Wall Street: Razmena pretnji između SAD-a i Severne Koreje uzdrmalo indekse

Wall Street: Razmena pretnji između SAD-a i Severne Koreje uzdrmalo indekse

Američki berzanski indeks S&P 500 u četvrtak je zabeležio najveći dnevni pad u zadnjih gotovo tri meseca jer investitori povlače kapital iz rizičnije imovine kao odgovor na agresivnu razmenu pretnji između SAD-a i Severne Koreje.

Najveći danak platile tehnološke akcije, njujorški Dow Jones indeks spustio se 204,69 bodova ili 0,93 odsto, na 21.844 bodova, S&P 500 za 1,45 odsto, na 2.438 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio na gubitku 2,13 odsto, na 6.216 bodova.

Na Wall Streetu su se gubitci produbili nakon novih izjava američkog predsednika Donalda Trumpa. Daleko od ublažavanja tona, nakon što je u utorak rekao da će svaka pretnja Pjongjanga biti “dočekana s vatrom i besom kakve svet nikad nije video”, Trump je u četvrtak rekao da te izjave možda nisu išle dovoljno daleko.

Trump je odgovarao na tvrdnje Severne Koreje da dovršava planove za ispaljivanje raketa preko Japana, blizu američke teritorije – Guama.

Investitore to čini nervoznim. I rekodrni nivo S&P-a, koju je dostigao 7. avgusta, verovatno je pojačala njihovu nervozu.

Poslednji put S&P potonuo je za više od 1 odsto 17. maja, i sada je na putu najvećeg nedeljnog gubitka od američkih predsedničkih izbora 8. movembra lani.

“Kad su investitori ekstremno optimistični, to znači da je većina novca već na tržištu i da nema novog novca koji bi se slio”, smatra Bruce Bittles, strateg pri investicionom društvu Robert W. Baird & Co.

Tehnloški sektor našao se na najvećem udaru prodaja, pri čemu je sektorski tehnološki indeks .SPLRCT potonuo u četvrtak 2,2 odsto. Taj indeks od početka godine predvodio je među dobitnicima, pa je i najviše ranjiv kad započnu rasprodaje.

Investitori su se okrenuli sigurnijoj imovini poput zlata, čija je cena dostigla najviši nivo u zadnja dva meseca.

Otprilike 7,5 milijardi akcija promenilo je u četvrtak vlasnika, što je znatno iznad proseka u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,25 milijardi.

I na evropskim berzama indeksi su oštro pali, dotaknuvši najniže nivoe u zadnje četiri nedelje. Londonski Ftse bio je na gubitku 1,45 odsto, završivši trgovanje na 7.389 bodova, frankfurtski DAX 1,15 odsto, na 12.014 bodova, a pariski CAC za 0,5 odsto, na 5.115 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous E.ON potvrdio očekivanja za 2017, veća dividenda od 2018.
Next Azijske berze: Ulagači se klone rizičnih imovina

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Akcije skočile, dolar stabilan

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, dok je dolar na stabilnom nivou u poslednja četiri meseca jer se ulagači nadaju da poraz predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi zdravstvene

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Najveći deo prometa činila soja, slaba prodaja kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je činila više od 70 odsto ukupnog prometa robe što je razlog da je ukupna finansijska vrednost prometa duplo veća u odnosu na

Beogradska berza: Veliki promet Metalca

Juče je zabeležena nešto veća investiciona aktivnost na tržištu akcija, pre svega zahvaljujući gornjomilanovačkom Metalcu (MTLC).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply