Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore

Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore

Na Wall Streetu u sredu najvažniji indeksi završili su u blagom minusu, jer su investitori odlučili zanemariti geopolitičke napetosti nakon što je u utorak američki predsednik Donald Trump zapretio Severnoj Koreji “vatrom i besom”, okrenuvši se povoljnim kupovinama akcija.

Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s minusom od 36,64 boda ili 0,17 odsto, na 22.049 bodova, Istodobno, S&P 500 indeks izgubio je na vrednosti 0,04 odsto, završivši trgovanje na 2.474 boda, a tehnološki Nasdaq 0,28 odsto, na 6.352 boda.

Investitori, u potrazi za povoljnim kupovinama, prema kraju trgovinskog dana fokus su usmerili dobrim pokazateljima globalne ekonomije i zaradama kompnija.

“Neverovatno je koliko je tržište hladnokrvno uzmu li se u obzir naslovne strane u novinama i kako stvari napreduju”, smatra tržišni strateg Ryn Detrick iz investicionog društva LPL Financial.

Na početku trgovinskog dana investitori su i dalje nastavljali ulagati u sigurna utočišta za kapital poput zlata, usled razmene oštrih reči između Washingtona i Severne Koreje u utorak. Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da ne veruje kako postoji neposredna opasnost od Severne Koreje.

Nakon što su najvažniji indeksi potonuli tokom dana više od pola odsto, ojačale su kupovine akcija te su indeksi su do kraja dana nadoknadili deo gubitaka.

“Trebalo bi se dogoditi nešto puno opipljivije od same retorike da bi izazvalo rasprodaje na tržištu”, kaže izvršni direktor HSW Advisorsa Richard Steinberg.

Iako je cena zlata krajem trgovanja počela kliziti, dan je završila s dobitkom od 1,2 odsto, na najvišem nivou od sredine juna. Ojačali su i tkursevi švajcarskog franka i jena, koji se takođe smatraju sigurnim utočištem za kapital u nemirnim vremenima.

Među akcijama, na najvećem dobitku bile su one obrambeniih kompanija poput Lockheed Martina i Raytheona, koje su u proseku ojačalae 1,6 odsto. Najveći gubitnik bio je sektor potrošačkih roba, s padom cena u proseku za 0,47 odsto.

Otprilike 6,48 milijardi akcija promenilo je u sredu na svim američkih tržištima vlasnika, što je iznad 20-dnevnog proseka od 6,16 milijardi.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi takođe su u sredu pali, pod pritiskom geopolitičkih napetosti oko Sevrne Koreje. Londonski Ftse potonuo je 0,59 odsto, na 7.498 bodova, frankfurtski DAX za 1,1 odsto, na 12.154 bodova, a pariski CAC za 1,4 odsto, na 5.145 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ubrzala italijanska industrijska proizvodnja u junu
Next Španska banka “Santander” preuzima rivalsku “Narodnu banku”

You might also like

Beogradska berza: Skromno trgovanje, indeksi u minusu

Drugi dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija uz izuzetno skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je odličnih 637,1 milion RSD (5,2 miliona

Beogradska berza: AIK lider među gubitnicima, ukrštanje indeksa

Početak trgovačke sedmice obeležilo je mešovito kretanje berzanskih indeksa uz neveliki promet. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 8,5 miliona RSD (68,9 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio blagi

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze nastavljaju trodnevni rast, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama cene akcija su porasle i u sredu, treći dan zaredom, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu i stabilnom rastu ekonomije u regiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply