Alphabet usklađuje poslovanje sa odredbama Evropske komisije

Alphabet usklađuje poslovanje sa odredbama Evropske komisije

Američki tehnološki gigant Alphabet, koji je kažnjen u junu sa rekordnih 2,4 milijarde EUR od strane Evropske komisije zbog favorizovanja svojih servisa za prodaju, predao je Komisiji plan regulisanja svog pretraživača kako bi prestao sa ovakvom praksom.

Evropska komisija je krajem juna saopštila da je Alphabet zloupotrebio svoju dominaciju u Evropi kako bi istakao svoje prodajne servise, a na štetu rivalskih kompanija. Rok za predaju plana regulisanja istekao je 28. septembra, a predviđena kazna za kašnjenje podrazumevala je 5% prosečnog dnevnog prihoda na globalnom nivou – odnosno 5% u odnosu na 12 miliona USD na dan, imajući u vidu prihod koji je kompanija ostvarila 2016. godine a koji iznosi 90,3 milijarde USD. Alphabet će i dalje biti u obavezi da informiše Komisiju o svojim aktivnostima periodičnim izveštajima. Objavljeni rezultati u drugom kvartalu, koji je i bio pogođen rezervisanjima na ime ove kazne, prikazali su pad neto dobiti na 3,5 milijardi USD, dok je prihod u tom periodu porastao 21% na 26 milijardi USD. Akcije Alphabeta na jučerašnjoj sesiji zatvorile su na nivou od 943,6 USD, dok od početka godine beleže rast od 19,1%.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Turska Halkbanka želi 100 odsto vlasništva u bivšoj Čačanskoj banci
Next EPS traži poskupljenje struje za 2 odsto od 1. oktobra

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Banka Societe Generale objavila plan ušteda

Francuska banka Societe Generale predstavila je strateški plan koji predviđa zatvaranje 15 odsto poslovnica u matičnoj Francuskoj i ukidanje više radnih mesta nego što su prvobitno najavili.

Saobraćaj 0 Comments

Jedinstvo postaje 100-odstotni vlasnik firme Novi Pazar put

Vanredna skupština akcionara putarskog preduzeća Novi Pazar put, održana u ponedeljak, 28. novembra, odobrila je prinudni otkup akcija ove kompanije od strane većinskog vlasnika – Jedinstva iz Sevojna.

Kompanije 0 Comments

Vranje: Počela izgradnja fabrike Ditre Italia sa novih 600 radnih mesta

Italijanska kompanija Ditre Italia je u industrijskoj zoni Bunuševac i u Vranju, otpočela izgradnju fabrike nameštaja Top sofa, u okviru koje će biti otvoreno oko 600 novih radnih mesta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply