Agencija za restituciju: Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu počinje 2018. godine

Agencija za restituciju: Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu počinje 2018. godine

Obeštećenje građana, kojima je posle Drugog svetskog rata oduzeta imovina, može da počne naredne godine preko obveznica čiji je rok dospeća 12 godina, a godišnja kamata dva odsto, rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je rekao da je maksimalni iznos, koji bivši vlasnik može da dobije 500.000 evra bez obzira na tržišnu vrednost imovine.

“Obeštećenje za imovinu koja je oduzeta i ne može da se vrati u naturi biće isplaćeno u novcu preko obveznica sa rokom dospeća od 12 godina od trenutka kada bude doneto rešenje”, rekao je Sekulić.

Dodao je da će iznos obeštećenja biti manji od vrednosti imovine, jer ni države u svetu, bogatije od Srbije nisu bile u mogućnosti da građanima isplate nadoknadu u stopostotnom iznosu.

“Agencija za restituciju utvrđuje koja imovina ne može da se vrati u nature, a Poreska uprava će proceniti vrednost imovine u skladu sa kriterijumima prenosa apsolutnih prava, pri čemu je ta vrednost veća od tržišne”, rekao je Sekulić.

Dodao je da će Vlada Srbije utvrditi koeficijente na osnovu kojih će se izračunati visina obeštećenja, imajući u vidu da je već zakonom predviđeno da za restituciju može da se iz budžeta izdvoji maksimalno dve milijarde evra.

 Od 76.000 zahteva za povraćaj imovine do sada je, prema njegovim rečima, obrađeno oko 62 odsto i među tim rešenjima za povraćaj u naturi je do sada oko 1.000 rešenja za obeštećenje u novcu.

Kada se utvrdi koeficijent isplata može da krene i ove godine jer, kako je rekao Sekulić, sredstava ima u budžetu. On je istakao da će obeštećenje dobiti oko 25 do 30 odsto građana, kojima su uvaženi zahtevi za povraćaj imovine.

Na pitanje kome će biti isplaćena najveća obeštećenja, Sekulić je rekao da Srbija nije imala bogataše, koji se mogu porediti sa današnjim, ali da su značajnu imovinu, mlinove, fabrike, imale porodice Teokarević, Ilić, Savčić..

Dodao je da će pripadnicima nemačke narodnosti u Vojvodini, koji su podneli zahtev, takođe, biti vraćena imovina ili će biti obštećeni. “Pre rata u Vojvodini je živelo 350.000 Nemaca i posedovali su oko 400.000 hektara zemlje, ali nisu svi podneli zahteve za povraćaj imovine pa je vraćeno 6.000 hektara”, rekao je Sekulić.

Dodao je da je do sada u naturi starim vlasnicima vraćeno 3.999 poslovnih prostora, 729 stanova i 799 zgrada. To je, prema njegovim rečima, ukupno 5.527 objekata površine 391.000 kvadratnih metara, a u naturi je vraćeno još i 257 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 4.185 hektara šuma i skoro 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Sekulić je rekao da je verskim zajednicama po posebnom zakonu o restituciji iz 2006. godine imovina vraćena u stopostotnom iznosu. “Pravoslavnoj zajednici je vraćeno najviše, jer je i najveća, 57.502 hektara poljoprivredne zemlje, 31.889 hektara šume i oko 92 hektara građevinskog zemljišta”, rekao je Sekulić. Verskim zajednicama je prema njegovim rečima vraćeno i 90.189 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, kao i 4.593 kvadrata kombinovanog stambeno-poslovnog prostora. Jedina pokretna stvar koja je vraćena verskim zajednicama je slika Uroša Predića “Portret Mihajla Pupina”, koja je do tada krasila prostorije mesne zajednice u Idvoru.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Više od 1.000 srpskih seoskih domaćinstava se bavi turizmom
Next Wall Street: Oprezna trgovina, mali skok indeksa

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Miodrag Kostić: Kupovinom šećerane iz Sente bićemo spremni za tržište EU

Komisija za zaštitu konkurencije još nije donela odluku o koncentraciji na tržištu, dok vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić kaže da bi sa četiri šećerane u Srbiji ova kompanija imala kapacitet

Verizon za pet milijardi dolara kupuje Yahoo

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon prošle godine kupila je AOL (između ostalog i matičnu kompaniju sajta Engadget, koji tvrdi da je i nakon toga zadržao uredničku samostalnost).

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Tri italijanska grada nude kuće za 1 evro, ali imaju i jedan uslov

Tri italijanska grada žele da spreče da ta mesta ostanu bez stanovnika, i spremili su neverovatnu ponudu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply