Azijske berze: Oprez na berzi, dolar oslabio

Azijske berze: Oprez na berzi, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine, dok se vrednost dolara prema korpi valuta i dalje kreće nedaleko od najnižih nivoa u 15 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 0,7 odsto.

U Hong Kongu i Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u plusu jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novu rekordni nivo deveti dan zaredom.

No, dobici na azijskim berzama ubrzo su splasnuli jer su ulagače obeshrabrili podaci o znatno slabijem rastu uvoza i izvoza Kine u julu nego što se očekivalo.

Već duže vreme podaci iz drugog po veličini svetske ekonomije ukazivali su na ubrzanje rasta, pa su jutros objavljeni pokazatelji zabrinuli.

Ipak, situacija u globalnoj ekonomiji vrlo je dobra, pa je juče agencija Fitch poboljšala izglede za svetsku ekonomiju u ovoj i narednoj godini.

„Podaci sugerišu da se nastavlja sinhronizovani rast i razvijenih i tržišta u razvoju, stoga se očekuje najbrži rast u svetskoj trgovini od 2010.”, poručio je Brian Coulton, ekonomista u Fitchu.

U fokusu ulagača su i cene nafte koje su izgubile na nedavnom zamahu, ali se i dalje kreću nedaleko od najviših nivoa u poslednja dva meseca.

Jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula 16 centi, na 49,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 20 centi, na 52,15 dolara.

A na valutnim se tržištima vrednost dolara prema korpi valuta poslednjih dana odmakla od najnižih nivoa u 15 meseci, no ne predaleko.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 93,28 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,46 bodova.

To je i dalje nedaleko od 92,54 boda, najnižeg nivoa od maja prošle godine, na koju je skliznuo prošle nedelje.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,65 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1815 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1795 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kina: Devizne rezeve na maksimumu
Next Javno nadmetanje za građevinsko zemljište u Novom Sadu 6. septembra

You might also like

Skupština Komercijalne banke usvojila dividendu za prioritetne akcije

Skupština Komercijalne banke, održana 24. maja, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, uključujući i pokriće gubitka iz prošle godine i odluku o raspodeli dividende za prioritetne akcije.

Evropske berze u negativnoj teritoriji, nafta blizu 50 dolara, evro i zlato poskupeli

Glavni indeksi evropskih tržišta kapitala u utorak su zatvorili trgovanje u negativnoj teritoriji, ali je rast cena nafte ograničio veće gubitke.

Svetske berze 0 Comments

Ova je valuta nadmašila zlato, srebro i 150 drugih valuta u svetu

Od treće najgore valute po učinku prošle godine, nacionalna valuta Zambije, kvača, u 2016. je postala najprofitabilnija roba, nadmašivši zlato, srebro i još 150 drugih valuta u svetu, izračunali su

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply