Wall Street: Dow Jones postigao novi rekord, tehnološi sektor u padu

Wall Street: Dow Jones postigao novi rekord, tehnološi sektor u padu

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, treći dan zaredom, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili zbog pada cena akcija u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,28 odsto, na 21.891 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,07 odsto, na 2.470 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 odsto, na 6.348 bodova.

Novi rekord Dow Jones indeksa najviše se zahvaljuje rastu cene akcije Boeinga za 0,5 odsto, nakon što su analitičari JPMorgana povećali ciljanu cenu akcije najvećeg svetskog proizvođača aviona.

S druge strane, tehnološki je sektor juče oslabio 0,5 odsto, pri čemu je cena akcije Facebooka pala 1,8, Alphabeta, glavne kompanije Googlea, 1,3, a Applea 0,5 odsto.

Posledica je to, kažu analitičari, dobitne prodaje jer je tehnološki sektor ove godine predvodio po rastu.

“Tržište se pomalo smiruje, nakon snažnog rasta od početka godine, pa neki ulagači povlače deo zarade iz sektora koji su imali izvrsno izvođenje”, kaže Randy Frederick, potpredsednik u firmi Charles Schwab.

Samo su u četiri od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija juče porasle.

U fokusu ulagača i narednih će dana biti poslovni rezultati kompanija. Od početka sezone objava izveštaja o rezultatima je izvestilo više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina premašila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija u drugom tromesečju porasle za 10,8 odsto, dok su pre nedelju dana očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

U celom julu Dow Jones skočio je 2,5 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,9, a Nasdaq indeks 3,4 odsto.

A na većini evropskih brrzi crne su akcija juče pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,37 odsto, na 12.118 bodova, a pariski CAC 0,73 odsto, na 5.093 boda. Londonski FTSE ojačao je 0,05 odsto, na 7.372 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Halkbank: Dobit u prvih šest meseci 202 miliona dinara
Next Azijske berze u porastu, evro iznad 1,18 dolara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte u Aziji će ovog meseca dostići rekord

Tražnja za naftom u Aziji će ovog meseca dostići rekord, u trenutku kada su cene tog energenta na trogodišnjem maksimumu.

Beogradska berza: Dominacija Alfa plama na berzi, istrgovano 4% akcija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je rast tržišta i odličan promet, pre svega usled velikog trgovanja akcijama Alfa plama (ALFA).

Produktna berza: Pad cena kukuruza, pšenice i soje

Protekle nedelje na novosadskoj „Produktnoj berzi“ cene kukuruza, pšenica i soje su zabeležile pad u odnosu na prošlonedeljni nivo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply