Azijske berze pale, evro najviši u poslednje dve godine

Azijske berze pale, evro najviši u poslednje dve godine

Na azijskim berzama u petak se cene akcija stabilno kreću oko najviših nivoa u 10 godina, dok je kurs evra prema dolaru dostigao najviši nivo u gotovo dve godine jer se spekuliše da bi Evropska centralna banka uskoro mogla početi smanjivati podsticajne mere.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, a blago su pale i cene akcija u Australiji, Hong Kongu te Šangaju.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru porasli su oko 0,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Taj je indeks u poslednje dve nedelje ojačao gotovo 5 odsto i primakao se najvišem nivou u gotovo 10 godina, pa su se jutros ulagači odlučili na predah.

Tim više što su juče na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa. Bila je to posledica opreza ulagača, nakon rasta cena akcija prethodnih dana, no dobri ekonomski pokazatelji u svetu i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati američkih kompanija podržavaju tržišta.

“Snažan rast svetske ekonomije i dobri izgledi u vezi zarada kompanija podržavaju tržišta akcija u svetu”, kaže Tatsushi Maeno, strateg u fondu Okasan Asset Management.

Nakon prve nedelje sezone objava poslovnih izveštaja kompanija, analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za 8,6 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Mislim da je mnogo kompanija po zaradi nadmašilo očekivanja analitičara zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama. No, kada kamate porastu, to će uticati na zarade. Ipak, zasad će se ovaj trend nastaviti, a zarade biti visoke”, kaže Anthony Conroy, predsednik u firmi Abel Noser.

Podršku tržištima pruža i relativno visoka razina cene nafte, koja se juče na londonskom tržištu u jednom trenutku probila i iznad 50 dolara po barelu, po prvi put od početka juna.

Jutros je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 49,30 dolara.

A na valutnim je tržištima kurs evra jutros dostigao 1,1630 dolara, najviši nivo od avgusta 2015. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1550 dolara.

Uspon evra usledio je juče nakon što je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio da bi se o smanjenju podsticajnih mera moglo početi razgovarati u jesen.

Iako Draghi nije izričito naveo datum kada bi ECB mogla izmeniti svoje programe kupovine obveznica, ulagači su njegove komentare protumačili kao najavu zaoštravanja monetarne politike iduće godine.

“Iako na tržištu obveznica njegovi komentari nisu shvaćeni kao nešto lično novo, ulagači na valutnim tržištima zadovoljni su što je Draghi potvrdio svoja stanovišta o smanjenju podsticaja”, kaže Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Bank.

Kako je dolar oslabio prema evru, njegov je indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros skliznuo na 94,32 boda, najniži nivo od avgusta prošle godine.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 112,10 jena, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NIS objavljuje polugodišnje rezultate u četvrtak
Next “Siemens” prekida isporuku energetske opreme ruskim kompanijama

You might also like

Trgujte cenom akcija Alibabe besplatno od svoje kuće

Od početka prošle godine, do oktobra, cena akcija Alibabe je porasla preko 30%.

Svetske berze 0 Comments

Bez značajnijeg rasta prinosa u evrozoni

Tržišta obveznica u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) suočila su se u drugom kvartalu sa još jednim talasom promena stopa.

Najvažnije vesti 0 Comments

Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrili podaci o bržem rastu američke ekonomije nego što se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply