Western Digital nudi 17,4 mlrd dolara za Toshibin biznis s čipovima

Western Digital nudi 17,4 mlrd dolara za Toshibin biznis s čipovima

Konzorcijum čiji je član Western Digital ponudio je 1,9 biliona jena (17,4 milijarde USD) za Toshibin biznis sa čipovima za skladištenje podataka, koji japanski konglomerat pokušava da proda kako bi pokrio gubitke nastale u nuklearnom sektoru, navode izvori.

Western Digital je ponudio 150 milijardi jena kroz konvertibilne obveznice i neće tražiti glasačka prava u kompaniji, navode izvori bliski pregovorima. Konzorcijum takođe uključuje američku investicionu kompaniju KKR, kao i japanski državni investicioni fond i razvojnu banku, koji će zajedno ponuditi 300 milijardi jena. Prema predlogu, Toshibini kreditori Sumitomo Mitsui Banking Corp i Mizuho Bank bi trebalo čitavu operaciju da isprate sa oko 700 milijardi jena. Druge japanske kompanije će takođe investirati oko 50 milijardi jena kako bi osigurale da domaći akcionari budu u posedu 60% akcija, navode izvori, dodavši da će sama Toshiba zadržati vlasnički udeo vredan 100 milijardi jena. Reuters je još ranije preneo da ova grupa namerava da ponudi 2 biliona jena, ali nije bilo poznato koliko će koji član konzorcijuma doprineti transakciji, kao i to da li će Western Digital instistirati na glasačkim pravima. Toshiba namerava da ovu transakiju zaključi do kraja meseca, i okonča prodaju do kraja fiskalne godine u martu kako bi izbegla u bilansima negativnu neto vrednost drugu godinu zaredom, što bi automatski značilo delistiranje sa Tokijske berze.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Produktna berza: Nastavljen pad cena berzanskih roba
Next Aerodrom “Nikola Tesla” očekuje između 5,2 i 5,5 miliona putnika u 2017. godini

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nova prodaja Industrije konfekcije Iris

Industrija konfekcije, dugmadi i šnala Iris iz Prijepolja i dalje je u potrazi za novim vlasnikom, pa je stečajni upravnik tog preduzeća oglasio njegovu treću prodaju.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kompanija Kraft Heinz odustala od Unilevera

Američka prehrambena kompanija Kraft Heinz objavila je da odustaje od plana preuzimanja britansko-holandskog diva Unilevera.

Kompanije 1Comments

Energoprojekt podneo prijavu Komisiji za hartije od vrednosti zbog sumnjive trgovine akcijama

Generalni direktor “Energoprojekta” Vladimir Milovanović izjavio je da sumnjive okolnosti kupoprodaje akcija i činjenica da se “kupac” skriva, ukazuju na potencijalne ambicije da se možda priprema “neprijateljsko” preuzimanje te građevinske

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply