Wall Street: Novi ekonomski podaci podigli indekse

Wall Street: Novi ekonomski podaci podigli indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, a u fokusu ulagača bili su novi ekonomski pokazatelji i još jedna najava poreske reforme.

Dow Jones ojačao je 0,25 odsto, na 21.948 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 2.471 bod, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 6.428 bodova.
S&P 500 indeks porastao je juče peti dan zaredom, što nije zabeleženo tri meseca, čime je pokazao veliku otpornost na loše vesti, kao što su udari uragana Harvey na Teksas i tenzije na Korejskom poluostrvu nakon što je početkom nedelje Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan.

“Ulagači se vraćaju s godišnjih odmora i vide da je tržište i dalje blizu rekordnih nivoa, uprkos uraganu i zabrinutostima u vezi Severne Koreje. Nema sumnje da je tržište i dalje u uzlaznom trendu”, kaže Michael Antonelli, direktor u firmi Robert W. Baird.

Pozitivno je na tržište juče uticao podatak da je inflacija na godišnjem nivou porasla po najnižoj stopi u više od godinu i po dana, a da je lična potrošnja, koja čini oko dve trećine američke ekonomske aktivnosti, porasla 0,3 odsto, manje od očekivanih 0,4 odsto.

Zbog niske inflacije analitičari procenjuju da je manje izgleda da će američka centralna banka u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope.

A niska inflacija i snažan rast ekonomije u drugom tromesečju od 3 odsto na godišnjem nivou idu u prilog tržištu kapitala, kažu analitičari.

Uz to, ulagači se nadaju da bi predsednik SAD-a Donald Trump, uprkos svim političkim problemima, možda ipak mogao provesti poresku reformu prema kojoj bi se korporativni porez smanjio s 35 na 15 odsto.

Juče je ministar finansija Steven Mnuchin kazao da vlada ima detaljan plan poreske reforme i da bi ga mogla realizovati do kraja godine.

“Čak i ako ga ulagači ne drže za reč, od njega očekuju da učini sve što može. Obećanja o poreskoj reformi čuli smo već puno puta, a sada želimo videti hoće li se ostvariti”, kaže Quincy Krosby, strateg u firmi Prudential Financial.

Zahvaljujući svemu tome, juče su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija porasle, a predvodio je zdravstveni sektor s rastom od 1,5 odsto.

U celom proteklom mesecu S&P 500 indeks porastao je 0,05 odsto, dok je Dow Jones ojačao 0,28, a Nasdaq 1,27 odsto.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 odsto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 12.055 bodova, a pariski CAC 0,58 odsto, na 5.085 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Akcije Komercijalne najviše od avgusta 2015.
Next Azijske berze su porastu, dolar zabeležio pad

You might also like

Azijske berze: Ulagači na oprezu, nafta i dolar u padu

Na većini azijskih berzi cene akcija su u ponedeljak porasle, no trguje se oprezno zbog oštrog pada cena nafte, a pod pritiskom je i američka valuta.

Beogradska berza: Zaustavljen višednevni rast Belexa, vranjski Alfa plam najprometniji

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je pad beogradskog tržišta, uz odličan ukupan promet zahvaljujući državnim obveznicama.

Beogradska berza: Akcije Goša FSO porasle 50 odsto, NIS najprometniji

Kraj trgovačke sedmice na Beogradskoj berzi obeležio je izuzetno skroman promet od 10,3 miliona RSD (83 hiljada EUR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply