Wall Street: Oštar pad akcija zbog tenzija oko Severne Koreje

Wall Street: Oštar pad akcija zbog tenzija oko Severne Koreje

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija oštro pale jer su ulagači oprezni zbog rasta tenzija u vezi Severne Koreje, ali i približavanja novog uragana SAD-u.

Dow Jones pao je 1,07 odsto, na 21.753 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,76 odsto, na 2.457 bodova, a Nasdaq indeks 0,93 odsto, na 6.375 bodova.

Na Wall Streetu se u ponedeljak zbog praznika nije radilo, pa je tržište tek u utorak reagovalo na eskalaciju političke napetosti nakon što je u nedelju Severna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni test detoniranjem hidrogenske bombe.

Bela kuća poručuje da su sve opcije za odgovor Severnoj Koreji otvorene, a SAD je pozvao Veće sigurnosti Ujedinjenih nacija da uvede najjače moguće sankcije Pyongyangu. Rusija i Kina pozivaju na razgovore.

“Čini se da Severna Koreja izaziva na tržištu najveću reakciju, barem u poslednjih mesec, dva. U osnovi, danas je pala sklonost ulagača prema riziku. Nema ekonomskih pokazatelja, ni zarada kompanija, ničega što bi pokrenulo tržište, pa su se ulagači odlučili na prodaju pod utiskom vesti u vezi Severne Koreje”, kaće Aaron Jett, potpredsednik u kompaniji Bel Air Investment Advisors.

Kaže i kako su ulagači verovatno pod utiskom vesti o približavanju još jedne velike oluje, nakon što je prošle nedelje uragan Harvey poharao jug Teksasa.

Još se nisu zbrojale sve štete od Harveya, a novi uragan Irma mogao bi do kraja nedelje doći do Floride. Zbog toga su juče pod pritiskom bile akcije osiguravajućih društava izloženih na Floridi.

Najviše su, 2,2 odsto, pale cene akcija u finansijskom sektoru, što je posledica pada prinosa na državne obveznice jer je sve manje verovatno da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija za 2,1 postotni bod, na 12,23 boda, jer ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje pojačan obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 6,7 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 5,8 milijardi.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 odsto, na 7.372 boda, a pariški CAC 0,34 odsto, na 5.086 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,18 odsto, na 12.123 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ruska Pobeda zainteresovana za letove iz Niša
Next Azijske berze: Ne popuštaju tenzije oko Severne Koreje

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile porast, dolar nadoknađuje gubitke

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, zahvaljujući rastu indeksa na Wall Streetu dan pre i smanjuju se zabrinutosti u vezi Severne Koreje, dok dolar nadoknađuje gubitke od prethodnih dana.

Beogradska berza: Vanredan promet od 1,76 mld. din zahvaljujući obveznicama

Danas je zabeležen vanredno visok promet na domaćem tržištu kapitala, zahvaljujući pre svega dominaciji državnih dužničkih hartija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,76 milijardi RSD (14,2 miliona EUR), dok

Azijske berze pale, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog napetosti između SAD-a i Severne Koreje, dok je dolar malo oslabio.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply