MMF potvrdio uspešnu monetarnu politiku Srbije

MMF potvrdio uspešnu monetarnu politiku Srbije

Međunarodni monetarni fond (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku sedme revizije tekućeg trogodišnjeg stend-baj aranžmana sa Srbijom, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Odluku je na jučerašnjoj sednici donio Odbor izvršnih direktora MMF-a, dok su istovremeno zaključene konsultacije po članu Četiri Statuta ove međunarodne finansijske organizacije sa Srbijom.

MMF je ocenio da se trogodišnji aranžman, zaključen februara 2015. godine, uspešno sprovodi.

Ostvareni su dobri makroekonomski rezultati, a realni bruto domaći proizvod je danas na višem nivou u odnosu na period pre izbijanja globalne ekonomske krize.

Inflacija je u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja, dok je deficit tekućeg računa platnog bilansa znatno smanjen.

MMF je ocenio da je potrebno nastaviti sa naporima u rešavanju problematičnih kredita, kao i ubrzati reforme u finansijskim institucijama sa većinskim državnim vlasništvom.

Odbor izvršnih direktora MMF-a konstatovao je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno.

Preporučuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi, a od posebnog značaja je modernizacija obrazovanja, jačanje poreske administracije i restrukturisanje javnih preduzeća.

MMF ističe da odlični rezultati na prihodnoj strani budžeta pružaju podršku fiskalnoj konsolidaciji, što omogućava znatno manje prilagođavanje na rashodnoj strani budžeta.

Međutim, kontrola tekućih rashoda je važna radi stvaranja prostora za smanjenje nivoa javnog duga, kao i za veće kapitalne investicije.

Prema oceni izvršnih direktora MMF-a, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima, dok je stabilnost deviznog kursa uticala na povećano povjerenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja “evroizacije”.

Izvor: GdeInvestirati/Capital
Previous Benzin u SAD-u na najvišem nivou u dve godine
Next U petak novi tender za Galeniku

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Guverner francuske centralne banke: Napuštanje evrozone bi nas koštalo 30 milijardi evra godišnje

Guverner centralne banke Francuske upozorio je francuske birače na troškove napuštanja evra, uz opasku da su kamate već porasle zbog zabrinutosti oko predsedničkih izbora koji se održavaju krajem aprila ove

Društvo 0 Comments

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u prvom kvartalu 14,6 odsto

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine u Srbiji iznosila je 14,6 odsto i veća je za 1,6 procentnih poena nego na kraju prošle godine jer je broj nezaposlenih povećan

Ostale teme 1Comments

PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA PUT ZA 1. MAJ: Prvih 60 kupaca dobija poklon!

Atlas Servis Vam pruža pomoć na putu na teritoriji cele Srbije i Evrope, a prporučujemo i korisne proizvode koji mogu da Vam olakšaju put.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply