Wall Street: Berze zabeležile rast

Wall Street: Berze zabeležile rast

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago porasle jer su smanjeni strahovi od rasta tenzija na Korejskom poluostrvu nakon što je Severna Koreja ispalila raketu preko Japana.

Dow Jones ojačao je 0,26 odsto, na 21.865 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 odsto, na 6.301 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja tržište je bilo pod pritiskom jer je rano ujutro Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan i pala u Pacifičke vode oko 1.180 kilometara od severne regije Hokkaida.

To je izazvalo jačanje napetosti u regiji. Pod vođstvom mladog vođe Kim Jong-Una Sjeverna Koreja ispalila je desetak raketa, no ovo je prva koja je preletela Japan od 2009. godine.

Predsednik SAD-a Donald Trump upozorio je Severnu Koreju da su sve opcije otvorene.

“Kada američki predsednik kaže da su ′sve opcije otvorene′ za ulagače je ponekad najbolja strategija da ne čine ništa”, kaže Brian Jackobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Ipak, kasnije se tržište smirilo i nadoknadilo početne gubitke jer su tenzije u vezi Korejskog poluostrva malo splasnule, dok se Trump fokusirao na posledice Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u poslednjih 50 godina pogodio južni Teksas i koji je doneo obilne kiše i velike poplave.

“Moguće je da će sve ove nesreće dovesti do nekih većih posledica, no američka je ekonomija veoma velika i otporna”, kaže Jackobsen.

Štete koje je naneo Harvey su velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posledice.

Pod pritiskom su juče bile akcije osiguravajućih društava dok ulagači pokušavaju proceniti uticaj Harveya na taj sektor, a osetno je, prosečno 0,5 odsto, pao i industrijski sektor.

S druge strane, po rastu je predvodio tehnološki sektor jer su porasle cene akcija najvećih kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook i Amazon.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 5,3 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 5,9 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 odsto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46 odsto, na 11.945 bodova, a pariski CAC 0,94 odsto, na 5.031 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous ECB novčano kaznila irsku banku
Next NBS: Povećan deficit tekućeg računa u prvih šest meseci

You might also like

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer su ulagače pokolebali slabi ekonomski pokazatelji iz Kine, dok je dolar pod pritiskom zbog političkih problema američkog predsednika Donalda Trumpa.

Nafta u mesec dana pojeftinila 15 odsto

Cena sirove nafte na robnim berzama spustila se za oko 15% u poslednjih mesec dana kao posledica zabrinutosti tržišnih učesnika da će rastuća globalna ponuda nadmašiti uticaj smanjenja proizvodnje koji su

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte pala skoro 2 odsto, proizvodnja na novim rekordnim visinama

Cene nafte u utorak su zabeležile negativni smer, prvi put od sastanka OPEC-a na kojem je dogovoreno smanjivanje proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply