Španska banka “Santander” preuzima rivalsku “Narodnu banku”

Španska banka “Santander” preuzima rivalsku “Narodnu banku”

Tela Evropske unije za zaštitu konkurencije dozvoliće da španska banka “Santander” preuzme posrnulu, takođe špansku, “Narodnu banku”.

Evropska komisija, koja nadgleda pitanja vezana za konkurenciju, saopštila je da je istraga zaključila da “transakcija neće narušiti konkurenciju” u evropskoj ekonomskoj zoni.

U saopštenju se navodi da će kombinovani udeo dve banke na tržištu biti ograničen, a da na svim tržištima na koja će preuzimanje uticati postoji snažna konkurencija.

Banka “Santander” je 7. juna saopštila da će preuzeti rivalsku banku za jedan evro, što je dogovor koji pokazuje novi evropski sistem spasavanja posrnulih banaka bez opterećivanja poreskih obveznika ili tržišta.

Preuzimanje se odigralo na licitaciji, koju su evropske vlasti odobrile pošto je Evropska centralna banka (ECB), glavni evropski regulator bankarskog tržišta, saopštila da veruje da “Narodna banka” propada ili ima velike šanse da propadne.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore
Next Azijske berze opet pale, južnokorejske najviše stradale

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kilogram vune za dva kilograma soli

Od raspada SFRJ do pre nekoliko godina vuna se bacala i uništavala, a u poslednjih nekoliko godina promet vune obavlja se u sivoj zoni.

Kompanije 0 Comments

Nemački investitori zainteresovani za gradnju elektrane na biomasu u Gornjem Milanovcu

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačavić sastao se sa predstavnicima investitora iz Nemačke zainteresovanima za gradnju elektrane na biomasu sa peletanom.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

NIS objavljuje polugodišnje rezultate u sredu

Naftna industrija Srbije (NIS) će u sredu, 10. avgusta, objaviti polugodišnje rezultate poslovanja, saopštila je ova kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply