Kanađani potvrdili: Kod Bora najbogatije nalazište bakra i zlata

Kanađani potvrdili: Kod Bora najbogatije nalazište bakra i zlata

Kanadska kompanija “Nevsun” okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i potvrdila da je resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu.

Prema saznanjima “Novosti”, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi. Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim. U Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor” trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra u rudi.

Informacije “Novosti” ukazuju da je “Nevsun” dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Prema podacima lista “Novosti”, postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se “naslanjaju” na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom basenu “Nikoličevo”, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija “Froport Mekmoran”, jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

Uz to Nevsun istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora deli sa multinacionalnom kompanijom “Rio Tinto’, koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na svetu.

Nezvanične informacije pokazuuju da bi za aktiviranje rudnika u regionu Čikaru peki trebalo investirati do pet milijardi dolara.

Plan je da se već krajem ove godine počne sa pripremama, kada rudnik postane funkcionalan 2021. godine, navode “Novosti”.

Izvor: GdeInvestirati/RTV/Novosti
Previous Produktna berza: Cena soje na sezonskom maksimumu od 59,95 dinara
Next Amancio Ortega: Dobra ideja i inovativni koncept poslovanja – garancija uspeha

You might also like

Industrija 0 Comments

Nova prodaja Industrije konfekcije Iris

Industrija konfekcije, dugmadi i šnala Iris iz Prijepolja i dalje je u potrazi za novim vlasnikom, pa je stečajni upravnik tog preduzeća oglasio njegovu treću prodaju.

Tema dana 0 Comments

Tržišta nafte zabrinuta zbog obnovljenih sukoba u Libiji

Cena nafte na međunarodnim tržištima u petak je porasla zbog zabrinutosti oko najnovijih borbi za naftne luke u Libiji.

Makroekonomija 1Comments

Panama papers: Zašto nema američkih imena u dokumentima?

Panamski dokumenti koji su poput cunamija zapljusnuli ceo svet, uključujući i predsednike država, jedva da su se dotakli američkih pojedinaca ili kompanija.

2 Comments

  1. nina
    July 25, 14:51 Reply
    Kod nas sve nesto najvece na svetu, prvi u istoriji, najveci, lider regiona... a plate nam ispod africkih.
  2. Sava seljak
    July 25, 16:01 Reply
    I onako je unisten stocni fond i poljoprivreda. Najbolje da zabrane domace krave i ovce. Vlada je servis privrede ali u drugim zemljama.

Leave a Reply