Ana Brnabić: Fiskalna godina je završena sa primarnim viškom

Ana Brnabić: Fiskalna godina je završena sa primarnim viškom

Srbija je proteklu fiskalnu godinu završila sa primarnim viškom, a državno zaduženje zemlje lagano opada, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je takođe istakla da su krajem 2016. srpski državni dugovi bili na nivou 72,9 odsto godišnješeg privrednog proizvoda, a u međuvremenu su samo 65,7 odsto.

Brnabić u intervjuu za Frankfurter algemajnecajtung (FAZ) svoj kabinet definiše kao “vladu kontinuiteta”.

“Do pre nekoliko godina smo imali javnu upravu, koja je bila poprilično skupa. Stoga je cilj prve faze naše reforme uprave bio da smanjimo samu veličinu aparata. To smo radili od kraja 2013”, kaže Brnabić.

Broj službenika je, kaže, smanjen za oko 40.000 zaposlenih, što odgovara skoro pa desetini nekadašnjeg personalnog sastava.

Objašnjava da je ova redukcija realizovana pre svega penzionisanjima, pri čemu su gašena radna mesta novopečenih penzionera, ali i isplatama otpremnina u ne baš skromnim iznosima.

Sem toga je Vlada svim ministarstvima, službama pa čak i lokalnoj upravi propisala maksimalni broj zaposlenih, koji bez odobrenja specijalne vladine komisije za zapošljavanje ne sme biti prekoračen.

Sledi modernizacija javne uprave.

”Radi se o tome da uvedemo red, da ograničimo nova zapošljavanja u državnoj službi te ih odobravamo isključivo ako su apsolutno neophodna. U međuvremenu je naša javna uprava, u poređenju sa evropskim, i mala”, objašnjava Brnabić.

FAZ podseća da je MMF, sa kojim vlada u Beogradu usko sarađuje, takođe, potvrdio da je ova, kako kažu, balkanska država, bar što se tiče konsolidacije državnog budžeta, na dobrom putu.

Skoro tri odsto privednog rasta, koje bi Srbija ove godine mogla da ostvari, su još jedna potvrda premijerkinih reči.

Sledeći korak je, navodi se, modernizacija smanjene, ali nedovoljno efikasne uprave.

I dalje nisu svi zaposleni u državnoj službi postavljeni na ona mesta na kojima ih država stvarno treba i gde bi mogli biti od najveće koristi.

Da bi sa postojećim resursima dostigla efikasnije pružanje usluga, Vlada je stoga, uz podršku EU i Svetske banke, organizovala tim stručnjaka, zadužen za reorganizaciju Vladinih službi.

Sveobuhvatna analiza radnih procesa u službama treba da bude temelj reformi.

Za dve do tri godine, tako kaže Brnabić, ovaj posao treba da bude završen.

“Posle toga nećete više moći prepoznati javnu upravu. Ona će biti posve fokusirana na građane, efikasna, transparentna, bez prostora za korupciju”, navela je premijerka.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Saveti za sigurnu kupovinu preko interneta
Next Traže se poljoprivredni radnici u Irskoj, farmerima plata od 400 evra + beneficije

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Evropska investiciona banka u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra

Evropska investiciona banka (EIB) u poslednjih 15 godina je u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra, izjavila je sinoć šefica kancelarije za Zapadni Balkan u EIB Dubravka Negre.

Makroekonomija 0 Comments

Coface podigao rejting Srbije iz visokog rizika “C” na stabilan rejting “B”

Osiguravajuća kuća Coface pomerila je posle 10 godina rejting Srbije i ekonomskog okruženja iz visokog rizika “C”, na stabilan rejting “B”.

Makroekonomija 0 Comments

Srbija, BiH i S.Arabija formirale komitet za povećanje trgovinske razmene tri zemlje

Saudijska Arabija, Srbija i Bosna i Hercegovina danas su u Rijadu formirale zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmene i realizaciju saudijskih

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply