Beogradska berza: Belex skočio u julu 1,6%, promet 50 miliona EUR

Beogradska berza: Belex skočio u julu 1,6%, promet 50 miliona EUR

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, nakon što je u junu oslabio 2%, oporavio se proteklog meseca 1,6% na 722,9 poena.

Time se ova korpa najlikvidnijih akcija vratila na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini. Ukupan promet u trgovanju, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 6,1 milijardu RSD (50,5 miliona EUR), što je najveći mesečni promet u tekućoj godini.

Najprometnija akcija bio je Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) koji je porastao 1,7% na 1.308 RSD uz promet od 153,6 miliona RSD. Energoprojekt holding (ENHL), u velikoj meri zahvaljujući ponudi za preuzimanje, zabeležio je promet od 146,6 miliona RSD, uglavnom na nivoima nižim od cene u ponudi za preuzimanje od 1.501 RSD. Poslednjeg dana u mesecu, koji je bio i poslednji dan za prihvatanje ponude, akcije ove kompanije su trgovanje završile na 1.506 RSD što je bilo nedovoljno da se osujeti uspeh preuzimanja. Naftna industrija Srbije (NIIS) tokom jula se oporavila 2,2% na 691 RSD uz promet od 93 miliona RSD, u velikoj meri usled rasta cene sirove nafte i objave dobrih poslovnih rezultata pred kraj meseca. Jubmes banka (JMBN) je skočila skoro 10% na 7.140 RSD uz realizaciju od 92,5 miliona RSD, dok je solidan trend prethodnog meseca beležila i Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 2,3% na 1.850 RSD uz trgovanje vredno 27,4 miliona RSD. Najveći dobitnik među članicama indeksne korpe bio je Impol Seval (IMPL) koji je skočio 18,6% na 3.999 RSD uz promet od 9,5 miliona RSD.

Izvor: GdeInvestiratii/Belex, Wisebroker
Previous HSBC banka: Rast profita pre oporezivanja 12 odsto
Next Dinar i dalje jača, možda i ispod 120 dinara za evro

You might also like

Berza

Cene nafte oslabile drugi dan zaredom

Cene nafte su u ponedeljak pale, drugi dan zaredom, zbog zabrinutosti da bi proizvodnja sirove nafte potencijalno mogla ugroziti napore članica OPEC-a i drugih velikih proizvođača da uravnoteže ponudu i

Berza

Gujaničić: Da bi Beogradska berza zaživela potreban je podsticaj države

Srpsko finansijsko tržište je bankocentrično, kredit je glavni finansijski proizvod, drugi finansijski instrumenti poput akcija ne postoje.

Najvažnije vesti

Aelius sve bliži Galenici

U trci za “Galeniku” ostala je samo kompanija Aelius iz Luksemburga, ogranak brazilskog giganta EMS S.A.