Kanađani potvrdili: Kod Bora najbogatije nalazište bakra i zlata

Kanađani potvrdili: Kod Bora najbogatije nalazište bakra i zlata

Kanadska kompanija “Nevsun” okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i potvrdila da je resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu.

Prema saznanjima “Novosti”, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi. Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim. U Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor” trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra u rudi.

Informacije “Novosti” ukazuju da je “Nevsun” dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Prema podacima lista “Novosti”, postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se “naslanjaju” na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom basenu “Nikoličevo”, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija “Froport Mekmoran”, jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

Uz to Nevsun istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora deli sa multinacionalnom kompanijom “Rio Tinto’, koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na svetu.

Nezvanične informacije pokazuuju da bi za aktiviranje rudnika u regionu Čikaru peki trebalo investirati do pet milijardi dolara.

Plan je da se već krajem ove godine počne sa pripremama, kada rudnik postane funkcionalan 2021. godine, navode “Novosti”.

Izvor: GdeInvestirati/RTV/Novosti
Previous Produktna berza: Cena soje na sezonskom maksimumu od 59,95 dinara
Next Amancio Ortega: Dobra ideja i inovativni koncept poslovanja – garancija uspeha

You might also like

Kompanije 0 Comments

Gorenje: Rasprodati komercijalni zapisi u vrednosti od 40 miliona evra

Za samo nekoliko dana slovenačko Gorenje rasprodalo je komercijalne zapise vredne 40 miliona evra, a novac dobijen prodajom neophodan je za sezonsko finansiranje poslovanja.

Svetske berze 0 Comments

Zalihe sirove nafte u SAD na najvišem nivou od 1982.godine

Američka Uprava za energetiku (EIA) danas je saopštila da su rezerve sirove nafte porasle, šestu nedelju zaredom, dostigavši istorijski rekordne nivoe.

Najvažnije vesti 0 Comments

Radnici “Fiata” neće prekinuti štrajk

Oko 2.000 štrajkača u “Fiatovoj” fabrici u Kragujevcu odlučilo je danas da neće prekinuti štrajk dok ne budu dobili pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen.

2 Comments

  1. nina
    July 25, 14:51 Reply
    Kod nas sve nesto najvece na svetu, prvi u istoriji, najveci, lider regiona... a plate nam ispod africkih.
  2. Sava seljak
    July 25, 16:01 Reply
    I onako je unisten stocni fond i poljoprivreda. Najbolje da zabrane domace krave i ovce. Vlada je servis privrede ali u drugim zemljama.

Leave a Reply