Španska banka “Santander” preuzima rivalsku “Narodnu banku”

Španska banka “Santander” preuzima rivalsku “Narodnu banku”

Tela Evropske unije za zaštitu konkurencije dozvoliće da španska banka “Santander” preuzme posrnulu, takođe špansku, “Narodnu banku”.

Evropska komisija, koja nadgleda pitanja vezana za konkurenciju, saopštila je da je istraga zaključila da “transakcija neće narušiti konkurenciju” u evropskoj ekonomskoj zoni.

U saopštenju se navodi da će kombinovani udeo dve banke na tržištu biti ograničen, a da na svim tržištima na koja će preuzimanje uticati postoji snažna konkurencija.

Banka “Santander” je 7. juna saopštila da će preuzeti rivalsku banku za jedan evro, što je dogovor koji pokazuje novi evropski sistem spasavanja posrnulih banaka bez opterećivanja poreskih obveznika ili tržišta.

Preuzimanje se odigralo na licitaciji, koju su evropske vlasti odobrile pošto je Evropska centralna banka (ECB), glavni evropski regulator bankarskog tržišta, saopštila da veruje da “Narodna banka” propada ili ima velike šanse da propadne.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Wall Street: Indeksi u blagom padu, povoljna kupovina privukla investitore
Next Azijske berze opet pale, južnokorejske najviše stradale

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Ukrajina: Centralna banka ostala bez guvernera

Guverner Centralne banke Ukrajine Valerija Gontareva od danas prinudno odsustvuje sa posla, a njenu funkciju preuzeće zamenik guvernera Jakiv Smolij.

Kompanije 0 Comments

Google i Microsoft odbacili međusobne optužbe

Duga istorija sporova između Microsofta i Googlea, dovela je do toga da su mnoge međusobne tužbe završene pred regulatorima u SAD ili Evropi.

Kompanije 0 Comments

Kompanija Preston za 2,5 milijarde dinara kupila Beohemiju-Inhem

Vlasnik kompanije Preston iz Novog Sada Davor Milićević kupio je kao jedini ponuđač Beohemiju-Inhem u stečaju po početnoj ceni od 2,5 milijardi dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply