Western Digital nudi 17,4 mlrd dolara za Toshibin biznis s čipovima

Western Digital nudi 17,4 mlrd dolara za Toshibin biznis s čipovima

Konzorcijum čiji je član Western Digital ponudio je 1,9 biliona jena (17,4 milijarde USD) za Toshibin biznis sa čipovima za skladištenje podataka, koji japanski konglomerat pokušava da proda kako bi pokrio gubitke nastale u nuklearnom sektoru, navode izvori.

Western Digital je ponudio 150 milijardi jena kroz konvertibilne obveznice i neće tražiti glasačka prava u kompaniji, navode izvori bliski pregovorima. Konzorcijum takođe uključuje američku investicionu kompaniju KKR, kao i japanski državni investicioni fond i razvojnu banku, koji će zajedno ponuditi 300 milijardi jena. Prema predlogu, Toshibini kreditori Sumitomo Mitsui Banking Corp i Mizuho Bank bi trebalo čitavu operaciju da isprate sa oko 700 milijardi jena. Druge japanske kompanije će takođe investirati oko 50 milijardi jena kako bi osigurale da domaći akcionari budu u posedu 60% akcija, navode izvori, dodavši da će sama Toshiba zadržati vlasnički udeo vredan 100 milijardi jena. Reuters je još ranije preneo da ova grupa namerava da ponudi 2 biliona jena, ali nije bilo poznato koliko će koji član konzorcijuma doprineti transakciji, kao i to da li će Western Digital instistirati na glasačkim pravima. Toshiba namerava da ovu transakiju zaključi do kraja meseca, i okonča prodaju do kraja fiskalne godine u martu kako bi izbegla u bilansima negativnu neto vrednost drugu godinu zaredom, što bi automatski značilo delistiranje sa Tokijske berze.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Produktna berza: Nastavljen pad cena berzanskih roba
Next Aerodrom “Nikola Tesla” očekuje između 5,2 i 5,5 miliona putnika u 2017. godini

You might also like

Kompanije 0 Comments

Milioni mobilnih telefona zaraženo opasnim virusom

Sigurnosni stručnjaci sa “Cheetah Mobile Security Research Lab” veruju da su otkrili najveću “trojansku” porodicu do sada.

Transport 0 Comments

Uber otpustio 20 zaposlenih, zaposlena Appelova direktorka za marketing

Uber, vodeća svetska kompanija za usluge prevoza, preduzela je “dva velika koraka” ka popravljanju svog ugleda, otpustivši 20 zaposlenih zbog niza optužbi za zlostavljanje i zaposlila je bivšu Appleovu direktorku

Banke i finansije 0 Comments

NBS priprema sistem za instant plaćanja

Guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je da Narodna banke Srbije upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka, takozvani „interčejndž fi“, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply