Toshiba: 10 dana za spas, preti izbacivanje sa Tokijske berze

Toshiba: 10 dana za spas, preti izbacivanje sa Tokijske berze

Toshiba trenutno vodi trku sa vremenom kako ne bi bio izvrštena s Tokijske berze, a što bi dodatno zakomplikovalo ionako složenu finansijsku situaciju.

Izvor problema je procese prodaje poslovanja sa računarskim komponentama, najprofitabilnijeg dela Tošibinog poslovanja.

Kako pojašnjava Reuters, proizvodnja računarskih komponenti učestvuje sa trećinom udela u prodajnim prihodima kompanije koja je drugi proizvođač čipova, odmah nakon korejskog Samsunga. Početkom godine Toshiba je najavila da će prodati taj “krunski dragulj” kako bi došla do novca za pokrivanje dugova nakon propasti poslovanja s nuklearnim reaktorima u Americi. Za otplatu tih obaveza potrebno je pronaći 6,3 milijarde dolara.

U junu je Toshiba za potencijalnog kupca izabrala konzorcijum koji čine japanski investicioni fondovi iza kojih stoji vlada, zatim američki finansijski investitor i Korejski proizvođač računarskih komponenti Međutim, situacija se zakomplikovala prošlog meseca jer je kompanija Western Digital, jedan od ponuđača ulagač u Toshibinu fabriku procesora, tužila kompaniju sudu.

Western smatra da je oštećen u procesu izbora kupca. Sudski spor zabrinuo je izabrani konzorcijum koji zahteva da Toshiba razreši spor pre prodaje.

Ako na proleće po drugi put objave da su obaveze veće od imovine, Tokijska berza moraće da izume njene deonice. A to bi kompaniji dodatno otežalo zaduživanje na tržištu kapitala i kod banaka. Stoga analitičari smatraju da “Toshiba” u narednih desetak dana mora da pronađe kupca jer regulatorima konkurencije treba najmanje nekoliko meseci za odobravanje takve transakcije.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Royal Bank of Scotland seli poslovanje u Amsterdam posle Brexita
Next Češka: Povećana referentna kamatna stopa prvi put od 2008.

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Nemački čelik se bori za budućnost protiv Kine

Zabrinuti za svoju budućnost u nemačkoj industriji čelika, oko 45.000 zaposlenih izašlo je na protest koji je organizovao IG Metal.

Kompanije 0 Comments

Prihodi kompanije IBM pali 20. kvartal zaredom

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromesečju prihode od 18,16 milijardi dolara, što je 2,8 odsto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i već 20. kvartal zaredom

Nekretnine 0 Comments

NKBM traži kupca za bivši tržni centar Merkur na Bežanijskoj kosi

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), kao jedini vlasnik TC Bežanijska kosa, pozvala je potencijalne kupce da dostave izjave o zainteresovanosti za kupovinu tog objekta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply