Četvrtina građana radi na crno

Četvrtina građana radi na crno

Gotovo četvrtina svih zaposlenih u Srbiji trenutno radi na crno ili je privremeno zaposlena na sezonskim poslovima.

Oko 22 odsto građana radi u neregistrovanim firmama, bez ugovora o radu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku o radnoj snazi u Srbiji koji se odnose na period maj – avgust ove godine. Podaci, inače, pokazuju da je u protekla četiri meseca bila najveća zaposlenost u Srbiji od 2014. godine – 2,88 miliona građana, te najmanji broj nezaposlenih – 384.100 građana. U protekla četiri meseca je i najviše nezaposlenih u Srbiji tražilo neki posao, tj. svrstavali su se u aktivno i sposobno stanovništvo u statistici.

U odnosu na početak ove godine, zaposlenih je više u odnosu na nezaposlene građane za 228.800, a delatnost kojom je najveći procenat građana počeo da se bavi je poljoprivreda. Pri tome je bitno napomenuti da je “zaposlenost povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok se broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjio”.

Stariji od 55 godina su se u poslednje vreme dosta lako zapošljavali, ali uglavnom na određeno i posao im nije bio najsigurniji. To ne čudi, pošto podaci pokazuju da je 637.900 građana neformalno zaposleno, tačnije rade bez ugovora, ali je poražavajuće i to da skoro 220.000 građana koji imaju ugovore o radu nemaju zdravstveno osiguranje.

Kao i u odnosu na početak ove godine, ali i svaki drugi period, postoji jaz između zaposlenih muškaraca i žena. Doduše, žene su poslednjih meseci napredovale u pronalaženju posla, pa je broj zaposlenih žena porastao za 90.600, a je i broj zaposlenih muškaraca veći za 69.400.

Nedavno se u javnosti našlo pitanje rada građana, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je stopa nezaposlenosti pala na 10,6 odsto. Stručnjaci su se složili da je ovaj podatak netačan i nemoguć, s obzirom na to da ga ne prati stopa rasta BDP, koja je očekivana kod pada nezaposlenosti tj. rasta zaposlenosti građana. Zaključak ekonomista je da se putem sezonskih poslova “pumpa” zaposlenost – naravno, neformalna, kako bi statistika bila lepša.

Početkom godine su podaci pokazivali da sve više mladih odustaje od traženja bilo kakvog posla, što je aktuelno i sada. Naime, beleži se stalni pad nezaposlenosti među mladima, ali ne zato što ih sve više radi, već zato što je “odliv mozgova” sve izraženiji i masovniji.

Izvor: GdeInvestirati/021.rs
Previous MMF i Svetska banka: Vujović ministar finansija godine za Centralnu i Istočnu Evropu
Next Pirelli se vraća na berzu

You might also like

Lifestyle 0 Comments

Deset saveta za uspeh Billa Gatesa

Bill Gates je uvek u samom vrhu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svetu, drugi je najpoznatiji filantrop u Americi, a u dobrotvorne svrhe je donirao preko 28 milijardi dolara.

Društvo 0 Comments

Izbori u Srbiji: Otvorena biračka mesta

Jutros u sedam sati ujutro otvorena su biračka mesta na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima .

Penzije 0 Comments

Vulin: U Fond PIO uplaćeno 2 odsto više od planiranog

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče u Jagodini da je u ovoj godini, zaključno sa 11. avgustom, u Fond Penzijsko invalidskog osiguranja (PIO)

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply