Wall Street: Berze zabeležile rast

Wall Street: Berze zabeležile rast

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago porasle jer su smanjeni strahovi od rasta tenzija na Korejskom poluostrvu nakon što je Severna Koreja ispalila raketu preko Japana.

Dow Jones ojačao je 0,26 odsto, na 21.865 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 odsto, na 6.301 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja tržište je bilo pod pritiskom jer je rano ujutro Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan i pala u Pacifičke vode oko 1.180 kilometara od severne regije Hokkaida.

To je izazvalo jačanje napetosti u regiji. Pod vođstvom mladog vođe Kim Jong-Una Sjeverna Koreja ispalila je desetak raketa, no ovo je prva koja je preletela Japan od 2009. godine.

Predsednik SAD-a Donald Trump upozorio je Severnu Koreju da su sve opcije otvorene.

“Kada američki predsednik kaže da su ′sve opcije otvorene′ za ulagače je ponekad najbolja strategija da ne čine ništa”, kaže Brian Jackobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Ipak, kasnije se tržište smirilo i nadoknadilo početne gubitke jer su tenzije u vezi Korejskog poluostrva malo splasnule, dok se Trump fokusirao na posledice Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u poslednjih 50 godina pogodio južni Teksas i koji je doneo obilne kiše i velike poplave.

“Moguće je da će sve ove nesreće dovesti do nekih većih posledica, no američka je ekonomija veoma velika i otporna”, kaže Jackobsen.

Štete koje je naneo Harvey su velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posledice.

Pod pritiskom su juče bile akcije osiguravajućih društava dok ulagači pokušavaju proceniti uticaj Harveya na taj sektor, a osetno je, prosečno 0,5 odsto, pao i industrijski sektor.

S druge strane, po rastu je predvodio tehnološki sektor jer su porasle cene akcija najvećih kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook i Amazon.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 5,3 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 5,9 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 odsto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46 odsto, na 11.945 bodova, a pariski CAC 0,94 odsto, na 5.031 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous ECB novčano kaznila irsku banku
Next NBS: Povećan deficit tekućeg računa u prvih šest meseci

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile manji skok

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka, dok se dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom.

Azijske berze jače, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u poslednje dve godine, što se zahvaljuje usponu Wall Streeta i padu prinosa na obveznice nakon što je američki Fed poručio da

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Promet u maju 4,2 mlrd dinara, Energoprojekt porastao 7,4 odsto

Maj je Beogradskoj berzi doneo promet od 4,2 milijarde RSD (33,8 miliona EUR), ali je manje od desetine realizacije otpalo na tržište akcija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply