Evropske berze zabeležile manji rast na početku nedelje

Evropske berze zabeležile manji rast na početku nedelje

Na evropskim berzama najvažniji indeksi na početku nedelje blago su ojačali, podstaći ponajviše rastom cena akcija proizvođača sirovina.

Panevropski STOXX 600 oko 9,30 sati bio je u plusu 0,1 odsto. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,2 odsto, na 7.526 bodova, frankfurtski DAX za 0,18 odsto na 12.319 bodova, a pariski CAC za 0,16 odsto, na 5.211 bodova.

Najviše su porasle cene akcija proizvođača sirovina, budući da je cena željezne rudače na berzi u Kini skočila 7 odsto, podstaknuta strahom od njene nestašice u zimi. Akcije BHP Billitona, Arcelor Mittala, Glencorea i Anglo Americana usled toga poskupele su 2 odsto.

Poskupele su i cene akcija naftnih kompanija, dostigavši najviši nivo u zadnjih šest nedelja, zahvaljujući rastu cena nafte.

S obzirom da se sezona objava finansijskih rezultata kompanija za drugo tromesečje približava kraju, investitori će pažnju usmeriti novim makroekonomskim pokazateljima.

Po podacima Thomson Reutersa, od kompanija čije su akcije sadržane u indeksu MSCI Europe a izvestile su o poslovnim rezultatima, njih 61 odsto ispunilo je ili čak i premašilo očekivanja analitičara o dobiti. Pritom su najbolje rezultate postigle energetske kompanije, od koji je 82 odsto premašilo očekivanja analitičara, dok je od industrijskih kompanija to učinilo njih tek 41 odsto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao je u ponedeljak 0,5 odsto, na 20.055 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Xiaomi preuzeo prvo mesto na tržištu nosivih uređaja
Next Dobit kompanije Softbank pala za 98 odsto

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, evro pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, jer ulagači nisu sigurni u prioritete američkog predsednika Donalda Trumpa, dok je kurs evra pod pritiskom neizvesnosti u

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Stabilizacija tržišta, većina indeksa u plusu

Nakon dva dana gubitaka u četvrtak je većina evropskih berzi zatvorilo trgovanje u pozitivnoj teritoriji. Rast cena nafte i jeftiniji evro uneli su stabilnost na tržišta pred sutrašnje objavljivanje podataka

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Indeksi pali zbog straha od trgovinskog rata SAD-a i Kine

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a porasle su i napetosti između SAD-a i Evropske unije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply