Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Inflacija u evrozoni približila se u avgustu ciljanom nivou Evropske centralne banke (ECB) od 2,0 posto, potvrđujući privremeni ekonomski oporavak u Evropi, objavila je statistička agencija EU, Evrostat.

Potrošačke cene u 19-članom bloku jedinstvene valute porasle su za 1,5 posto u odnosu na rast od 1,3 procenta u julu, što je pojačalo spekulacije da će ECB početi polako da odustaje od antikrizne politike jeftinog novca pošto je oporavak evrozone dobio na ubrzanju.

ECB je uvela rekordno niske kamatne stope, ponudila jeftine kredite bankama i pokrenula 2,3 hiljade milijardi evra vredan program finansijskih podsticaja putem kupovine obveznica u pokušaju da podrži privredni rast i podstakne uspon inflacije.

Predviđeno je da ECB kupuje do kraja godine kupuje obveznice u vrednosti 60 milijardi evra mesečno, a analitičari očekuju da će sledeće godine banka početi postepeno da gasi taj program, poznat pod nazivom “kvantitativno labavljenje” (QE).

Evrostat je danas takođe objavio da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u julu ostala stabilna na 9,1 odsto, što je najniži nivo od februara 2009. godine.

Nezaposlenost je na mesečnom nivou porasla u Francuskoj i Italiji u julu, dok je u Nemačkoj, ekonomskoj lokomotivi evrozone – pala.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana
Next Hrvatski BDP u drugom tromesečju porastao 2,8 odsto

You might also like

Društvo 0 Comments

Za uređenje Skadarlije 10 miliona dinara

Prvi deo radova na obnovi Skadarlije, a to su radovi na uređenju česme i platoa u Skadarskoj ulici počeće u sredu, 17. maja.

Društvo 0 Comments

Ljudi u Turskoj u redovima ispred bankomata

Turska vojska izvršila je puč u petak uveče, pozicionirajući vojsku po ulicama Istanbula i Ankare.

Društvo 0 Comments

Niže cene rominga u regionu

Cene usluga rominga za građane Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, koji koriste usluge mobilnih operatera u te četiri zemlje, od danas su dodatno snižene, saopštila je Regulatorna

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply