Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu su ponovo porasle u julu i uglavnom zbog povećanja troškova energije, ali su i dalje ispod cilja centralne banke.

Kada se isključe volatilne cene sveže hrane, stopa inflacije je u julu iznosila 0,5 odsto, što je sedmi uzastopni mesec rasta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi agencija France presse.

Izuzimajući cene sveže hrane i energije, bazna inflacija je u posmatranom mesecu povećana za samo 0,1 odsto.

Ove cifre nisu ni blizu ciljane inflacije Banke Japana od 2,0 odsto, što je nivo koji se smatra ključnim za pobedu u dugoj borbi protiv deflacije, koja koči rast ove nekada eskpanzivne ekonomije.

Svetska ekonomija broj tri zabeležila je privredni rast od 1,0 odsto u periodu april-jun, što je šesti uzastopni kvartal rasta i najduža ekonomska ekspanzija u više od 10 godina.

Iako je tržište rada čvrsto, a poslovno poverenje visoko, rast plata je slab i napori za povećanje inflacije ne daju željene rezultate uprkos višegodišnjim agresivnim olakšicama centralne banke Japana, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Najveće plate u Novom Beogradu, najmanje u Trgovištu
Next George Soros se kladi na pad Wall Streeta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Australija 25 godina ne zna za recesiju

Australijska privreda je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila snažan rast, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomski rast BiH usporio na 2 odsto u 2016.

Ekonomski rast u Bosni i Hercegovini usporio je na 2,0% u 2016. godini nakon 3,0% prethodne godine, procene su Agencije za statistiku BiH.  

Makroekonomija 0 Comments

Vučić: Od privatizacije Aerodroma “Nikola Tesla” očekujemo oko 350 miliona evra

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da se naredne godine u budžet slije oko 350 miliona evra od privatizacije Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply