Slovenija: Prosečna neto plata 1.045 evra

Slovenija: Prosečna neto plata 1.045 evra

Prosečna neto plata u Sloveniji za jun je iznosila 1.045 evra, što je u odnosu na maj realni pad za 0,5 posto, objavio je slovenski statistički zavod.

U odnosu na prošlogodišnji jun prosečna je neto plata bila veća za 2,6 posto.

Po podacima slovenske statistike, najviša je prosečna neto plata bila isplaćena u nabavci električne energije u gasu, u visini od 1.498 evra.

Prosečna bruto plata u Sloveniji za jun iznosila je 1.602 evra, što je na mesečnom nivou niže za 0,7 posto, a na godišnjoj porast za 2,4 posto.

Plate brže rastu u javnom nego u privatnom sektoru, no među najbolje plaćenima nisu političari nego lekari, naročito specijalisti i direktori glavnih zdravstvenih ustanova, piše ljubljanski “Dnevnik”.

Navodi kako je među pedeset najviših bruto plata, isplaćenih u junu za mesec maj, čak 49 lečkarskih, od kojih je prvi dobio 14.040 evra bruto plate. Kao poređenje, predsednik države Borut Pahor i premijer Miro Cerar, s bruto platom nešto nižom od 6.000 evra nalaze se na 767. odnosno 768. mestu na popisu najvećih isplaćenih bruto plata u javnom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NIS: Isplata dividende u petak
Next Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

You might also like

Tema dana 0 Comments

Unija poslodavaca: Na čelo ministarstava postaviti eksperte

Nova Vlada bi trebalo da ima više eksperata na ministarskim funkcijama jer mogu da daju veći doprinos, kazao je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Društvo 0 Comments

Manja nezaposlenost u evrozoni

Evrostat je saopštio da je u 19 država koje koriste evro nezaposlenost u februaru pala na 10,3 posto.

Politika 0 Comments

Imovina na Kosovu i Metohiji registrovana na Republiku Srbiju: Zemljište, preduzeća, infrastruktura…

Na osnovu odluke prištinskih vlasti, sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRJ, odnosno Republike Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo, registruje se na ime takozvane republike Kosovo kao vlasnika imovine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply