Katarske banke u junu izgubile 7,6 odsto depozita stranaca

Katarske banke u junu izgubile 7,6 odsto depozita stranaca

Depoziti stranih klijenata u bankama u Kataru znatno su pali u junu, nakon što su susedne arapske zemlje s Bliskog istoka smanjile diplomatske i saobraćajne veze s Dohom, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Katarske centralne banke.

Depoziti inostranih klijenata u katarskim bankama, većinom devizni depoziti, u junu su se smanjili na 170,6 milijardi rijala (46,9 milijardi dolara), u odnosu na 184,6 milijardi rijala u maju, što predstavlja pad od 7,6 odsto, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

Pad od 14,0 milijarde rijala čini 7,6 odsto inostranih depozita u katarskim bankama ili 1,8 odsto njihovih ukupnih depozita.

Podaci su takođe pokazali da su pozajmice katarskih banaka od inostranih banaka pale na 46,4 milijardi rijala, u odnosu na 51,8 milijardi rijala prethodnog meseca.

Brojke su u skladu sa saopštenjem guvernera Katarske centralne banke Abdullah bin Saud al-Thanija od 10. jula, u kojem je objavio da je u proteklih mesec dana iz zemlje otišlo povučeno gotovo 6 milijardi dolara.

Podaci takođe pokazuju da su katarske banke kao odgovor na krizu smanjile svoje kreditiranje prema inostranstvu, pa su njihova potraživanja prema bankama izvan Katara pala na 93,8 milijardi rijala, u odnosu na 102,2 milijarde u prethodnom mesecu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Facebook na rekordnom nivou nakon objave rezultata
Next Grčka uhapsila Rusa koji je prao milijarde preko bitcoina

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je prvi put deo svojih dolarskih rezervi zamenila za kineski renminbi (juan), u svetlu rastućeg globalnog značaja kineske valute.

Banke i finansije 0 Comments

NBS: Kontinuitet pozitivnih rezultata obeležio 2017.

Narodna banka Srbije je i 2017. godini ispunila svoj osnovni cilj – inflacija u Srbiji je već petu godinu za redom niska i stabilna.

Kompanije 0 Comments

AIK banka preuzima Alpha banku u Srbiji

Beogradska AIK banka sazvala je redovnu skupštinu akcionara za 2. septembar, a glavna tačka dnevnog reda biće donošenje odluke o sticanju podređenog društva – beogradske podružnice grčke Alpha banke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply