Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države su otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Trump stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući “pravedniji i recipročan” odnos, kao i bolji pristup i plasman za američku robu i usluge.

Ukazujući na 200-procentni rast kineskog uvoza u SAD u proteklih 15 godina i na američki deficit u trgovini sa Kinom od 309 milijardi dolara u prošloj godini, američki ministar za trgovinu Wilbur Ross je ocenio da to pod hitno mora da se menja, prenosi agencija France presse.

Pregovori su nastavak procesa koji su pokrenule prethodne dve administracije, a koji je Trumpova administracija preimenovala u Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog (CED).

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je rekao da će se u razgovorima sa kineskom delegacijom, predvođenom vicepremijerom Wang Yangom, fokusirati na konkretne korake kako bi se obezbedio bolji pristup i uravnotežen teren za američke kompanije na drugom najvećem svetskom tržištu.

Potpredsednik Vlade Kine Wang Yang je poručio da je važno da zvanični Peking i Vašington rade zajedno na rešavanju nesuglasica, prenosi agencija Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online
Previous NBS: Srednjoročna inflacija očekivana na nivou od 3-3,5 odsto
Next Morgan Stanley: Rast profitabilnosti, akcije skočile 3 odsto

You might also like

Tema dana 0 Comments

Zlato na dobitku: Strah od povećanja kamata u SAD zamenio strah od Trampa

Zlato je u ovoj nedelji, uprkos odsustva azijskih trgovaca zbog praznika lunarne nove godine, poslovalo sa najveći dobitkom u poslednja dva i po meseca.

Tema dana 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatu na postojećem nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

Društvo 0 Comments

Goran Vesić: Beograd dobija 54 fontane

Beograd će dobiti 54 nove  fontane i to na mestima koja sada izgledaju zapušteno, poput kružnih tokova u Novom Beogradu i kod Bogoslovije, odnosno Topčiderske zvezde.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply