Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu su ponovo porasle u julu i uglavnom zbog povećanja troškova energije, ali su i dalje ispod cilja centralne banke.

Kada se isključe volatilne cene sveže hrane, stopa inflacije je u julu iznosila 0,5 odsto, što je sedmi uzastopni mesec rasta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi agencija France presse.

Izuzimajući cene sveže hrane i energije, bazna inflacija je u posmatranom mesecu povećana za samo 0,1 odsto.

Ove cifre nisu ni blizu ciljane inflacije Banke Japana od 2,0 odsto, što je nivo koji se smatra ključnim za pobedu u dugoj borbi protiv deflacije, koja koči rast ove nekada eskpanzivne ekonomije.

Svetska ekonomija broj tri zabeležila je privredni rast od 1,0 odsto u periodu april-jun, što je šesti uzastopni kvartal rasta i najduža ekonomska ekspanzija u više od 10 godina.

Iako je tržište rada čvrsto, a poslovno poverenje visoko, rast plata je slab i napori za povećanje inflacije ne daju željene rezultate uprkos višegodišnjim agresivnim olakšicama centralne banke Japana, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Najveće plate u Novom Beogradu, najmanje u Trgovištu
Next George Soros se kladi na pad Wall Streeta

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fiskalni savet: Dugovi javnih i državnih preduzeća najaveća opasnost za budžet

Vlada Srbije u budžetu za 2017. godinu nije planirala značajnije uštede tako da će deficit biti približno isti kao i ove godine, ocenio je danas Fiskalni savet.

Najvažnije vesti 0 Comments

Svetska banka povećala prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. godinu

Svetska banka je povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2017. godinu za 0,5 procentnih poena na 2,8 odsto, u odnosu na prvobitnu procenu iz juna prošle godine.

Makroekonomija 0 Comments

Visoki spoljnotrgovinski deficit Crne Gore

Crna Gora je u prošloj godini imala veliki spoljnotrgivinski deficit s uvozom koji je bio šest puta veći od izvoza, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply