Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Na Wall Streetu su u sredu svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Dow Jones ojačao je 0,31 odsto, na 21.640 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 odsto, na 2.473 boda, a Nasdaq indeks 0,64 odsto, na rekordna 6.385 bodova.

Svi najvažniji indeksi dostigli su rekordne nivoe, a među najvećim je dobitnicima juče bio tehnološki sektor jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook.

Pritom ih nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo rezultati IBM-a, zbog čega je cena akcije te kompanije pala više od 4 odsto.

Akcije Morgan Stanleya poskupele su za više od 3odsto jer je ta banka ostvarila veći rast dobiti nego što su analitičari očekivali. Ipak, KBW bankarski indeks oslabio je 0,4 odsto.

“Zarade banaka vrlo su dobre, no nedovoljno dobre da bi se nastavio rast cena njihovih akcija. Ulagači su očekivali dobre rezultate, kao i povećanje kamata Feda, pa su dobre vesti već ugrađene u cene akcije banaka. Stoga ih je teško dodatno podići”, objašnjava Giri Cherukuri, direktor u firmi OakBrook Investments.

Ulagače je juče ohrabrila i procjena Fedove filijale u Atlanti prema kojoj bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromesečju trebao da poraste 2,5 odsto na godišnjem nivou, znatno brže u odnosu na 1,4 odsto u prvom kvartalu.

“Tržišta su fokusirana na fundamente, a zarade kompanija i jačanje ekonomije podržavaju akcije”, kaže Quincy Krosby, strateg u firmi Prudential Financial.

A nakon prvih poslovnih izveštaja kompanija analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za 8,7 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 odsto, na 12.452 boda, a pariski CAC 0,83 odsto, na 5.216 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evro danas 120,65 dinara
Next Funta pala u odnosu na dolar, inflacija u Britaniji usporila u junu

You might also like

Tema dana 0 Comments

Nedeljni pregled: Evro stabilan prema dolaru, oporavak cena nafte i plemenitih metala

Vrednost evra prema američkom dolaru na kraju prošle nedelje ostala je skoro nepromenjena u odnosu na prethodnu sedmicu. Na međunarodnim valutnim tržištima evro je u petak koštao 1,1404 dolara, dok je

Bitcoin dostigao vrednost od 4.700 dolara

Kriptovaluta bitcoin dostigao je cenu od 4.700 dolara, što je ogroman skok u samo nekoliko sati.

Wall Street: Pad cena nafte povukao indekse na najniže nivoe

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, što je ponajviše posledica pada cena akcija u energetskom sektoru zbog pada cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply