Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Inflacija u evrozoni približila se u avgustu ciljanom nivou Evropske centralne banke (ECB) od 2,0 posto, potvrđujući privremeni ekonomski oporavak u Evropi, objavila je statistička agencija EU, Evrostat.

Potrošačke cene u 19-članom bloku jedinstvene valute porasle su za 1,5 posto u odnosu na rast od 1,3 procenta u julu, što je pojačalo spekulacije da će ECB početi polako da odustaje od antikrizne politike jeftinog novca pošto je oporavak evrozone dobio na ubrzanju.

ECB je uvela rekordno niske kamatne stope, ponudila jeftine kredite bankama i pokrenula 2,3 hiljade milijardi evra vredan program finansijskih podsticaja putem kupovine obveznica u pokušaju da podrži privredni rast i podstakne uspon inflacije.

Predviđeno je da ECB kupuje do kraja godine kupuje obveznice u vrednosti 60 milijardi evra mesečno, a analitičari očekuju da će sledeće godine banka početi postepeno da gasi taj program, poznat pod nazivom “kvantitativno labavljenje” (QE).

Evrostat je danas takođe objavio da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u julu ostala stabilna na 9,1 odsto, što je najniži nivo od februara 2009. godine.

Nezaposlenost je na mesečnom nivou porasla u Francuskoj i Italiji u julu, dok je u Nemačkoj, ekonomskoj lokomotivi evrozone – pala.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana
Next Hrvatski BDP u drugom tromesečju porastao 2,8 odsto

You might also like

Društvo 0 Comments

SAD pretekle Švajcarsku i postale najbogatija zemlja sveta

Švajcarska je zbačena sa trona najbogatije zemlje sveta. Pobedile su je Sjedinjene Američke Države, kako se navodi izveštaju u Global Wealth Report 2016., koji je predstavila osiguravajuća kuća Allianz.

Društvo 0 Comments

Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 44.450 dinara, i realno je veća za 10 odsto a nominalno za 9,9 procenata u odnosu na januarsku,

Društvo 0 Comments

Rekonstrukcija Slavije počinje 15. juna

Obnova Trga Slavija počeće do sredine juna, a tender će biti objavljen sutra na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply