Wall Street: Oprezna trgovina, mali skok indeksa

Wall Street: Oprezna trgovina, mali skok indeksa

Američki berzanski indeksi u sredu su tek blago ojačali, spustivši se s najviših nivoa dostignutih tokom dana jer investitore sve više brinu potezi američkog predsednika Donalda Trumpa.

Na Wall Streetu je u četvrtak njujorški Dow Jones indeks porastao 25,88 bodova ili 0,12 odsto, na 22.024 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,14 odsto, na 2.468 bodova a tehnološki Nasdaq 0,19 odsto, na 6.345 bodova.

Indeksi su tokom dana izgubili nešto na vrednosti, pošto je predsednik Trump raspustio dva ekonomska savetnička veća visokog profila, nakon što su direktori podneli ostavke u tim telima zbog njegovih izjava u kojima je za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji optužio ne samo bele nacionaliste, nego i one koji su im se usprotivili.

“To pojačava sumnje u sposobnosti predsednika da progura svoju politiku”, smatra David Schiegoleit, izvršni direktor za ulaganja pri U.S. Bank Private Wealth Management.

Cene akcija na Wall Streetu oscilirale su tokom trgovanja i pod uticajem objave zapisnika s poslednjeg sastanka Feda, koji je pokazao da monetarne zakonodavce sve više zabrinjavaju podaci o slaboj inflaciji. Neki su pozvali na prekid daljeg podizanja kamatnih stopa sve dok ne postane jasno da li je trend niske inflacije prolazan.

“Reakcije na zapisnik bile su pomešane. Investitore brine što inflcija ne dostiže Fedov ciljani nivo od 2 odsto, odnosno misle da je Fed možda prerano preduzeo monetarno zaoštravanje. Istovremeno, to bi moglo zaustaviti sledeće podizanje kamatnih stopa, a to bi bilo podsticajno za ulaganje u akcije”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik uprave investicionog društva BB&T Wealth Management iz Alabame.

Otprilike 5,8 milijardi akcija promenilo je u sredu na američkim berzama vlasnike, što je i dalje ispod 20-dnevnog proseka od 6,3 milijardi akcija.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi jučerašnje trgovanje su završili s dobitcima, poduprti rastom cena metala te najnovijim podatkom Evrostata o rastu BDP-a evrozone u drugom tromesečju za 0,6 odsto u odnosu na prethodno razdoblje. Londonski Ftse indeks porastao je 0,67 odsto, na 7.433 boda, frankfurtski DAX za 0,71 odsto, na 12.263 boda, a pariski CAC za 0,7 odsto, na 5.176 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Agencija za restituciju: Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu počinje 2018. godine
Next Nikola Dragašević: Postoje tri ključna faktora zbog kojih je dinar ojačao

You might also like

Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika

Svetske berze 0 Comments

Australijska berza: Akcije industrije kanabisa porasle više od 130 odsto u ovoj godini

Akcije kompanija koje se bave uzgojom, proizvodnjom i istraživanjem marihuane u medicinske svrhe porasle su na berzi u Sidneju ove godine 130 odsto, u proseku.

Evropske berze porasle, zabrinjava jačanje evra

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, kao i na azijskim tržištima, no trguje se oprezno zbog jačanja evra, što ne ide u prilog evropskim izvoznicima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply