Četvrtina građana radi na crno

Četvrtina građana radi na crno

Gotovo četvrtina svih zaposlenih u Srbiji trenutno radi na crno ili je privremeno zaposlena na sezonskim poslovima.

Oko 22 odsto građana radi u neregistrovanim firmama, bez ugovora o radu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku o radnoj snazi u Srbiji koji se odnose na period maj – avgust ove godine. Podaci, inače, pokazuju da je u protekla četiri meseca bila najveća zaposlenost u Srbiji od 2014. godine – 2,88 miliona građana, te najmanji broj nezaposlenih – 384.100 građana. U protekla četiri meseca je i najviše nezaposlenih u Srbiji tražilo neki posao, tj. svrstavali su se u aktivno i sposobno stanovništvo u statistici.

U odnosu na početak ove godine, zaposlenih je više u odnosu na nezaposlene građane za 228.800, a delatnost kojom je najveći procenat građana počeo da se bavi je poljoprivreda. Pri tome je bitno napomenuti da je “zaposlenost povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok se broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjio”.

Stariji od 55 godina su se u poslednje vreme dosta lako zapošljavali, ali uglavnom na određeno i posao im nije bio najsigurniji. To ne čudi, pošto podaci pokazuju da je 637.900 građana neformalno zaposleno, tačnije rade bez ugovora, ali je poražavajuće i to da skoro 220.000 građana koji imaju ugovore o radu nemaju zdravstveno osiguranje.

Kao i u odnosu na početak ove godine, ali i svaki drugi period, postoji jaz između zaposlenih muškaraca i žena. Doduše, žene su poslednjih meseci napredovale u pronalaženju posla, pa je broj zaposlenih žena porastao za 90.600, a je i broj zaposlenih muškaraca veći za 69.400.

Nedavno se u javnosti našlo pitanje rada građana, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je stopa nezaposlenosti pala na 10,6 odsto. Stručnjaci su se složili da je ovaj podatak netačan i nemoguć, s obzirom na to da ga ne prati stopa rasta BDP, koja je očekivana kod pada nezaposlenosti tj. rasta zaposlenosti građana. Zaključak ekonomista je da se putem sezonskih poslova “pumpa” zaposlenost – naravno, neformalna, kako bi statistika bila lepša.

Početkom godine su podaci pokazivali da sve više mladih odustaje od traženja bilo kakvog posla, što je aktuelno i sada. Naime, beleži se stalni pad nezaposlenosti među mladima, ali ne zato što ih sve više radi, već zato što je “odliv mozgova” sve izraženiji i masovniji.

Izvor: GdeInvestirati/021.rs
Previous MMF i Svetska banka: Vujović ministar finansija godine za Centralnu i Istočnu Evropu
Next Pirelli se vraća na berzu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ledeni dani u Srbiji, kritične tačke jugozapadni i jugoistočni delovi zemlje

U petak i za vikend u Srbiji će biti veoma hladno i vetrovito, sa jutarnjim temperaturama do minus 15, na planinama i do minus 22, a najkritičnije tačke će biti

Tema dana 0 Comments

Pucnjava u Minhenu: Najmanje devet osoba poginulo, više povređeno

Policija u Minhenu saopštila je večeras da je devet osoba poginulo u pucnjavi u tržnom centru “Olimpija”, ali da još ne zna da li je to bio teroristički napad ili

Industrija 0 Comments

Radnicima FAP smanjuju otpremnine za 100 evra po godini staža dok su na kolektivnom odmoru

Dok je većina radnika FAP na plaćenom odsustvu, rukovodstvo pokušava da progura novi socijalni program u kojem nema dodatnih 100 evra po godini staža i obećanja o isplati zaostalih plata,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply