Evropske berze slabe na početku nedelje

Evropske berze slabe na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija blago su pale, a pod najvećim su pritiskom akcije automobilskih proizvođača i vazduhoplovnih prevoznika.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,2 odsto, oslabivši treći dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,45 odsto, na 7.420 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,30 odsto, na 12.203 boda, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.111 bodova.

Prošle nedelje su evropske berze, posebno one u evrozoni, bile uzdrmane naglim jačanjem evra, što ne ide u prilog evropskim izvoznicima jer zbog toga slabi njihova cenovna konkurentnost na inostranim tržištima.

I u novu su nedelju tržišta krenula na labavim nogama, a pod najvećim je pritiskom automobilski sektor s padom cena za prosečno 1,6 odsto.

Akcije Volkswagena, Peugeota, Daimlera, Renaulta i BMW-a pojeftinile su između 1,2 i 2,5 odsto nakon vesti da je regulator za zaštitu tržišta Europske unije pokrenuo istragu u vezi optužbi o udruživanju u kartel nekih evropskih proizvođača vozila.

Oštro je, više od 4,5 odsto, jutros pala i cena akcije Ryanaira, prema je taj irski niskotarifni vazduhoplovni prevoznik izvestio o rastu dobiti u proteklom tromesečju za snažnih 55 odsto.

Međutim, ta je kompanija najavila i znatno smanjenje cena karata u letnoj sezoni, što su već pre najavili neki njeni konkurenti, pa se ulagači plaše cenovnog rata na tom tržištu.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno. Nakon početnih gubitaka, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,2 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, na 19.975 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze zabeležile pad, dolar stabilan
Next San Marino dobija prvu evropsku 5G mrežu do kraja 2018. godine

You might also like

Beogradska berza: NIS najprometniji uz pad cene šesti dan zaredom

Početak trgovačke sedmice obeležio je nastavak negativnog trenda uz dominaciju državnih dužničkih hartija. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,4% na 617,6 poena, dok je ukupna realizacija u trgovanju iznosila

Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza nadoknadili veliki deo gubitaka od prethodnoga dana, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora i nadi ulagača u dobru sezonu poslovnih rezultata kompanija.

Beogradska berza: Nastavljen rast akcija

Rast beogradskog tržišta akcija nastavljen je i danas, uz neveliku investicionu aktivnost. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply