Proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora Škotska postavila novi svetski rekord

Proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora Škotska postavila novi svetski rekord

Škoti su u prvih šest meseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za snabdevanje strujom kompletne Škotske punih šest dana.

Time je najsevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja “zelene Evrope”.

Snaga vetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske kompanije “Weather Energy”, vetrenjače su tokom juna u Škotskoj proizvele više od milion megavata energije.

Tokom proteklih šest meseci vetrenjače su proizvele blizu 6,6 miliona megavata energije, što je dovoljno za snabdevanje blizu tri miliona domaćinstava u Škotskoj. Inače, Škoti za šest meseci potroše 11,6 miliona megavata električne energije, uključujući ukupnu potrošnju kod kuće, na poslu i u industriji. Prema ovim podacima, vetrenjače pokrivaju 57 odsto kompletnih potreba za strujom u Škotskoj.

“Škotska nastavlja da ruši rekorde u proizvodnji obnovljive energije, privlačenju investicija, kreiranju radnih mesta i pozitivnih pomaka kada je reč o klimatskim promenama”, naglasio je Sam Gardner, vršilac dužnosti direktora Svetskog fonda za zaštitu prirode.

Prema Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, cilj Vlade Škotske je da do 2020. dostigne stopostotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Počela prodaja karata za Beograd-Peking
Next Preuzimanja na Beogradskoj berzi - bez konkurencije i poštovanja pravila

You might also like

Kompanije 0 Comments

Od 2008. siromašne zemlje dobile najviše kredita od Svetske banke

Svetska banka je odobrila siromašnim zemljama broj kredita koji je prošle godine došao do nivoa koji je uobičajen za period finansijske krize, saopštila je danas ta banka.

Kompanije 0 Comments

Apple preuzeo Lattice Data, akvizacija vredna 200 miliona dolara

Kompanija Apple je ove nedelje izvršila još jednu akviziciju.

Kompanije 0 Comments

Prvi stečaj dobavljača Agrokora

Prema rešenju od 14. juna, Trgovacki sud u Zagrebu otvorio je predstečajni postupak nad dužnikom firmom AWT International, sa sedištem u Zagrebu. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply