Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države su otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Trump stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući “pravedniji i recipročan” odnos, kao i bolji pristup i plasman za američku robu i usluge.

Ukazujući na 200-procentni rast kineskog uvoza u SAD u proteklih 15 godina i na američki deficit u trgovini sa Kinom od 309 milijardi dolara u prošloj godini, američki ministar za trgovinu Wilbur Ross je ocenio da to pod hitno mora da se menja, prenosi agencija France presse.

Pregovori su nastavak procesa koji su pokrenule prethodne dve administracije, a koji je Trumpova administracija preimenovala u Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog (CED).

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je rekao da će se u razgovorima sa kineskom delegacijom, predvođenom vicepremijerom Wang Yangom, fokusirati na konkretne korake kako bi se obezbedio bolji pristup i uravnotežen teren za američke kompanije na drugom najvećem svetskom tržištu.

Potpredsednik Vlade Kine Wang Yang je poručio da je važno da zvanični Peking i Vašington rade zajedno na rešavanju nesuglasica, prenosi agencija Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online
Previous NBS: Srednjoročna inflacija očekivana na nivou od 3-3,5 odsto
Next Morgan Stanley: Rast profitabilnosti, akcije skočile 3 odsto

You might also like

Tema dana 0 Comments

Predlog budžeta Srbije za 2018. godinu 6. decembra na sednici Skupštine

Predlog budžeta za 2018. godinu naći će se na sednici Skupštine Srbije 6. decembra, rečeno je u parlamentu.

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomski samit Rusija-ASEAN u Sočiju

U Sočiju je juče počeo dvodnevni samit Rusija-ASEAN, kojim se obeležava dvadeset godina od početka partnerstva Rusije i organizacije koja okuplja zemlje jugoistočne Azije.

Tema dana 0 Comments

Direktna šteta od obustave vodnog saobraćaja u Srbiji oko 50.000 evra dnevno

Direktna šteta od obustave vodnog saobraćaja zbog leda se procenjuje na oko 50.000 evra dnevno, rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply