Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Inflacija u evrozoni približila se u avgustu ciljanom nivou Evropske centralne banke (ECB) od 2,0 posto, potvrđujući privremeni ekonomski oporavak u Evropi, objavila je statistička agencija EU, Evrostat.

Potrošačke cene u 19-članom bloku jedinstvene valute porasle su za 1,5 posto u odnosu na rast od 1,3 procenta u julu, što je pojačalo spekulacije da će ECB početi polako da odustaje od antikrizne politike jeftinog novca pošto je oporavak evrozone dobio na ubrzanju.

ECB je uvela rekordno niske kamatne stope, ponudila jeftine kredite bankama i pokrenula 2,3 hiljade milijardi evra vredan program finansijskih podsticaja putem kupovine obveznica u pokušaju da podrži privredni rast i podstakne uspon inflacije.

Predviđeno je da ECB kupuje do kraja godine kupuje obveznice u vrednosti 60 milijardi evra mesečno, a analitičari očekuju da će sledeće godine banka početi postepeno da gasi taj program, poznat pod nazivom “kvantitativno labavljenje” (QE).

Evrostat je danas takođe objavio da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u julu ostala stabilna na 9,1 odsto, što je najniži nivo od februara 2009. godine.

Nezaposlenost je na mesečnom nivou porasla u Francuskoj i Italiji u julu, dok je u Nemačkoj, ekonomskoj lokomotivi evrozone – pala.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana
Next Hrvatski BDP u drugom tromesečju porastao 2,8 odsto

You might also like

Tema dana 1Comments

Propao pokušaj vojnog udara u Turskoj, Erdogan u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vratio se u Istanbul u subotu rano ujutro pošto je pokušaj vojnog udara, koji je ozbiljno uzdrmao tu državu, doživeo neuspeh.

Društvo 0 Comments

Amsterdam može postati novi međunarodni finansijski centar

Zbog odluke da napusti Evropsku uniju, Velika Britanija bi mogla da izgubi titulu centra za međunarodne finansije i preda je Amsterdamu, piše holandski dnevnik list Volkskrant pozivajući se na izjavu

Društvo 2 Comments

Potpisan ugovor o prodaji hotela HUP “Evropa” iz Surdulice

Investitor iz Katara Ali Abdula MS al Maki danas je i zvanično stavio potpis na ugovor o kupovini većinskog udela u četiri hotela preduzeća “Evropa” iz Surdulice, koje je izlicitirao

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply