Fitch srezao kreditni rejting Katara

Fitch srezao kreditni rejting Katara

Agencija Fitch je snizila kreditni rejting Katara na AA-, navodeći kao razlog mali napredak u pravcu okončanja embarga protiv tog emirata, koji su uvele susedne zemlje Persijskog zaliva predvođene Saudijskom Arabijom.

Fitch je snizio rejting Katara za dugoročno zaduživanje za jedan stepen, tako da se ta zemlja sada nalazi u grupi sa Belgijom i Južnom Korejom, uz negativne izglede, objavila je rejting agencija iz Njujorka, a prenosi Bloomberg.

Depoziti stranih klijenata u bankama u Kataru znatno su pali u junu, nakon što su susedne arapske zemlje s Bliskog istoka smanjile diplomatske i saobraćajne veze s Dohom. Depoziti inostranih klijenata u katarskim bankama, većinom devizni depoziti, u junu su se smanjili na 170,6 milijardi rijala (46,9 milijardi dolara), u odnosu na 184,6 milijardi rijala u maju, što predstavlja pad od 7,6 odsto.

Oblast Zaliva u dubokoj je diplomatskoj krizi otkad su Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein prekinuli odnose s Dohom 5. juna i uveli ekonomska sankcije protiv naftom bogatog emirata, optužujući ga da podržava “terorizam” i održava bliske odnose sa šijitskim Iranom, regionalnim suparnikom saudijskog kraljevstva.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Aleksandar Vučić: Najkasnije u novembru nova fabrika u Leskovcu
Next ECB novčano kaznila irsku banku

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

George Soros: Neizvesnost je neprijatelj dugoročnih investicija

Američki milijarder George Soros kaže da je neizvesnost koja dolazi sa novim predsednikom SAD, neprijatelj investicija.

Makroekonomija 0 Comments

Tanzanija planira da u devizne rezerve uključi drago kamenje

Vlada Tanzanije namerava da umesto zlata u devizne rezerve uključi drago kamenje, najavio je tamošnji ministar finansija. Po rečima ministra Phillipa Mpangoa, izrečenih na raspravi u parlamentu, u prilog dragom

Najvažnije vesti 0 Comments

Najbogatiji čovek Afrike ulaže u SAD i Evropu

Najbogatiji čovek u Africi Aliko Dangote planira da uloži između 20 i 50 milijardi dolara u SAD i Evropu do 2025. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply