Azijske berze podstakao tehnološki sektor

Azijske berze podstakao tehnološki sektor

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru koji je dostigao rekordne nivoe nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Applea.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 odsto.

U Australiji su pale oko 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,8 odsto.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se novom rekordu Dow Jones indeksa na Wall Streetu i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Applea.

Zbog toga je cena akcija tog tehnološkog giganta skočila u nastavku trgovanja nakon zatvaranja Wall Streeta za 6 odsto, na rekordnih 159 dolara.

To je podstaklo cene akcija Appleovih dobavljača, kao što su SK Hynix i LG Innotek, koje su poskupele između 3 i 9 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks tehnološkog sektora porastao je jutros 0,8 odsto, na najviši nivo u polsednjih 17 godina. Samo od početka godine taj je sektor skočio 40 odsto.

S druge strane, pod pritiskom su jutros akcije u rudarskom sektoru, što je posledica pada cena sirovina.

Cene nafte takođe su pale, nakon što je juče objavljeno da su zalihe goriva u SAD-u neočekivano porasle, što ukazuje na pojačanu proizvodnju.

A to je izazvalo strahovanja ulagača da su cene ′crnog zlata′ poslednjih nedelja previše porasle.

Nakon što je juče dostigla najviši nivo u dva meseca, jutros je na londonskom tržištu cena barela pala za 42 centa, na 51,35 dolara.

I na američkom je tržištu barel pojeftinio oko 40 centi, na 48,75 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar malo oporavio nakon što je njegova vrednost prema korpi valuta juče skliznula na najniži nivo u poslednjih 15 meseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 93,08 bodova, nakon što je juče skliznuo na 92,77 bodova, najniži nivo od maja prošle godine.

Kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao je 110,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,10 jena.

Američka je valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra jutros skliznula na 1,1815 dolara, nakon što je juče dostigla 1,1845 dolara, najviši nivo od januara 2015. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Španija: Stavljen katanac na najstariju nuklearnu elektranu
Next Srbija napredovala na listi evropskih zemalja po uslovima za poslovanje

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oštar pad indeksa, brine nastavak trgovinskog rata

Na Wall Streetu su juče indeksi oštro pali, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks zabeležili najveći gubitak u više od dva meseca, što je posledica jačanja trgovinskih tenzija

Antverpen: Rast industrije dijamanata, promet u aprilu za trećinu veći nego prošle godine

Obim prometa dijamanata u Antverpenu u aprilu je bio za 32 odsto veći u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je finansijska vrednost robe bila viša za 39 odsto,

Metalac najavio dividendu od 155 dinara i raspodelu akcija iz dobiti

Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 27. maj, predloživši da se akcionarima odobri isplata dividende u bruto iznosu od 155 dinara što na trenutnoj ceni daje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply