Wall Street: Skok indeksa podstaknut energetskim sektorom

Wall Street: Skok indeksa podstaknut energetskim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi nadoknadili deo gubitaka od prethodnog dana, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,25 odsto, na 21.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 odsto, na 2.465 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na 6.393 boda.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje skoku cena akcija u energetskom sektoru za prosečno 1,6 odsto, podstaknutom snažnim rastom cena nafte.

Finansijski je sektor ojačao 0,2 odsto, nakon što je dan pre znatno pao.

Time su delomično nadoknađeni gubici indeksa od prethodnog dana, kada su cene akcija pale zbog napetosti nakon nuklearnog pokusa Severne Koreje, ali i približavanja uragana Irma SAD-u.

Pozitivno je na tržište juče uticala vest da je predsednik SAD-a Donald Trump suglasan da se rok za povećanje plafona zaduživanja države produži do polovine decembra, što bi moglo značiti da se nazire dogovor u Kongresu o finansiranju države.

Ulagače su ohrabrili i makroekonomski podaci koji pokazuju da američka ekonomija stabilno raste.

Zbog toga su napetosti oko Severne Koreje i uragana Irma, koje su u utorak pritisle tržišta, pale u drugi plan.

“Ima sila koje sprečavaju uspon tržišta na nove rekordne nivoe, dok s druge strane čvrsti fundamenti sprečavaju značajniju prodaju i pad cena akcija. Zbog te dve suprotstavljene sile tržište se kreće u vrlo uskom rasponu”, kaže Walter Todd, direktor u firmi Greenwood Capital.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,75 odsto, na 12.214 bodova, a pariški CAC 0,29 odsto, na 5.101 boda. Londonski FTSE oslabio je 0,25 odsto, na 7.354 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs dinara 119,55
Next Revolucija u svetu nekretnina: Prodaja stanova u bitcoinima

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Indeksi pali drugi dan zaredom

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u četvrtak su trgovanje zatvorili u negativnoj teritoriji, drugi dan zaredom, pritisnuti padom cena sirovina.

Akcije Amazona premašile 1.000 dolara

Akcije američke kompanije za online trgovinu Amazon, premašile su prvi put cifru od 1.000 dolara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zlato na putu najvećeg mesečnog dobitka od juna prošle godine

Zlato je na putu da postigne svoj najbolji mesečni učinak u više od pola godine usled straha i neizvesnosti na tržištima koje su poslednjih dana posejale uredbe američkog predsednika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply