Wall Street: Dow Jones postigao novi rekord

Wall Street: Dow Jones postigao novi rekord

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones dostigao rekordni nivo deveti dan zaredom, a ojačali su i ostali indeksi, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom i potrošačkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,12 odsto, na 22.118 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 odsto, na 2.480 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 odsto, na 6.383 boda.

Najviše su juče, 0,7 odsto, porasle cene akcija u potrošačkom sektoru jer se ulagači nadaju da će najveći trgovački lanci objaviti dobre kvartalne poslovne rezultate.

S rastom od 0,6 odsto sledio je tehnološki sektor, dok su najviše pale, prosečno za 0,9 odsto, cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Najveću podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od početka sezone objava poslovnih izveštaja, o rezultatima je izvestilo više od dve trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 72 odsto prebacilo očekivanja, više od prosečnih 64 odsto u kvartalu.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija u drugom tromesečju porasle za 12 odsto na godišnjem nivou, dok su na početku sezone poslovnih rezultata očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

No, kako se bliži kraj sezone objava poslovnih izveštaja, ulagači su oprezniji, na što ukazuje ispodprosečni obim trgovanja.

Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo samo oko 5,29 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,13 milijardi.

„Na tržištu je danas nedostajalo jasnog usmerenja. Nema razloga da prodajete akcije, no nema razloga ni za kupovinu, s obzirom na visoke nivoe cena i da se bliži završetak sezone poslovnih rezultata. Uz to, ove se nedelje ne očekuje puno ekonomskih vesti”, kaže Robert Pavlik, strateg u firmi Boston Private Wealth.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 odsto, na 7.531 bod, a pariski CAC 0,09 odsto, na 5.207 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,33 odsto, na 12.257 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Majkama poseban staž za obračun penzije tek od 2032.
Next Kina: Devizne rezeve na maksimumu

You might also like

Azijske berze pale, veće kamate u Kini

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, najviše u Kini jer je tamošnja centralna banka neočekivano povećala kratkoročne kamatne stope.

Beogradska berza: Blagi pad vrednosti drugi dan zaredom

Domaće tržište akcija nastavlja blagi rast vrednosti već drugi uzastopni dan, a indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,9% na 620,3 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 123,8 miliona RSD

Beogradska berza petu nedelju zaredom u pozitivnoj teritoriji, NIS u fokusu

Petu nedelju zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija koje je nakon ovog uzlaznog trenda stiglo na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply