Pirelli se vraća na berzu

Pirelli se vraća na berzu

Italijanski proizvođač guma, Pirelli, podneo je zahtev Milanskoj berzi za listiranje 40% akcijskog kapitala kroz inicijalnu ponudu akcija (IPO), dok se početak trgovanja ovom hartijom očekuje u oktobru.

Pirelli, koji je bio delistiran 2015. nakon preuzimanja od strane kompanije Marco Polo International Italy, planira da ponudi 40% kapitala kroz javnu ponudu, sa uključenom ‘greenshoe’ opcijom, koja podrazumeva uvećanje ponuđenog kapitala na prodaju ukoliko interesovanje investitora premaši inicijalno ponuđeni iznos vlasništva.

Nakon listiranja i počev od objave rezultata za 2018. godinu, Pirelli planira da 40% neto dobiti isplaćuje investitorima kroz dividendu.

U prvih šest meseci tekuće godine, kompanija je ostvarila neto dobit od 67 miliona EUR, u poređenju sa gubitkom od 10 miliona EUR u istom periodu prethodne godine, dok je prihod porastao 11% na 2,69 milijardi EUR.

Gubitak nastao usled kapitalnih investicija smanjen je sa 48,8 miliona EUR iz prošle godine na 12,9 miliona u prvom polugodištu 2017, a strategija fokusiranja na određene tržišne segmente i proizvode sa većim profitnim marginama najviše je uticala na poboljšanje poslovnih rezultata.

Marco Polo koji trenutno u potpunosti kontroliše Pirelli nalazi se u većinskom vlasništvu kineske kompanije ChemChina (65%), dok ostatak drže italijanska holding kompanija Camfin (22%), te investicioni fond LTI povezan sa ruskom kompanijom Rosneft.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Četvrtina građana radi na crno
Next Beogradska berza: Belex prekinuo silazni trend, NIS najprometnija akcija

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Ljubodrag Savić: Svi žele PKB po nižoj ceni

PKB ne treba prodavati zato što je cilj kupovine vredno zemljište, a ne ulaganje u proizvodnju, kaže za Danas profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

U šta ulagati u slučaju nove globalne recesije?

Iako Evropa tek sad izlazi iz krize koja je počela pre desetak godina, globalna ekonomija je već 2010. godine izašla iz recesije i nastavila rast.

Kompanije 0 Comments

NBS: Povećan deficit tekućeg računa u prvih šest meseci

Deficit tekuićeg računa u periodu januar-jun dostigao je 1,02 milijarde EUR u poređenju u sa minusom od 687 miliona EUR u istom periodu prošle godine, saopštila je Narodna banka Srbije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply