Azijske berze zabeležile manji skok

Azijske berze zabeležile manji skok

S ublažavanjem napetosti između SAD-a i Severne Koreje, na azijskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak su ojačali, no veće dobitke sprečio je najnoviji potez američkog predsednika Donalda Trumpa o raspuštanju dva ekonomska veća visokog profila.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija izuzev japanskih bio je u četvrtak ujutro u plusu 0,55 odsto. Za toliko je ojačao i južnokorejski berzanski indeks, dok je indeks australijske berze bio u plusu 0,1 odsto.

Japanski Nikkei indeks kliznuo je 0,1 odsto, pod pritiskom ojačalog jena prema dolaru, koji nagriza zarade japanskih izvoznika.

Američki predsednik Donald Trump pohvalio je severnokorejskog čelnika Kim Jong Una za “mudru” odluku da ne lansira rakete prema Guamu, američku teritoriju u Pacifiku, nakon što su državni mediji u toj zemlji objavili da je Kim odložio svoju odluku dok čeka na naredni korak SAD-a.

To je pomoglo smanjiti zabrinutost na globalnim berzama, koje su prošle nedelje znatno pale usled oštre retorike između dve zemlje.

No, potom je Trumpova najava o raspuštanju dva ekonomska veća visokog profila, nakon što su direktori podneli ostavke u tim telima zbog njegovih izjava u kojima je za nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji optužio ne samo bele nacionaliste, nego i one koji su im se usprotivili, unela nemir među investitore u vezi američke domaće politike.

Tržišta je zabrinula i objava zapisnika s poslednjeg sastanka Feda, koji je pokazao da monetarne zakonodavce sve više zabrinjavaju podaci o slaboj inflaciji. Neki u Fedu pozvali su na prekid daljeg podizanja kamatnih stopa sve dok ne postane jasnoda li je trend niske inflacije prolazan.

“Fedovo Veće za operacije na otvorenom tržištu potvrdilo je jednu stvar, a to je da članovi veća nemaju jednako stajalište te nije jasno kada će Fed započeti s procesom smanjivanja otkupa obveznica. Trumpovo raspuštanje ekonomskih veća investicionu zajednicu učinilo je još pesimističnijom jer otvara prostor za njegove dalje neupehe”, smatra Naeem Aslam, analitičari pri londonskoj firmi Think Markets.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nikola Dragašević: Postoje tri ključna faktora zbog kojih je dinar ojačao
Next Neto prihod Credit Agricole Grupe 2,1 mlrd EUR u drugom kvartalu 2017. godine

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Stagnacija nakon dva dana snažnog rasta

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su se ulagači odlučili na predah nakon dva dana snažnog rasta cena akcija.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najgori dan za američke berze od izglasavanja Brexita

Američki berzanski indeksi pretrpeli su u petak najveći pad od 24. juna, referendumske odluke u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU.

Beogradska berza: AIK lider među gubitnicima, ukrštanje indeksa

Početak trgovačke sedmice obeležilo je mešovito kretanje berzanskih indeksa uz neveliki promet. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 8,5 miliona RSD (68,9 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio blagi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply