Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

Na Wall Streetu su u četvrtak investitori prodavali akcije, sve više sumnjajući u sposobnost Trumpove administracije da provede svoju ekonomsku agendu, pre svega poreska rasterećenja, pri čemu je S&P 500 indeks zabeležio najveći dnevni gubitak u zadnja tri meseca.

S&P 500 indeks potonuo je u četvrtak 38,1 bod ili 1,5 odsto, na 2.430 bodova, što je njegov najniži nivo od 11. jula. Ujedno, po prvi put od predsedničkih izbora 8. novembra lani potonuo je dva dana zaredom više od 1 odsto.

Njujorški Dow Jones Industrial završio je trgovanje s gubitkom od 274,14 bodova ili 1,24 odsto, na 21.750 bodova, a tehnološki Nasdaq za 1,94 odsto za 6.221 bod.

Čini se da investitori gube veru u sposobnost Trumpove administracije da provede obećana porezna rasterećenja i ostatak ekonomskog programa, kažu pojedini analitičari.

Najnoviji uzrok zabrinutosti bile su spekulacije o mogućem odlasku direktora Nacionalnog ekonomskog veća Garyja Cohna. Kasnije je iz Bele kuće poručeno da Cohn ostaje na svojoj poziciji.

“Izabrana je republikanska administracija, što bi trebala biti dobra vest za tržišta i za preduzetnike, a oni su učinili jako malo toga. Imali smo veliki uzlet akcije zbog njihova izbora”, istakao je Stephen Massocca, potpredsednik investicionog društva Wedbush Securities iz San Franciscoa.

Cene akcije uzletele su snažno nakon izbora Donalda Trumpa za predsednika. Čak i s poslednjim gubitkom, S&P je i dalje 13,6 odsto u plusu od 8. novembra.

S valuacijama koje su vrlo visoke kod mnogih akcija, investitori su skloni prodaji. “Sve može biti izgovor za prodaju”, dodaje Massocca. Tokom dana nervozu na tržištu uzrokovao je i teroristički napad u Barseloni.

Otprilike 6,7 milijardi akcija u četvrtak je promenilo vlasnika na američkim berzama, što je više od 20-dnevnog proseka od 6,3 milijardi.

Na evropskim berzama u četvrtak je zaustavljen trodnevni uspon, pri čemu je londonski Ftse indeks oslabio 0,43 odsto, na 19.773 boda, frankfurtski DAX 0,49 odsto, na 12.203 boda, a pariski CAC za 0,58 odsto, na 5.146 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Slovenija: Prosečna neto plata 1.045 evra
Next Azijske berze uzdrmane zbog sumnje u realizaciju Trumpovih ekonomskih obećanja

You might also like

NAJSIGURNIJA INVESTICIJA: Zlatne poluge od 1, 5, 10 i 100 grama dostupne i u Srbiji

Ulaganje u investiciono zlato, odnosno zlato najvise čistoće, predstavlja najsigurniji vid ulaganja, a kupci mogu biti i pravna i fizička lica u Srbiji.

Wall Street: S&P i Dow Jones zabeležili pad, Nasdaq skok

Na Wall Streetu su u ponedeljak S&P 500 i Dow Jones pali, ponajviše zbog pada cena akcija u energetskom i financijskom sektoru, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo. 

Svetske berze 0 Comments

“Referendum o evru” u Italiji srušio finansijska tržišta

Gotovo panična rasprodaja italijanskih državnih obveznica i akcija pogodila je tržišta u utorak jer investitori veruju da će ponovljeni parlamentarni izbori ustvari biti izjašnjavanje o ostanku u evrozoni.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply