Wall Street: Razmena pretnji između SAD-a i Severne Koreje uzdrmalo indekse

Wall Street: Razmena pretnji između SAD-a i Severne Koreje uzdrmalo indekse

Američki berzanski indeks S&P 500 u četvrtak je zabeležio najveći dnevni pad u zadnjih gotovo tri meseca jer investitori povlače kapital iz rizičnije imovine kao odgovor na agresivnu razmenu pretnji između SAD-a i Severne Koreje.

Najveći danak platile tehnološke akcije, njujorški Dow Jones indeks spustio se 204,69 bodova ili 0,93 odsto, na 21.844 bodova, S&P 500 za 1,45 odsto, na 2.438 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio na gubitku 2,13 odsto, na 6.216 bodova.

Na Wall Streetu su se gubitci produbili nakon novih izjava američkog predsednika Donalda Trumpa. Daleko od ublažavanja tona, nakon što je u utorak rekao da će svaka pretnja Pjongjanga biti “dočekana s vatrom i besom kakve svet nikad nije video”, Trump je u četvrtak rekao da te izjave možda nisu išle dovoljno daleko.

Trump je odgovarao na tvrdnje Severne Koreje da dovršava planove za ispaljivanje raketa preko Japana, blizu američke teritorije – Guama.

Investitore to čini nervoznim. I rekodrni nivo S&P-a, koju je dostigao 7. avgusta, verovatno je pojačala njihovu nervozu.

Poslednji put S&P potonuo je za više od 1 odsto 17. maja, i sada je na putu najvećeg nedeljnog gubitka od američkih predsedničkih izbora 8. movembra lani.

“Kad su investitori ekstremno optimistični, to znači da je većina novca već na tržištu i da nema novog novca koji bi se slio”, smatra Bruce Bittles, strateg pri investicionom društvu Robert W. Baird & Co.

Tehnloški sektor našao se na najvećem udaru prodaja, pri čemu je sektorski tehnološki indeks .SPLRCT potonuo u četvrtak 2,2 odsto. Taj indeks od početka godine predvodio je među dobitnicima, pa je i najviše ranjiv kad započnu rasprodaje.

Investitori su se okrenuli sigurnijoj imovini poput zlata, čija je cena dostigla najviši nivo u zadnja dva meseca.

Otprilike 7,5 milijardi akcija promenilo je u četvrtak vlasnika, što je znatno iznad proseka u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,25 milijardi.

I na evropskim berzama indeksi su oštro pali, dotaknuvši najniže nivoe u zadnje četiri nedelje. Londonski Ftse bio je na gubitku 1,45 odsto, završivši trgovanje na 7.389 bodova, frankfurtski DAX 1,15 odsto, na 12.014 bodova, a pariski CAC za 0,5 odsto, na 5.115 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous E.ON potvrdio očekivanja za 2017, veća dividenda od 2018.
Next Azijske berze: Ulagači se klone rizičnih imovina

You might also like

Beogradska berza: Jaka tražnja za akcijama NIS-a, Jedinstvo gubitnik dana

Prvi trgovački dan nakon višednevne praznične pauze protekao je uz izuzetno slabu investicionu aktivnost.

Produktna berza: Rast cene kukuruza uticaće na rast cena ostalih žitarica

Proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležila je trgovina kukuruzom kako cenovno tako i količinski.

Zašto se kompanije povlače sa Beogradske berze?

Kompanije listirane na Beogradskoj berzi počele su da se povlače. Nakon PKB-a, na povlačenje sa berze odlučile su se AIK banka i Imlek.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply