Wall Street: Novi rekordi indeksa

Wall Street: Novi rekordi indeksa

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i poruka Feda da će monetarnu politiku zaoštravati sporo.

Dow Jones ojačao je 0,45 odsto, na 21.711 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 odsto, na 2.477 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 odsto, na 6.422 boda.

Nove istorijsko najviše nivoe indeksa najviše se zahvaljuju nizu boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata kompanija, među kojima Boeinga i AT&T-a.

Cena akcije najvećeg svetskog proizvođača aviona skočila je gotovo 10 odsto, dok je akcija telekomunikacijskog diva poskupela 5 odsto.

Od početka sezone kvartalnih izveštaja poslovne rezultate objavila je otprilike trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina premašila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija u drugom tromesečju porasle za 9,9 odsto, dok su pre nedelju dana očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

Saopštenje čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne ednice, nije osjetnije uticalo na tržište jer su poruke u skladu s očekivanjima.

Fed je ostavio ključne kamatne stope nepromenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 odsto te poručio da će nastaviti sporo zaoštravati monetarnu politiku. Poručio je, takođe, da će bilanse početi smanjivati relativno skoro, iz čega su analitičari zaključili da je Fed uveren da je ekonomija u dobrom stanju.

“Ovakve odluke Feda bile su očekivane i nisu značajnije uticale na tržište. Smatram da će poruke Feda biti oprezne u odlučivanju davanja tržištu svojevrsnu zaštitu od prodaje akcija”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibertyView Capital Management.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a poručuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje cene novca, zavisno od ekonomskih pokazatelja.

Međutim, američkoa ekonomija ne raste tako brzo kao što se očekivalo, dok je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa Feda od dva odsto. Stoga sve manje ulagača očekuje da će Fed u ovoj godini još jednom povećati kamate.

Nakon jučerašnjeg saopštenja Feda, trgovci na tržištu novca procenjuju da izgledi da će kamate biti povećane u decembru iznose samo 38 odsto, dok su još pre mesec dana bili veći od 50 odto.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 odsto, na 7.452 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 odsto, na 12.305 bodova, a pariski CAC 0,56 odsto, na 5.190 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Leoni otvara pogon u Nišu
Next Azijske berze na najvišim nivoima od 2007. godine

You might also like

Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon što su pet dana neprestano rasle zahvaljujući nadi ulagača da će centralne banke uvesti nove podsticajne mere kako bi se

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Manji rast indeksa

Na Wall Streetu u utorak indeksi nisu znatnije oscilirali jer ulagači ne žele menjati pozicije uoči sezone objava poslovnih izveštaja kompanija, ali i zbog sumnji može li predsednik Donald Trump ispuniti

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oprezna trgovina zbog smene direktora FBI-a

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo oprezno jer su ekonomske vesti bile u drugom planu, nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump neočekivano otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply