Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu su ponovo porasle u julu i uglavnom zbog povećanja troškova energije, ali su i dalje ispod cilja centralne banke.

Kada se isključe volatilne cene sveže hrane, stopa inflacije je u julu iznosila 0,5 odsto, što je sedmi uzastopni mesec rasta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi agencija France presse.

Izuzimajući cene sveže hrane i energije, bazna inflacija je u posmatranom mesecu povećana za samo 0,1 odsto.

Ove cifre nisu ni blizu ciljane inflacije Banke Japana od 2,0 odsto, što je nivo koji se smatra ključnim za pobedu u dugoj borbi protiv deflacije, koja koči rast ove nekada eskpanzivne ekonomije.

Svetska ekonomija broj tri zabeležila je privredni rast od 1,0 odsto u periodu april-jun, što je šesti uzastopni kvartal rasta i najduža ekonomska ekspanzija u više od 10 godina.

Iako je tržište rada čvrsto, a poslovno poverenje visoko, rast plata je slab i napori za povećanje inflacije ne daju željene rezultate uprkos višegodišnjim agresivnim olakšicama centralne banke Japana, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Najveće plate u Novom Beogradu, najmanje u Trgovištu
Next George Soros se kladi na pad Wall Streeta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Budžetski suficit na kraju novembra 76,3 milijarde dinara

Suficit budžeta Srbije na kraju novembra 2017. godine iznosio je 76,3 milijarde RSD, jer su prihodi bili 1.025,8 milijardi, a rashodi 949,5 milijardi RSD, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Verheijen: Srbija od Svetske banke ove godine dobija kredit od 640 miliona dolara

Svetska banka će ove godine odobriti Srbiji kredite u ukupnom iznosu od 640 miliona dolara, najavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen.

Makroekonomija 0 Comments

SAD: Javni dug probio 20.000 milijardi dolara

Javni dug SAD je, prvi put u istoriji te države, probio granicu od 20.000 milijardi dolara, nakon što je Bela kuća dozvolila Ministarstvu finansija da pozajmi dodatna sredstva, prenosi Business

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply