Stambeni krediti: Moguć skok rata i za 100 evra

Stambeni krediti: Moguć skok rata i za 100 evra

Građani koji imaju stambene kredite mogli bi da se nađu u ozbiljnom problemu ako dođe do naglog oporavka privrede Evropske unije i porasta kamata.

Pre nepunih 10 godina, pred početak ekonomske krize, euribor (kamata po kojoj evropske banke pozajmljuju novac) je iznosio čak 4,7 odsto. Taj iznos bio je ukalkulisan kao deo kamate svih stambenih kredita koje su odobravale banke u Srbiji.

Nakon samo dve godine, euribor je pao na jedan odsto. Nakon blagog oporavka, on je sada na istorijskom minimumu i iznosi minus 0,27 odsto. S obzirom na to da su stambeni krediti dugoročni, pitanje je kolika će biti vrednost euribora za 10, 15 i 20 godina.

Prema računici “Blica”, koju smo uradili uz pomoć banaka, ako uzmemo stambeni kredit od 60.000 evra, lako se može videti kako će rast euribora uticati na rate kredita. 

Mesečna naknada ovog kredita sada iznosi 242 evra (kamata od 2,9 odsto plus šestomesečni euribor). Ako bi euribor porastao na jedan odsto, rata ovog kredita skočila bi na 284 evra. U slučaju da euribor dostigne dva odsto, za otplatu istog kredita mesečno bi trebalo izdvajati 324 evra, dok bi taj iznos porastao za više od 100 evra u slučaju da euribor ode na tri odsto. Tako bi rata ovog stambenog kredita bila neverovatnih 359 evra.

Ekonomski analitičari zbog toga upozoravaju da treba dobro paziti prilikom uzimanja stambenih kredita. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da se u ekonomiji većina stvari ne može predvideti. Kako naglašava, teško je prognozirati kako će se razvijati ekonomija EU, ali da je logičnije očekivati da će se oporavljati i da će doći do rasta euribora.

“Ne treba zaboraviti da smo imali velike svetske krize u prošlom veku, poput one iz tridesetih ili sedamdesetih godina kada su svi govorili da se svet nikada neće oporaviti. Pa se ipak oporavio i sve zaboravio”, naglašava Savić i dodaje:

“Stambeni krediti uzimaju se na period od 25 ili 30 godina. Građani o tome trebaju dobro da razmisle da se ne bi proveli kao oni što su uzimali kredite u švajcarcima”. 

Bankari ne žele da daju prognoze za duži period, ali kažu da će biti potrebno dosta vremena da se ovakav trend euribora promeni.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Stižu mobilni inspektori, poslodavci čuvajte se
Next MMF i Svetska banka: Vujović ministar finansija godine za Centralnu i Istočnu Evropu

You might also like

Penzije 0 Comments

Sledi najveće do sad povećanje nemačkih penzija

Od 1. jula više od 100.000 gastarbajtera iz Srbije koji su radni vek proveli u Nemačkoj očekuje povećanje penzija u proseku za 4,25 odsto.

Lične finansije 0 Comments

Srbija: Prosečnu platu sanja svaki treći radnik

U Srbiji svaki treći od 1,9 miliona zaposlenih, mašta o prosečnoj julskoj plati od 46.280 dinara.

Štednja 0 Comments

Isplata poslednje rate stare devizne štednje

U Srbiji isplata poslednje rate stare devizne štednje počinje sutra. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply