Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore

Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore

Na Wall Streetu u sredu najvažniji indeksi završili su u blagom minusu, jer su investitori odlučili zanemariti geopolitičke napetosti nakon što je u utorak američki predsednik Donald Trump zapretio Severnoj Koreji “vatrom i besom”, okrenuvši se povoljnim kupovinama akcija.

Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s minusom od 36,64 boda ili 0,17 odsto, na 22.049 bodova, Istodobno, S&P 500 indeks izgubio je na vrednosti 0,04 odsto, završivši trgovanje na 2.474 boda, a tehnološki Nasdaq 0,28 odsto, na 6.352 boda.

Investitori, u potrazi za povoljnim kupovinama, prema kraju trgovinskog dana fokus su usmerili dobrim pokazateljima globalne ekonomije i zaradama kompnija.

“Neverovatno je koliko je tržište hladnokrvno uzmu li se u obzir naslovne strane u novinama i kako stvari napreduju”, smatra tržišni strateg Ryn Detrick iz investicionog društva LPL Financial.

Na početku trgovinskog dana investitori su i dalje nastavljali ulagati u sigurna utočišta za kapital poput zlata, usled razmene oštrih reči između Washingtona i Severne Koreje u utorak. Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da ne veruje kako postoji neposredna opasnost od Severne Koreje.

Nakon što su najvažniji indeksi potonuli tokom dana više od pola odsto, ojačale su kupovine akcija te su indeksi su do kraja dana nadoknadili deo gubitaka.

“Trebalo bi se dogoditi nešto puno opipljivije od same retorike da bi izazvalo rasprodaje na tržištu”, kaže izvršni direktor HSW Advisorsa Richard Steinberg.

Iako je cena zlata krajem trgovanja počela kliziti, dan je završila s dobitkom od 1,2 odsto, na najvišem nivou od sredine juna. Ojačali su i tkursevi švajcarskog franka i jena, koji se takođe smatraju sigurnim utočištem za kapital u nemirnim vremenima.

Među akcijama, na najvećem dobitku bile su one obrambeniih kompanija poput Lockheed Martina i Raytheona, koje su u proseku ojačalae 1,6 odsto. Najveći gubitnik bio je sektor potrošačkih roba, s padom cena u proseku za 0,47 odsto.

Otprilike 6,48 milijardi akcija promenilo je u sredu na svim američkih tržištima vlasnika, što je iznad 20-dnevnog proseka od 6,16 milijardi.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi takođe su u sredu pali, pod pritiskom geopolitičkih napetosti oko Sevrne Koreje. Londonski Ftse potonuo je 0,59 odsto, na 7.498 bodova, frankfurtski DAX za 1,1 odsto, na 12.154 bodova, a pariski CAC za 1,4 odsto, na 5.145 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ubrzala italijanska industrijska proizvodnja u junu
Next Španska banka “Santander” preuzima rivalsku “Narodnu banku”

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze skočile, evro pao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, ublaživši gubitke od početka nedelje, dok jekurs evra skliznuo s najviših nivoa u tri nedelje zbog opreza ulagača uoči predsedničkih izbora

Skupština akcionara NIS-a donela odluku o isplati dividendi

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije je na danas održanoj redovnoj sednici donela Odluku o raspodeli dobiti za 2015. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti ovog društva.

Berza 0 Comments

U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,7555 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply