Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu su ponovo porasle u julu i uglavnom zbog povećanja troškova energije, ali su i dalje ispod cilja centralne banke.

Kada se isključe volatilne cene sveže hrane, stopa inflacije je u julu iznosila 0,5 odsto, što je sedmi uzastopni mesec rasta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi agencija France presse.

Izuzimajući cene sveže hrane i energije, bazna inflacija je u posmatranom mesecu povećana za samo 0,1 odsto.

Ove cifre nisu ni blizu ciljane inflacije Banke Japana od 2,0 odsto, što je nivo koji se smatra ključnim za pobedu u dugoj borbi protiv deflacije, koja koči rast ove nekada eskpanzivne ekonomije.

Svetska ekonomija broj tri zabeležila je privredni rast od 1,0 odsto u periodu april-jun, što je šesti uzastopni kvartal rasta i najduža ekonomska ekspanzija u više od 10 godina.

Iako je tržište rada čvrsto, a poslovno poverenje visoko, rast plata je slab i napori za povećanje inflacije ne daju željene rezultate uprkos višegodišnjim agresivnim olakšicama centralne banke Japana, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Najveće plate u Novom Beogradu, najmanje u Trgovištu
Next George Soros se kladi na pad Wall Streeta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Oscar Benedikt: Evropska unija je najveći investitor u Srbiji

Sa udelom od 82 odsto neto stranih investicija, “glavni investitor” u Srbiji je Evropska unija, izjavio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oscar Benedikt.

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Srbije na kraju marta 59 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju marta ove godine iznosio je oko 23,72 milijarde evra što 59 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Mađarska hoće da privrednicima smanji porez

Premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska od 2017. godine namerava da snizi porez na dobit preduzeća na devet odsto, što bi bila najniža korporativna poreska stopa u Evropskoj uniji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply