Elektronsko podnošenje zahteva za detašman – novi digitalni servis PKS

Elektronsko podnošenje zahteva za detašman – novi digitalni servis PKS

Predstavnici domaćih građevinskih kompanija koji nameravaju da pošalju radnike na gradilišta u Nemačku zahteve za detašman, Privrednoj komori Srbije, mogu da podnesu i elektronski preko portala eUsluge.

Od početka godine izdato je skoro 500 Saglasnosti za upućivanje zaposlenih iz Srbije na nemačka gradilišta. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije, Privredna komora Srbije uvela je mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije. Novi elektronski servis PKS privrednicima značajno štedi vreme i novac, imajući u vidu da su pre digitalizacije ove usluge dokumentaciju morali lično da dostave Komori.

Osim mogućnosti podnošenja zahteva elektronskim putem, o svakoj promeni statusa predmeta (prijem, početak i završetak obrade, eventualno potrebna dodatna dokumentacija) podnosioci se obaveštavaju SMS porukom ili mejlom, objasnila je Nataša Kecman, rukovodilac Centra za usluge i posredovanje PKS.

„Kako bi se obezbedila sigurnost poslovanja, isključivo registrovani korisnici portala eUsluge mogu da elektronski podnesu zahtev i prateću dokumentaciju. Registracija i korišćenje portala su besplatni“, istakla je Kecman.

Privredna komora Srbije ima izuzetnu saradnju sa Biroom za rad Nemačke, koji redovno dostavlja informacije o potvrđenim pojedinačnim kvotama na osnovu Saglasnosti koje je izdala PKS, kao i mesečnu statistiku iskorišćenja ukupne kvote Srbije.

Odobrena kvota za poslodavce iz Srbije za detašmansku 2016/2017. godinu je 2.770 radnika od čega je 1.080 radnika u sektoru građevinarstva. Prosečno iskorišćenje kvote Srbije od 1. oktobra 2016. godine je 2.026 zaposlenih ili 73 odsto, što je sedam procenata više nego u prošloj detašmanskoj godini.

Cilj Privredne komore Srbije jeste da pomogne domaćim kompanijama da  ponuđenu kvotu iskoriste u potpunosti i da što više preduzeća iz Srbije uspostave kontakte i zaključe ugovore  koje će realizovati  u Nemačkoj.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih i ima registrovano predstavništvo/poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili je u fazi otvaranja.

Privredna komora Srbije po osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 1. oktobra 2016. godine obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj.

Komora je takođe prošle godine uvela komercijalnu, uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza, na osnovu Sporazuma o detašmanu sa SR Nemačkom, za privredne subjekte koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika.

Od početka godine do sada, usluga administracija dokumentacije za vize pružena za skoro 2.100 zaposlenih.  Privredna komora Srbije planira da  do  u narednom periodu na elektronski nivo podigne i podnošenja zahteva za administraciju dokumentacije za vize.

Izvor: GdeInvestirati/PKS
Previous “Bank of America” zbog Brexita premešta sedište iz Londona u Dablin
Next Evro prema dolaru na najvišem nivou u dve godine

You might also like

Kompanije 0 Comments

Apple: Cene akcija nadmašile očekivanja

Akcije kompanije “Apple” dostigle su cenu od 177 dolara, a ekonomski analitičari smatraju da bi već u ovom mesecu tržišna vrednost kompanije mogla dostići bilion dolara!

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Gazprom: Rekord u izvozu gasa na tržišta van Zajednice nezavisnih država u januaru 2017.

Gazprom je ostvario nov istorijski rekord u izvozu gasa na tržišta van Zajednice nezavisnih država (ZND) u januaru 2017, isporučivši potrošačima 19,1 milijardi kubnih metara gasa.

Kompanije 0 Comments

Etihad Airways nema udeo u irskoj avio-kompaniji Air Lingusu

Portal “Gdeinvestirati.com” objavio je u utorak, 24.januara, tekst “Etihad Airways ostaje bez svog generalnog direktora Jamesa Hogana”, priređen na osnovu članka France press-a.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply