Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države su otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Trump stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući “pravedniji i recipročan” odnos, kao i bolji pristup i plasman za američku robu i usluge.

Ukazujući na 200-procentni rast kineskog uvoza u SAD u proteklih 15 godina i na američki deficit u trgovini sa Kinom od 309 milijardi dolara u prošloj godini, američki ministar za trgovinu Wilbur Ross je ocenio da to pod hitno mora da se menja, prenosi agencija France presse.

Pregovori su nastavak procesa koji su pokrenule prethodne dve administracije, a koji je Trumpova administracija preimenovala u Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog (CED).

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je rekao da će se u razgovorima sa kineskom delegacijom, predvođenom vicepremijerom Wang Yangom, fokusirati na konkretne korake kako bi se obezbedio bolji pristup i uravnotežen teren za američke kompanije na drugom najvećem svetskom tržištu.

Potpredsednik Vlade Kine Wang Yang je poručio da je važno da zvanični Peking i Vašington rade zajedno na rešavanju nesuglasica, prenosi agencija Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Ekonomski online
Previous NBS: Srednjoročna inflacija očekivana na nivou od 3-3,5 odsto
Next Morgan Stanley: Rast profitabilnosti, akcije skočile 3 odsto

You might also like

Tema dana 0 Comments

Vučić sa NATO zvaničnicima u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u sedištu NATO u Briselu sa šefom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Svetske berze 0 Comments

Nedeljni pregled: Evro ojačao prema dolaru

Na međunarodnim valutnim tržištima evro je prošle nedelje ojačao prema američkom dolaru 0,7 odsto, na 1,1230 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti,  za 1,2 odsto, na 102,70 jena.

Tema dana 0 Comments

Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

Sudija Antoaneti: Optužnica puna nejasnoća i nedoslednosti. Nije se radilo od jednostranim potezima srpskih agresora, već o odbrani Srba. Vojislav Šešelj je slobodan čovek.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply