Klijentima banaka u EU preti blokada na podizanje depozita

Klijentima banaka u EU preti blokada na podizanje depozita

Države Evropske unije razmatraju mere koje bi im omogućile da privremeno blokiraju građane, koji povlače novac sa računa, kako bi se sprečio odliv sredstava iz banaka koje su u problemu.

Takav potez ima za cilj da se pomogne u spasavanju zajmodavaca koji su posrnuli ili se smatra da će posrnuti, ali kritičari kažu da bi to moglo da ugrozi poverenje i možda čak da ubrza povlačenje sredstava sa prvim glasinama o tome da je neka banka u problemu.

Predlog, na kome se radi od početka ove godine, dolazi za manje od dva meseca nakon što je odliv depozita iz Banke Popular doprineo kolapsu tog španskog kreditora.

Ovaj dokument takođe dolazi usred oštre prepirke među evropskim zemljama u pogledu rešavanja pitanja problematičnih banaka, otprilike deceniju nakon finansijskog kraha koji je naterao Evropsku centralnu banku da štampa milijarde evra kako bi sprečila prologiranje ekonomskog pada, navodi britanska agencija.

Davanje ovlašćenja supervizorima da privremeno blokiraju bankarske račune klijenata kod kreditora koji su upali u nevolje „izvodljiva je opcija“, navodi se u dokumentu koji je pripremilo estonsko predsedništvo EU, priznajući da su države članice bloka podeljene po tom pitanju.

Zemlje EU koje, poput Nemačke, u regulativi na nacionalnom nivou već dozvoljavaju moratorijum na bankarske isplate u slučajevima nesolventnosti, podržavaju ovu meru, kažu zvaničnici.

Da bi se pokrile neposredne finansijske potrebe štediša, estonski dokument, datiran 10. jula, preporučuje uvođenje mehanizma koji bi omogućio deponentima povlačenje „bar ograničenog iznosa sredstava“.

Banke, međutim, smatraju da će to obeshrabriti štednju. Estonski predlog su razmatrali delegati EU 13. jula, ali nije doneta nikakva odluka, rekao je jedan zvaničnik iz 28-članog bloka. Rasprava bi trebalo da se nastavi u septembru.

Bilo kakva konačna odluka da bude doneta, ona zahteva odobrenje poslanika u parlamentu EU.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online
Previous Banka može da vam ratom za kredit optereti celu platu
Next Exxon mobile: Dupliran profit zbog viših cena nafte

You might also like

Kompanije 0 Comments

Impol Seval ostvario rekordan rezultat u 2015, dobit 902 miliona dinara

Valjonica aluminijuma iz Sevojna, Impol Seval, ostvarila je rekordne finansijske rezultate u prošloj godini zahvaljujući visokoj proizvodnji, povoljnim cenama inputa i stabilnom kursu dinara.

Apple patentirao novu vrstu zaštite iPhone-a od lopova

Američka patentna kancelarija ponovno je objavila jednu Apple-ovu prijavu u kojoj se opisuje tehnologija koja će verovatno biti ugrađena u neki od budućih iPhone uređaja.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Iz EPS-a odlazi 2.000 radnika do kraja godine

Predstavnici MMF i EPS dogovorili su da se problem prekobrojnih radnika rešava prevremenim penzionisanjem i dobrovoljnim odlaskom zaposlenih, piše “Blic”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply