Koliko će američke sankcije prema Rusiji uticati na EU?

Koliko će američke sankcije prema Rusiji uticati na EU?

Američki Senat potvrdio je nove sankcije Rusiji koje predviđaju i kazne za firme koje sarađuju sa ruskim energetskim sektorom, a koje bi mogle da imaju dalekosežne posledice po energetsko snabdevanje zemalja Evropske unije.

Zakon izglasan u američkom Kongresu vezuje ruke američkom predsedniku Donaldu Trampu, koji sankcije može ukinuti samo uz odobrenje Kongresa, ali i zateže odnose sa evropskim partnerima, pre svega Nemačkom, konstatuje Dojče vele i postavlja pitanje da li SAD pokušavaju da Evropi prodaju svoj gas umesto ruskog i kako će Nemačka reagovati?

“Kongresmeni i senatori iz obe američke partije složili su se da u sankcije uvrste i moguću finansijsku globu za sve firme koje bi sarađivale sa ruskim energetskim sektorom. Tako je pod znak pitanja doveden i prekobaltički gasovod Severni tok 2, novi cevovod koji bi ruski gas dovodio direktno u Nemačku i dalje u druge članice EU“, navodi Dojče vele.

Stručnjak za energetsku sigurnost briselskog Centra za istraživanje evropske politike Kristijan Egenhofer ipak veruje da će evropske firme naći način da zaobiđu američke sankcije i da je jedan od načina da promene vlasničku strukturu preduzeća koja učestvuju u izgradnji kako ova ne bi potpadala pod sankcije.

“Iskustvo mi govori da jeftini gas nađe put do tržišta ako takvog gasa ima, kao što ga ima u Rusiji. Ne verujem da će se EU posle američkih sankcija okrenuti skupom američkom gasu”, smatra Egenhofer.  Ovaj stručnjak tvrdi da samo ruski gas garantuje energetsku sigurnost Evrope.

Iako iz Berlina dolaze kritike na račun Vašingtona, bilo je i drugačijih glasova. Primera radi, političar demohrišćana Roderih Kizeveter rekao je za Dojčlandfunk da ne treba narušavati partnerstvo sa Amerikom i da sankcije opominju Evropu da treba da diverzifikuje izvore gasa, što je protumačeno kao poziv na kupovinu američkog tečnog gasa.

Dojče vele navodi da je većina političara drugačije raspoložena. Tako je ministarka ekonomije Brigite Cipris (SPD) oštro kritikovala zakon izglasan u Kongresu rekavši čak da preti opasnost “trgovinskog rata” Evrope i Amerike. Marko Đuli iz Evropskog političkog centra je rekao da bivši američki predsednik Barak Obama nije dirao u pitanje gasa, jer je shvatao koliko je to važno pitanje za neke evropske saveznike.

Nuspojave ovog prekoatlantskog prepucavanja mogla bi da oseti Ukrajina. Ta zemlja se takođe protivi Severnom toku 2 koji bi je učinio nebitnim za tranzit ruskog gasa što bi Kijev ostavilo bez masnih budžetskih prihoda, ali i političkog oružja u odnosima sa Moskvom, navodi DV.

Ipak, problem za Ukrajince je što preti da se raspadne zajednički evropsko-američki paket sankcija protiv Rusije.

“Amerikanci su nove sankcije doneli jednostrano. Dakle, nema više zajedničkog fronta što se tiče situacije u Ukrajini”, smatra Egenhofer i dodaje da će Moskvi sada biti lakše da rascepi američko-evropsko partnerstvo, makar oko ekonomskih pitanja.

Izvor: Gdeinvestirati/Bloomberg,Sinteza
Previous Evropske berze: Tehnološki sektor u porastu, rudarski u padu
Next Saveti za sigurnu kupovinu preko interneta

You might also like

Društvo 0 Comments

Koja su Vaša prava kao potrošača?

Od 2002. do 2014. godine promenjena su četiri Zakona o zaštiti potrošača.

Društvo 0 Comments

Nezaposleni posle 40 godine teže do posla u Srbiji

Oni koji u petoj deceniji u Srbiji ostanu bez posla, teško ga pronalaze.

Društvo 1Comments

Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan demantovalo je pisanje medija da odustaje od prinudne naplate starih potraživanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply