Janet Yellen: Promene trebaju biti umerene

Janet Yellen: Promene trebaju biti umerene

Reforme sprovedene nakon velike financijske krize ojačale su finansijski sistem a nisu paralelno zakočile ekonomski rast i eventualne izmene propisa trebale bi biti umerene, rekla je u petak američka guvernerka Janet Yellen.

“U celini gledano, istraživanja upućuju na zaključak da su ključne reforme koje smo proveli značajno ojačale otpornost a nisu paralelno ograničile dostupnost kredita ni ekonomski rast”, istakla je Yellen na neformalnom godišnjem okupljanju u Jackson Holeu.

Određene su promene pojedinačnih propisa možda opravdane, kazala je Yellen, izdvajajući primer mogućeg ublažavanja takozvanog Volckerovog propisa, kojim se ograničava bankovno trgovanje dionicama.

Spomenula je i mogućnost dodatnog ublažavanja propisa koji se odnose na srednje i manje banke.

Možda su potrebni određeni koraci, složila se guvernerka, kako bi se poboljšala likvidnost pojedinih delova tržišta obveznica, iako je sistem i dalje “robustan”, naglasila je.

U pripremljenom tekstu govora Yellen nije spomenula monetarnu politiku.

Njene reči predstavljaju snažnu poruku Kongresu i Beloj kući koja je zatražila ublažavanje određenih propisa u sklopu Dodd-Frankovog zakona i nekih drugih propisa, tvrdeći da koče ekonomski rast.

Promene zagovara viceguverner američke centralne banke za regulatorna pitanja Randal Quarles, kojeg je na tu dužnost imenovao predsednik Donald Trump.

Yellen ističe da ni ona ni drugi zvaničnici Feda nisu protiv toga da se analizira kako propisi funkcioniraju u praksi, niti su protiv “razmatranja odgovarajućih prilagođavanja”.

Upozorila je ipak da se ne bi smelo zaboraviti što se dogodilo pre deset godina.

“Kod nekih sećanje na to iskustvo možda već bledi – sećanje na visoku cenu financijske krize”, naglasila je američka guvernerka u govoru u Jackson Holeu.

Stabilnost sadašnjeg sistema štiti od ponavljanja krize, utvrdila je, a spoljni analitičari primećuju da takođe omogućuje centralnim bankama da zadrže ključne kamatne stope na nižim nivoima umesto da brinu kako utiču na finansijska tržišta.

Yellen podseća da su promene regulative u celini gledano omogućile bankama i ekonomiji da se osove na noge.

Reforme nakon krize “rezultirale su obnovljenim rastom kreditiranja i profitabilnošću američkih banaka”, upozorila je američka guvernerka.

“Značajan negativni uticaj regulative kapitala na šire pokazatelje kreditiranja nije vidljiv na prvi pogled”, zaključila je.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous George Soros se kladi na pad Wall Streeta
Next B92 postaje O2 televizija

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Grčkoj posle 8 godina EU odobrila budžet

Evropska unija saopštila je da Grčka više ne krši budžetska pravila Unije.

Tema dana 0 Comments

Saxo bank: Jedna dobra i dve loše vesti za svetsku ekonomiju u 2017. godini

“U životu postoje dve vrste problema, politički problemi koji su nerešivi i ekonomski problemi koji su nerazumljivi,“ prema rečima ser Alec Douglas-Homea, koji je kratko bio britanski premijer 1960.-tih godina.

Makroekonomija 0 Comments

Steen Jakobsen: Oprez usmeren na obveznice i zašto Kina vlada svetom

U kratkom makroekonomskom osvrtu glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen skreće pažnju na signale koje ne treba ignorisati.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply