Slovenija: Prosečna neto plata 1.045 evra

Slovenija: Prosečna neto plata 1.045 evra

Prosečna neto plata u Sloveniji za jun je iznosila 1.045 evra, što je u odnosu na maj realni pad za 0,5 posto, objavio je slovenski statistički zavod.

U odnosu na prošlogodišnji jun prosečna je neto plata bila veća za 2,6 posto.

Po podacima slovenske statistike, najviša je prosečna neto plata bila isplaćena u nabavci električne energije u gasu, u visini od 1.498 evra.

Prosečna bruto plata u Sloveniji za jun iznosila je 1.602 evra, što je na mesečnom nivou niže za 0,7 posto, a na godišnjoj porast za 2,4 posto.

Plate brže rastu u javnom nego u privatnom sektoru, no među najbolje plaćenima nisu političari nego lekari, naročito specijalisti i direktori glavnih zdravstvenih ustanova, piše ljubljanski “Dnevnik”.

Navodi kako je među pedeset najviših bruto plata, isplaćenih u junu za mesec maj, čak 49 lečkarskih, od kojih je prvi dobio 14.040 evra bruto plate. Kao poređenje, predsednik države Borut Pahor i premijer Miro Cerar, s bruto platom nešto nižom od 6.000 evra nalaze se na 767. odnosno 768. mestu na popisu najvećih isplaćenih bruto plata u javnom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NIS: Isplata dividende u petak
Next Wall Street: S&P indeks u najvećem padu u poslednja tri meseca

You might also like

Društvo 0 Comments

Eurostat: Skandinavske zemlje daleko od siromaštva

U Evropskoj uniji je oko 25 miliona dece, tj. svako četvrto, izloženo riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštio je Eurostat.

Najvažnije vesti 1Comments

Ko izgubi dokumente, nove plaća tri puta skuplje

Tri puta skuplje će biti vađenje lične karte za svakoga ko izgubi istu nego kad regularno uzima taj dokument, piše Blic.

Društvo 1Comments

Izveštaj o rezultatima službene istrage o učešću u ratu u Iraku zatresao Britaniju

Britanija je ušla u rat u Iraku “pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje”, izjavio je danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot (John Chilcot), predstavljajući svoj izveštaj

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply