Pirelli se vraća na berzu

Pirelli se vraća na berzu

Italijanski proizvođač guma, Pirelli, podneo je zahtev Milanskoj berzi za listiranje 40% akcijskog kapitala kroz inicijalnu ponudu akcija (IPO), dok se početak trgovanja ovom hartijom očekuje u oktobru.

Pirelli, koji je bio delistiran 2015. nakon preuzimanja od strane kompanije Marco Polo International Italy, planira da ponudi 40% kapitala kroz javnu ponudu, sa uključenom ‘greenshoe’ opcijom, koja podrazumeva uvećanje ponuđenog kapitala na prodaju ukoliko interesovanje investitora premaši inicijalno ponuđeni iznos vlasništva.

Nakon listiranja i počev od objave rezultata za 2018. godinu, Pirelli planira da 40% neto dobiti isplaćuje investitorima kroz dividendu.

U prvih šest meseci tekuće godine, kompanija je ostvarila neto dobit od 67 miliona EUR, u poređenju sa gubitkom od 10 miliona EUR u istom periodu prethodne godine, dok je prihod porastao 11% na 2,69 milijardi EUR.

Gubitak nastao usled kapitalnih investicija smanjen je sa 48,8 miliona EUR iz prošle godine na 12,9 miliona u prvom polugodištu 2017, a strategija fokusiranja na određene tržišne segmente i proizvode sa većim profitnim marginama najviše je uticala na poboljšanje poslovnih rezultata.

Marco Polo koji trenutno u potpunosti kontroliše Pirelli nalazi se u većinskom vlasništvu kineske kompanije ChemChina (65%), dok ostatak drže italijanska holding kompanija Camfin (22%), te investicioni fond LTI povezan sa ruskom kompanijom Rosneft.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Četvrtina građana radi na crno
Next Beogradska berza: Belex prekinuo silazni trend, NIS najprometnija akcija

You might also like

Kompanije 0 Comments

Bosnalijek: Prihodi veći za 13 odsto u prvih šest meseci

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek je u prvih šest meseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 52 milion KM (26,7 miliona EUR), što je rast od

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Kompanija E.ON u prošloj godini poslovala s rekordnim gubitkom

Nemačka energetska kompanija E.ON planira dodatnu prodaju imovinu i smanjenje broja radnika kako bi smanjila dug, nakon što je otpis Unipera iz bilanse doveo do gubitka u prošloj godini od

Beogradska berza: Bankarski sektor dobitnik dana

Početak trgovačke nedelje na beogradskom tržištu kapitala obeležilo je skromno trgovanje uz blagi rast berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply