Evropske berze: Energetski i bankarski sektor pritisli berze

Evropske berze: Energetski i bankarski sektor pritisli berze

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, a najviše u energetskom i bankarskom sektoru.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,5 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,05 odsto, na 7.409 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,15 odsto, na 5.099 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 odsto, na 12.147 bodova.

Najviše je jutros, 0,7 odsto, pao energetski sektor, što je najviše posledica pada cene akcija Neste za 5,5 odsto, nakon što je ta rafinerija razočarala ulagače svojim kvartalnim poslovnim rezultatima.

Jutros su pale i crne nafte jer je njihov prošlonedeljni snažan uspon od gotovo 10 odsto izgubio na zamahu. Jačanje potražnje u SAD-u podržava cene, no rast proizvodnje članica OPEC-a onemogućuje njihov uspon.

Jutros je na londonskom tržištu crna barela pala za 0,4 odsto, na 52,15 dolara.

Pomalo je na evropskim berzama oslabio i bankarski sektor, pa je tako cena akcije Credit Agricole pala 1,4 odsto, nakon što je ta banka objavila kvartalne poslovne rezultate.

S druge strane, akcija UniCredita poskupela je više od 4 odsto jer je najveća italijanska banka izvestila o većoj kvartalnoj dobiti nego što su analitičari očekivali.

Dosad je oko 56 odsto kompanija iz sastava MSCI Europe indeksa objavilo kvartalne izveštaju, pri čemu ih je 62 odsto ostvarilo bolje ili rezultate u skladu s očekivanjima.

I na azijskim su berzama cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na gubitku 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 odsto, na 20.029 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Indeksi u padu, berze pod pritiskom tehnološkog sektora
Next Lufthansa: Snažan rast profitabilnosti u prvom polugodištu

You might also like

Beogradska berza: Slabo interesovanje investitora, Belex indeksi stagnirali

Izuzetno slabo interesovanje investitora zabeleženo je danas na domaćem tržištu akcija, a BELEX indeksi su praktično stagnirali.

Evropske berze: Akcije porasle, trgovina na oprezu

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, nakon jučerašnjeg pada, no trguje se oprezno uoči objave izveštaja o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Treći uzastopni pad Dow Jonesa i S&P 500

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 pali treći dan zaredom, što je ponajviše posledica oštrog pada cena akcija u energetskom sektoru nakon pada cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply