Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Na Wall Streetu su u četvrtak investitori prodavali akcije, sve više sumnjajući u sposobnost Trumpove administracije da provede svoju ekonomsku agendu, pre svega poreska rasterećenja, pri čemu je S&P 500 indeks zabeležio najveći dnevni gubitak u zadnja tri meseca.

S&P 500 indeks potonuo je u četvrtak 38,1 bod ili 1,5 odsto, na 2.430 bodova, što je njegov najniži nivo od 11. jula. Ujedno, po prvi put od predsedničkih izbora 8. novembra lani potonuo je dva dana zaredom više od 1 odsto.

Njujorški Dow Jones Industrial završio je trgovanje s gubitkom od 274,14 bodova ili 1,24 odsto, na 21.750 bodova, a tehnološki Nasdaq za 1,94 odsto za 6.221 bod.

Čini se da investitori gube veru u sposobnost Trumpove administracije da provede obećana porezna rasterećenja i ostatak ekonomskog programa, kažu pojedini analitičari.

Najnoviji uzrok zabrinutosti bile su spekulacije o mogućem odlasku direktora Nacionalnog ekonomskog veća Garyja Cohna. Kasnije je iz Bele kuće poručeno da Cohn ostaje na svojoj poziciji.

“Izabrana je republikanska administracija, što bi trebala biti dobra vest za tržišta i za preduzetnike, a oni su učinili jako malo toga. Imali smo veliki uzlet akcije zbog njihova izbora”, istakao je Stephen Massocca, potpredsednik investicionog društva Wedbush Securities iz San Franciscoa.

Cene akcije uzletele su snažno nakon izbora Donalda Trumpa za predsednika. Čak i s poslednjim gubitkom, S&P je i dalje 13,6 odsto u plusu od 8. novembra.

S valuacijama koje su vrlo visoke kod mnogih akcija, investitori su skloni prodaji. “Sve može biti izgovor za prodaju”, dodaje Massocca. Tokom dana nervozu na tržištu uzrokovao je i teroristički napad u Barseloni.

Otprilike 6,7 milijardi akcija u četvrtak je promenilo vlasnika na američkim berzama, što je više od 20-dnevnog proseka od 6,3 milijardi.

Na evropskim berzama u četvrtak je zaustavljen trodnevni uspon, pri čemu je londonski Ftse indeks oslabio 0,43 odsto, na 19.773 boda, frankfurtski DAX 0,49 odsto, na 12.203 boda, a pariski CAC za 0,58 odsto, na 5.146 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Slovenija: Prosečna neto plata 1.045 evra
Next Azijske berze uzdrmane zbog sumnje u realizaciju Trumpovih ekonomskih obećanja

You might also like

Slabiji izgledi za evro u narednom periodu, očekivani rast vrednosti u drugom delu 2017.

Nakon što je nova američka administracija prozvala evropske monetarne vlasti da je zajednička valuta “potcenjena preko svake mere”, finansijska tržišta su strahovala od globalnog valutnog rata.

Beogradska berza: Nastavljen silazni trend NIS-a, Aerodrom i Komercijalna banka blago porasli

Državne obveznice su i u utorak doprinele značajnom prometu na Beogradskoj berzi, dok je tržište neznatno oslabilo uz skroman promet.

Kina spustila kurs juana na najniži nivo u dva meseca

Kineska centralna banka snizila je kurs juana u odnosu na američki dolar na najniži nivo u poslednja dva meseca, što je izazvalo nagađanja da taj potez predstavlja pokušaj da se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply