Erste banka: Ostvareno 1,49 milijardi dinara neto dobiti u prvoj polovini 2017.

Erste banka: Ostvareno 1,49 milijardi dinara neto dobiti u prvoj polovini 2017.

Ukupna neto dobit Erste banke nakon drugog kvartala 2017. godine iznosi 1.486 miliona dinara, što je za čak 32,1% bolji rezultat u odnosu na isti period 2016, kada je ostvarena neto dobit od 1.125 miliona dinara.

Glavni razlozi povećanog rezultata su, pored rasta volumena, i kvalitetniji portfolio koji se ogleda kroz smanjenje NPL-a sa 8% u junu 2016. godine na 5,6% i ostvaren pozitivan neto prihod po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki u prvom i drugom kvartalu 2017.

Kako se navodi u saopštenju Erste, krediti plasirani stanovništvu i mikro klijentima uvećani su za 11,6% u odnosu na kraj prethodne godine i iznose 42 milijarde dinara, dok su depoziti stanovništva i mikro klijenata takođe zabeležili rast, i to za 3,1%, na 52,5 milijardi dinara. Krediti plasirani pravnim licima iznosili su 58,4 milijardi dinara, uz pad od 1,7% u odnosu na kraj 2016. S druge strane, depoziti pravnih lica su se povećali za 11,4% i njihovo stanje na kraju drugog kvartala 2017. iznosi 26,6 milijardi dinara.

“U skladu sa predviđanjima, u segmentu rada sa stanovništvom i dalje je dominantna potražnja za stambenim kreditima, a usled opšteg trenda snižavanja kamatnih stopa na tržištu, beležimo i povećanu potražnju za refinansirajućim i gotovinskim kreditima. Ono što posebno ohrabruje je činjenica da su preduzetnici i mala i srednja preduzeća prvu polovinu godine iskoristili za ulaganja u svoja osnovna sredstva. Kvalitetniji portfolio se ogleda i kroz dalje smanjenje NPL racija koji trenutno iznosi 5,6%”, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

U pogledu operativnog poslovanja, banka je sa drugim kvartalom 2017. godine ostvarila 9,2% više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, dok su operativni rashodi veći za 4,5%. U odnosu na isti period 2016. godine, operativna dobit banke je veća za 19,1% i iznosi 1.430 miliona dinara.

U toku drugog kvartala 2017. godine ostvareno je 3.109 miliona dinara dobiti po osnovu kamata, što je za 10,9% više u odnosu na prethodnu godinu, kada je taj prihod iznosio 2.803 miliona dinara. Neto dobit po osnovu naknada i provizija je viša za 5,6% i iznosi 733 miliona dinara, navedeno je u saopštenju Erste.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Usporila ekonomija Nemačke na početku trećeg kvartala
Next Srpska piva među najpopularnijima u EU

You might also like

Nepoznata firma kupila domen za 135 miliona dolara

ICANN, regulatorno telo koje je nadležno za dodelu top level domena, sprovelo je aukciju za prodaju top level domena .web.

Industrija 0 Comments

Kazahstanski Zhol Zhondeushi za 3,6 miliona evra kupio novosadski ZGOP

Ministar privrede Goran Knežević i direktor kompanije “Zhol Zhondeushi” iz Kazahstana Murad Huram Jahšibaevič potpisali su danas ugovor o prodaji kapitala Privrednog društva za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP

Kompanije 0 Comments

Arena traži novog naslovnog sponzora

Komisija za sprovođenje javnog poziva za izbor naslovnog sponzora Arene Beograd objavila je poziv za izbor naslovnog sponzora objekta čiji je trenutni naziv Kombank arena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply