Klijentima banaka u EU preti blokada na podizanje depozita

Klijentima banaka u EU preti blokada na podizanje depozita

Države Evropske unije razmatraju mere koje bi im omogućile da privremeno blokiraju građane, koji povlače novac sa računa, kako bi se sprečio odliv sredstava iz banaka koje su u problemu.

Takav potez ima za cilj da se pomogne u spasavanju zajmodavaca koji su posrnuli ili se smatra da će posrnuti, ali kritičari kažu da bi to moglo da ugrozi poverenje i možda čak da ubrza povlačenje sredstava sa prvim glasinama o tome da je neka banka u problemu.

Predlog, na kome se radi od početka ove godine, dolazi za manje od dva meseca nakon što je odliv depozita iz Banke Popular doprineo kolapsu tog španskog kreditora.

Ovaj dokument takođe dolazi usred oštre prepirke među evropskim zemljama u pogledu rešavanja pitanja problematičnih banaka, otprilike deceniju nakon finansijskog kraha koji je naterao Evropsku centralnu banku da štampa milijarde evra kako bi sprečila prologiranje ekonomskog pada, navodi britanska agencija.

Davanje ovlašćenja supervizorima da privremeno blokiraju bankarske račune klijenata kod kreditora koji su upali u nevolje „izvodljiva je opcija“, navodi se u dokumentu koji je pripremilo estonsko predsedništvo EU, priznajući da su države članice bloka podeljene po tom pitanju.

Zemlje EU koje, poput Nemačke, u regulativi na nacionalnom nivou već dozvoljavaju moratorijum na bankarske isplate u slučajevima nesolventnosti, podržavaju ovu meru, kažu zvaničnici.

Da bi se pokrile neposredne finansijske potrebe štediša, estonski dokument, datiran 10. jula, preporučuje uvođenje mehanizma koji bi omogućio deponentima povlačenje „bar ograničenog iznosa sredstava“.

Banke, međutim, smatraju da će to obeshrabriti štednju. Estonski predlog su razmatrali delegati EU 13. jula, ali nije doneta nikakva odluka, rekao je jedan zvaničnik iz 28-članog bloka. Rasprava bi trebalo da se nastavi u septembru.

Bilo kakva konačna odluka da bude doneta, ona zahteva odobrenje poslanika u parlamentu EU.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online
Previous Banka može da vam ratom za kredit optereti celu platu
Next Exxon mobile: Dupliran profit zbog viših cena nafte

You might also like

Kompanije 0 Comments

Energoprojekt na rang listi među najvećim projektansko-konsultantskim kompanijama

Energoprojekt holding nalazi se i ove godine na rang listi najvećih projektantsko-konsultantskih kompanija, koje objavljuje ugledni američki časopis Engineering News Record (ENR).

Kompanije 0 Comments

Skok kamata vuče profit bankarskog diva JP Morgan Chase

Profit američke banke “JP Morgan Chase” je porastao u drugom tromesečju za 13 odsto na godišnjem nivou.

Banke i finansije 0 Comments

Crna Gora: Zatvoreni investicioni fondovi za godinu izgubili 28 miliona evra

Zatvoreni investicioni fondovi su tokom prošle godine izgubili 28 miliona evra, jer je vrednost imovine sa 79 miliona na početku godine pala na 51 milion na kraju decembra pokazuju podaci

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply