Brnabić: Javni dug do kraja godine 62 odsto BDP, biće povećane plate

Brnabić: Javni dug do kraja godine 62 odsto BDP, biće povećane plate

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše i da će javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine.

Brnabić je potvrdila da će svakako biti povećanja plata i penzija, navodeći da je, ipak, u ovom trenutku rano govoriti o procentima.

– Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto, kolika je bila projekcija i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika – izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, pre svega u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, ali svi ostali pokazatelji su jako dobro – rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da je razgovarala o tome i sa Fiskalnim savetom i da ti parametri pokazuju da imamo “ekonomsko ozdravljenje”, kao i izvoz koji je veći od predvidjenog, odnosno sa rastom od 10 do 12 odsto.

Kako kaže, rast se beleži i u industriji i to šest do osam odsto.

– Imamo i smanjenje javnog duga, mnogo više nego što je bilo planirano i danas on iznosi 64,5 odsto, a očekujemo da je moguće da se spusti 62 odsto BDP-a do kraja godine – rekla je Brnabić i dodala da je to stvar koja veoma ohrabruje.

Brnabić kaže da je Srbija mogla da ostvari i bolji privredni rast, ali da ćemo imati mnogo bolju sledeću godinu.

Prema njenim rečima, dosta je izazovno da imamo istovremeno drastično smanjenje javnog duga i povećanje privrednog rasta, što ekonomski, kako kaže, i ne ide jedno sa drugim, ali da u ovom trenutku nemamo razloga za zabrinutost.

– Ja svakako kao predsednica vlade nisam zabrinuta dok god sve ostale stvari idu dobro – rekla je Brnabić.

Srbija da bude među zemljama koje jako brzo napreduju

Premijerka Ana Brnabić je danas prisustvovala otvaranju Startap centra na Elektronskom fakultetu u Nišu i poručila da će Vlada Srbije podržavati takve projekte svuda u Srbiji.

– Cilj je da Srbija bude među zemljama koje jako brzo napreduju – naglasila je Brnabić.

Pokretanje niškog centra za inovativno preduzetništvo mladih – Startap centra i razvoj inovacionog ekosistema, prilika je da se iskoristi veliko znanje i potencijal koji postoji u Nišu.

Takođe, cilj je da se mladima još više približe mogućnosti koje otvara četvrta industrijska revolucija.

Vlada Srbije je sa oko 50 miliona dinara finansirala formiranje tog centra, navela je Brnabić dodajući da je to samo prva faza.

Brnabić je pohvalila taj projekat ističući da je posao vlade da čuje, prepozna, vidi potencijal i da onda pomogne i podrži takve ideje.

– Vi onda treba dalje da gurate, da vidimo mlade kako razvijaju svoje ideje i plasiraju svoje proizvode i imaju prihod za svoje porodice i države – rekla je ona dodajući da će onda taj novac biti plasiran u razvoj novih inovacija.

Centar će biti opremljen najsavremenijiom tehnologijom, što će mladima u Srbiji omogućiti da rade u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u svetu.

Vlada je finansirala pravljenje tog centra, koji je opremljen najsavremenijom opremom.

Premijerka poručuje da jedino kao tim možemo da nadoknadimo propušteno i dostignemo konkuretnost, kao i da je važan timski duh.

– Predsednik Vučić je rekao – sedite radite zajedno i idemo svi napred – naglasila je Brnabić.

Kako je rekla Beograd i Niš treba da pomognu i uspostavljanje centra u Novom Sadu.

Otvaranju centra je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je podsetio da je ideja o centru zaživela za vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i da je sada realizovana pod premijerkom Brnabić.

Kaže da je okončana prva faza naučno-tenološkog parka zaršetkom starap centra i naglasio da mladi treba da ostanu u zemlji.

Druga faza je stvaranje lamele i treća formiranje naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Bulatovć je naglasio da nikada ranije nije bilo toliko poseta visokih državnih zvaničnika niškom univerzitetu.

Rasti uz ideje o preduzetništvu

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković je istakao da mladima treba omogućiti mesto koje će biti inspirativno za rad, gde će naučiti nešto o preduzetništvu i inovacijama.

– Dragi sanjari, vi koji verujete u mlade, dobrodošli, poručio je dekan dodajući da ima mnogo onih koji veruju u rad, znanje, maštu i mladost – kazao je Janković.

On kaže da je najvažnije da mladi rastu uz ideju o preduzetništvu i da se onda neće govoriti samo o tome da mladi odlaze iz zemlje.

Cilj je da starap centar preraste u ‘lamele’ Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i da će sprečiti odliv mozgova.

Direktorka Naučno-tehnoško parka Beograd Gordana Danilović Grković je rekla da u tom parku radi sada 55 firmi, sa više od 400 inženjera i da je cilje povećanje konkurentnosti u regionu i svetu.

Procena je da će izgradnja naučno-tenološkog parka u Nišu, koji će imati 11.000 kvadrata, koštati oko 10 miliona evra i mogla bi da se finansira sredstvima Evropske inveIB da se izgradi do 2019. godine

Park bi mogao da bude završen na proleće 2019. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Blic, Tanjug
Previous Stojan Stamenković: Biće dobro ako rast BDP-a bude i 2 odsto
Next Beogradska berza: Skroman promet, indeksi u blagom plusu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Island: Ukida se kontrola kapitala osam godina nakon krize

Island će od sutra ukinuti gotovo sve preostale kontrole na kretanje kapitala, čime će građanima, korporacijama i penzionim fondovima omogućiti pun pristup globalnim tržištima kapitala, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Društvo 0 Comments

Srbija na 62. mestu na listi najinovativnijih zemalja

Na listi 128 najinovativnijih zemalja, prema izveštaju Ujedinjenih nacija (UN), Srbija se nalazi na 62. mestu.

Banke i finansije 0 Comments

“Dina” će moći da se koristi u 160 zemalja sveta

Od dva miliona do sada izdatih “dina” kartica u Srbiji, oko 50.000 kartica mogu da se koriste u inostranstvu, na bankomatima i prodajnim mestima “Discover”, “Diners Club International” i “Pulse”

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply