Azijske berze: Ulagači se klone rizičnih imovina

Azijske berze: Ulagači se klone rizičnih imovina

Na azijskim berzama u petak je nastavljen pad cena akcija treći dan zaredom zbog rastućih napetosti između SAD-a i Severne Koreje, a investitori pojačano ulažu u sigurniju imovinu poput japanskog jena i zlata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih potonuo je u petak 1,4 odsto, nastavivši negativni niz treći dan zaredom. Dotakao je najniži nivo u zadnjih mesec dana, a od početka nedelje u minusu je 2,1 odsto.

Tokijska berza u petak nije radila zbog praznika. Australijski berzanski indeks oslabio je 1,3 odsto, kineski 0,9 odsto, hongkonški 1,6 odsto, a južnokorejski 1,8 odsto.

“Oštre pretnje i rat rečima između SAD-a i Severne Koreje intenzivirao je do tačke koju tržišta više ne mogu ignorisati. Naravno, sve to dolazi u vreme kada je akcionim tržištima bila potrebna korekcija, a Severna Koreja osigurala je savršeni okidač”, smatra Shane Oliver, strateg pri investicionom društvu AMP Capital iz Sydneya.

Mnoga akcijska tržišta u svetu, naime, dostigla su višegodišnje najviše nivoe te tako postala ranjiva na rasprodaje.

Ako Severna Koreja pokrene napad koji bi ugrozio SAD tada bi Kina trebala ostati neutralna, no ako SAD prvi napadne i pokuša svrgnuti tamošnju vlast, Kina će to zaustaviti, objavio je u petak kineski državni dnevni list.

“Ova situacija počinje se razvijati u kubanski raketnu krizu nove generacije, pri čemu nedavni objaveštajni podaci koji su procurili govore o tome da je Severna Koreja navodno smanjila svoje nuklearne glave, što povećava domet njihovih raketa te potencijalno stavlja u domet ciljeve u SAD-u”, kaže ekonomista ING-a Robert Carnell.

Izjavu američkog predsednika Donlda Trumpa u utorak da će pustiti “vatru i bes” na Pyongyang ako budu napadnuti mnogi investitori nisu previše ozbiljno shvatili. No, Trumpovo drugo upozorenje uzdrmalo je tržišta, koja su veći deo godine bila otporna na korekcije.

Indeks volatilnosti CBOE, barometar očekivanih kratkoročnih potresa na Wall Streetu, porastao je na najviši nivo od 8. novembra, dostigavši tokom noći 16,4 boda. Kineski odgovarajući indeks volatilnosti na najvišem je nivou u zadnjih više od 7 meseci.

Istovremeno, spot cena zlata, tradicionalno sigurnog utočišta za kapital, zadržala se na najvišem nivou u zadnja dva meseca od 1.286 dolara za uncu te je na putu ovonedeljnog rasta za 2,26 odsto.

Jen, koji se takođe smatra sigurnim utočištem, poskupeo je u petak 0,2 odsto prema dolaru, koji tako stoji 108,96 jena. To je najviši nivo jena u zadnja dva meseca.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Razmena pretnji između SAD-a i Severne Koreje uzdrmalo indekse
Next Evropske berze: Političke napetosti prete indeksima najvećim nedeljnim padom u 2017.

You might also like

Dinar oslabio, danas 122,77 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,7650 dinara za jedan evro.

Najvažnije vesti 0 Comments

Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji, najbolji učinak ostvario paladijum

Spot cena zlata na kraju 2016. godine iznosila je 1.150,50 dolara po unci, što je oko 8,5 odsto veća cena nego na početku godine.

Saxo Bank: Digitalno rešenje za trgovinu obveznicama

O revoucionarnom rešenju na tržištu obveznica, koje je lansirala Saxo Banka, govori nam Simon Fasdal,  direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima ove kompanije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply