Azijske berze: Mirna trgovina na berzama

Azijske berze: Mirna trgovina na berzama

Na azijskim berzama u sredu se vrlo mirno trguje, jer investitori nisu dobili jasne smernice s Wall Streeta na kojem su ključni indeksi dan ranije zabeležili tek blage promene, dok se čini da pomalo popuštaju napetosti oko Severne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih jutros je u plusu 0,2 odsto, no i dalje je znatno ispod rekornde nivoe koju je dotakao u julu.

Tokijski Nikkei gotovo da i ne beleži promene – u minusu je svega 0,05 odsto

Severnokorejski čelnik Kim Jong Un odložio je odluku o ispaljivanju raketa prema Guamu dok čeka što će preduzeti SAD, izvestili su severnokorejski državni mediji. Smanjivanje napetosti podstaklo je jutros skok južnokorejskog berzanskog indeksa Kospi za 0,7 odsto.

Ipak, tržišta nemaju jasnih smernica, tim više što u utorak ni na Wall Streetu indeksi nisu beležili većih promena – Dow Jones ojačao je blagih 0,02 odsto, dok su S&P 500 i Nasdaq bilina malom gubitku od 0,05 i 0,11 odsto.

Analitičari smatraju da su ulagači i dalje zabrinuti da bi retorika između američkog predsednika Donlada Trumpa i severnokorejskog Kim Jon Una ponovno mogla zaoštriti.

“Nije baš da su rizici u vezi Severne Koreje potpuno nestali, no zasad, nakon snažnog rasta cena akcija dan ranije, investitori su odlučili sačekati više vesti pre nego počnu aktivnije investirati”, smatra Norihiro Fujito, investicioni strateg pri Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Istovremeno kurs dolara je snažno prostao prema korpi valuta, na najviši nivo u zadnjih gotovo tri nedelje od 93,819 bodova, ojačan skokom prometa u američkoj maloprodaji u julu za 0,6 odsto, što je njen najbrži rast u zadnjih 7 meseci.

Kurs jena nastavio je kliziti prema dolaru sa smanjivanjem napetosti oko Severne Koreje te se njime u sredu trgovalo po 110,54 jena za dolar. Jučerašnji skok dolara prema jenu za 1,4 odsto bio je najviši dnevni skok od aprila.

No, sve je to bledo u u pođenju s digitalnom valutom Bitcoin, koja je od početka meseca poskupela 1.200 dolara, dostigavši 4.150 dolara, usled potražnje spekulatora.

“Interes za digitalnom valutom nedavno je ojačao jer kupci koriste beneficije poput nedostatka centralne kontrole i ograničene ponude. Ipak, svi koji razmišljaju o kupovini te valute trebaju znati da je ona neverovatno volatilna i da bi isto tako brzo mogla pasti kao što je i rasta”, napominje William O′Loughlin, investicijski analitičar pri Rivkin Securities.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi u blagom porastu, maloprodaja u fokusu
Next Evropske berze zabeležile znatni rast

You might also like

Azijske berze porasle, pregovori SAD-a i Kine napreduju

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dok je dolar ojačao, nakon što su Washington i Peking poručili da trgovinski pregovori napreduju, što je ohrabrilo ulagače koji su se

Svetske berze 0 Comments

Pozitivan cenovni trend nafte, investitori se nadaju stabilizaciji tržišta

Rusije ne odbacuje mogućnost učestvovanja u pregovorima o zamrzavanju nivoa proizvodnje “crnog zlata” kako bi se pronašle odgovarajuće mere koje bi dugoročno rezultirale stabilizacijom situacije na naftnom tržištu, izjavio je

Treću nedelju zaredom skočile cene nafte

Cene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, već trećeg zaredom, iako najveći svetski proizvođači nisu na sastanku u Dohi postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply