Toshiba: 10 dana za spas, preti izbacivanje sa Tokijske berze

Toshiba: 10 dana za spas, preti izbacivanje sa Tokijske berze

Toshiba trenutno vodi trku sa vremenom kako ne bi bio izvrštena s Tokijske berze, a što bi dodatno zakomplikovalo ionako složenu finansijsku situaciju.

Izvor problema je procese prodaje poslovanja sa računarskim komponentama, najprofitabilnijeg dela Tošibinog poslovanja.

Kako pojašnjava Reuters, proizvodnja računarskih komponenti učestvuje sa trećinom udela u prodajnim prihodima kompanije koja je drugi proizvođač čipova, odmah nakon korejskog Samsunga. Početkom godine Toshiba je najavila da će prodati taj “krunski dragulj” kako bi došla do novca za pokrivanje dugova nakon propasti poslovanja s nuklearnim reaktorima u Americi. Za otplatu tih obaveza potrebno je pronaći 6,3 milijarde dolara.

U junu je Toshiba za potencijalnog kupca izabrala konzorcijum koji čine japanski investicioni fondovi iza kojih stoji vlada, zatim američki finansijski investitor i Korejski proizvođač računarskih komponenti Međutim, situacija se zakomplikovala prošlog meseca jer je kompanija Western Digital, jedan od ponuđača ulagač u Toshibinu fabriku procesora, tužila kompaniju sudu.

Western smatra da je oštećen u procesu izbora kupca. Sudski spor zabrinuo je izabrani konzorcijum koji zahteva da Toshiba razreši spor pre prodaje.

Ako na proleće po drugi put objave da su obaveze veće od imovine, Tokijska berza moraće da izume njene deonice. A to bi kompaniji dodatno otežalo zaduživanje na tržištu kapitala i kod banaka. Stoga analitičari smatraju da “Toshiba” u narednih desetak dana mora da pronađe kupca jer regulatorima konkurencije treba najmanje nekoliko meseci za odobravanje takve transakcije.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni dnevnik
Previous Royal Bank of Scotland seli poslovanje u Amsterdam posle Brexita
Next Češka: Povećana referentna kamatna stopa prvi put od 2008.

You might also like

Industrija 3 Comments

Dva scenarija za spas RTB Bor; Uskoro tender za Galeniku

Srbija istovremeno kroz dva tendera traži i profesionalnog menadžera i privatizacionog savetnika za strateškog partnera za RTB Bor, piše današnja “Politika”.

Transport 0 Comments

Norwegian air uvodi letove za SAD po ceni od 65 dolara

Norveška aviokompanija Norwegian planira da uvede niskobudžetne transatlantske letove između Evrope i SAD-a na deset novih ruta po ceni i od 65 dolara, čime će povećati pritisak na američku i evropsku

Kompanije 0 Comments

Kineska kompanija za 8,6 milijardi dolara kupuje finskog proizvođača igrica

Kineski internet gigant Tencent će od japanske Softbanke kupiti finskog proizvođača igrica, kompaniju Supercell Oy koja je napravila igricu Clash of Clans, za 8,6 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply