Svetske berze: Indeksi porasli, Harvey i Severna Koreja u drugom planu

Svetske berze: Indeksi porasli, Harvey i Severna Koreja u drugom planu

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija porasle jer su nakon povoljnih ekonomskih pokazatelja štete od uragana Harvey i napetosti u vezi Severne Koreje pale u drugi plan.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones ojačao 0,8 odsto, na 21.987 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 odsto, na 2.476 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 odsto, na 6.435 bodova.

Na početku nedelje na tržištima je vladao oprez zbog političke napetosti na Korejskom poluostrvu nakon što je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan.

U fokusu ulagača bile su i štete od uragana Harvey koji je poharao Teksas. No, iako bi obustava rada rafinerija i brojnih kompanija na tom području mogla usporiti rast ekonomije u tekućem tromesečju, analitičari kažu da će obnova u idućem razdoblju ponovo podstaći rast.

A prema najnovijim podacima, američka ekonomija je u drugom tromesečju porasla 3 odsto na godišnjem nivou, brže nego u prvom kvartalu i više od očekivanja.

S druge strane, u avgustu je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 156.000, manje od očekivanih 180.000 i znatno manje nego u prethodna dva meseca.

Podaci o usporavanje rasta zapošljavanja, kao i prethodno objavljeni podatak o usporavanju inflacije, učvrstili su tezu da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao ključne kamate za po četvrtinu postotnog boda, a očekivalo se da će do kraja godine još jednom povećati cenu novca.

No, sada trgovci na tržištu novca procenjuju da verovatnoća za to iznosi samo oko 39 odsto, dok su još nedavno iznosili više od 50 posto.

“Poslednji ekonomski pokazatelji nisu dali informacije koje su Fedu potrebne da bi povećao kamate. No, pokazali su da je situacija u ekonomiji onakva kakvu tržište voli. Nije previše vruće, niti previše hladno”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

I na većini evropskih berzi cene akcija su prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto, na 7.438 bodova, a pariski CAC 0,4 odsto, na 5.123 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 odsto, na 12.142 boda,

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedelje porastao 1,2 odsto, na 19.691 bod, što je njegov prvi rast nakon šest nedelja gubitaka.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Poljski GTC kupio Beogradski poslovni centar
Next Beogradska berza: Skroman promet na kraju trgovačke nedelje

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu, dok podršku tržištima pružaju naznake jačanja kineske ekonomije.

Beogradska berza: Belex porastao 11,4 odsto za godinu dana

Poslednji trgovački dan u godini doneo je blagi rast beogradskog tržišta kapitala i odličan promet zahvaljujući državnim dužničkim hartijama.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze pod pritiskom rudarskog sektora

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija blago su pale, što je najviše posledica pritiska na rudarski sektor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply