Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države su otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Trump stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući “pravedniji i recipročan” odnos, kao i bolji pristup i plasman za američku robu i usluge.

Ukazujući na 200-procentni rast kineskog uvoza u SAD u proteklih 15 godina i na američki deficit u trgovini sa Kinom od 309 milijardi dolara u prošloj godini, američki ministar za trgovinu Wilbur Ross je ocenio da to pod hitno mora da se menja, prenosi agencija France presse.

Pregovori su nastavak procesa koji su pokrenule prethodne dve administracije, a koji je Trumpova administracija preimenovala u Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog (CED).

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je rekao da će se u razgovorima sa kineskom delegacijom, predvođenom vicepremijerom Wang Yangom, fokusirati na konkretne korake kako bi se obezbedio bolji pristup i uravnotežen teren za američke kompanije na drugom najvećem svetskom tržištu.

Potpredsednik Vlade Kine Wang Yang je poručio da je važno da zvanični Peking i Vašington rade zajedno na rešavanju nesuglasica, prenosi agencija Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online
Previous NBS: Srednjoročna inflacija očekivana na nivou od 3-3,5 odsto
Next Morgan Stanley: Rast profitabilnosti, akcije skočile 3 odsto

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Cena mleka u svetu opet raste

Nakon kratkotrajnog blagog pada na samom kraju prošle godine i u prvim danima 2017., globalna cena mleka je opet na uzlaznoj putanji.

Tema dana 0 Comments

Srbija: Da li će se minimalna cena rada povećati?

Ovih dana predstavnici sindikata i poslodavaca intenzivno razgovaraju o visini minimalca, a obe strane, kao i predstavnici Vlade, slažu se da su se stekli uslovi za povećanje.

Makroekonomija 0 Comments

Ministarstvo finansija: Javni dug Srbije dostigao 24,7 milijardi evra

Na kraju novembra 2016. godine javni dug Srbije iznosio je oko 24,71 milijardi evra, što je 72,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply