Erste banka: Ostvareno 1,49 milijardi dinara neto dobiti u prvoj polovini 2017.

Erste banka: Ostvareno 1,49 milijardi dinara neto dobiti u prvoj polovini 2017.

Ukupna neto dobit Erste banke nakon drugog kvartala 2017. godine iznosi 1.486 miliona dinara, što je za čak 32,1% bolji rezultat u odnosu na isti period 2016, kada je ostvarena neto dobit od 1.125 miliona dinara.

Glavni razlozi povećanog rezultata su, pored rasta volumena, i kvalitetniji portfolio koji se ogleda kroz smanjenje NPL-a sa 8% u junu 2016. godine na 5,6% i ostvaren pozitivan neto prihod po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki u prvom i drugom kvartalu 2017.

Kako se navodi u saopštenju Erste, krediti plasirani stanovništvu i mikro klijentima uvećani su za 11,6% u odnosu na kraj prethodne godine i iznose 42 milijarde dinara, dok su depoziti stanovništva i mikro klijenata takođe zabeležili rast, i to za 3,1%, na 52,5 milijardi dinara. Krediti plasirani pravnim licima iznosili su 58,4 milijardi dinara, uz pad od 1,7% u odnosu na kraj 2016. S druge strane, depoziti pravnih lica su se povećali za 11,4% i njihovo stanje na kraju drugog kvartala 2017. iznosi 26,6 milijardi dinara.

“U skladu sa predviđanjima, u segmentu rada sa stanovništvom i dalje je dominantna potražnja za stambenim kreditima, a usled opšteg trenda snižavanja kamatnih stopa na tržištu, beležimo i povećanu potražnju za refinansirajućim i gotovinskim kreditima. Ono što posebno ohrabruje je činjenica da su preduzetnici i mala i srednja preduzeća prvu polovinu godine iskoristili za ulaganja u svoja osnovna sredstva. Kvalitetniji portfolio se ogleda i kroz dalje smanjenje NPL racija koji trenutno iznosi 5,6%”, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

U pogledu operativnog poslovanja, banka je sa drugim kvartalom 2017. godine ostvarila 9,2% više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, dok su operativni rashodi veći za 4,5%. U odnosu na isti period 2016. godine, operativna dobit banke je veća za 19,1% i iznosi 1.430 miliona dinara.

U toku drugog kvartala 2017. godine ostvareno je 3.109 miliona dinara dobiti po osnovu kamata, što je za 10,9% više u odnosu na prethodnu godinu, kada je taj prihod iznosio 2.803 miliona dinara. Neto dobit po osnovu naknada i provizija je viša za 5,6% i iznosi 733 miliona dinara, navedeno je u saopštenju Erste.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Usporila ekonomija Nemačke na početku trećeg kvartala
Next Srpska piva među najpopularnijima u EU

You might also like

Kompanije 0 Comments

Za RTB Bor zainteresovani Rusi i Kinezi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zainteresovane ruske i kineske kompanije, ali da ova kompanija ne mora hitno da se proda s

Industrija 0 Comments

“Cimos” zatvara pogone u Srbiji i BiH

Grupa „Cimos“ iz Kopra u Sloveniji, čiji je vlasnik od proletos italijansko društvo TCH, nastavlja da zatvara pogone u Srbiji i BiH.

Kompanije 1Comments

Alibaba Group ulaže u eSports 150 milona dolara

Alibaba Group je marta ove godine najavio prodor u eSports sa turnirima vrednim oko 3,7 miliona dolara, a pre dva dana je potpisan ugovor o “ekskluzivnom strateškom partnerstvu”, čime je preduzet drugi korak

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply