Ministarstvo privrede: Radnicima fabrike Fiat nedovoljno sve što je Vlada predložila

Ministarstvo privrede: Radnicima fabrike Fiat nedovoljno sve što je Vlada predložila

Ministarstvo privrede Srbije je u subotu u saopštenju ocenilo da je Štrajkačkom odboru kragujevačke fabrike Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nedovoljno sve što je Vlada Srbije predložila i da je jedino na čemu su insistirali da im Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku.

Kako se navodi u saopštenju, u razgovorima sa Štrajkačkim odborom, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i Ministarstvo privrede izrazili su “apsolutnu spremnost da se podrže radnici i otvore sva pitanja koja oni smatraju važnim”, ali da je štrajkačima to nedovoljno.

Povodom ostalih zahteva štrajkača, Ministarstvo kaže da je izražena spremnost da se u saradnji s upravom grada Kragujevca reši prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i tamošnji gradonačelnik, kao i da se pokrene analiza proizvodnog procesa i svih radnih stanica u cilju optimizacije.

Takođe je, ističe Ministarstvo, iskazana spremnost da se uvede “bonus efikasnosti” od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore.

Kako navodi Ministarstvo privrede Srbije, postoji spremnost da se razgovara o dodatnom povećanju plata iako je, kako se podseća, u poslednjih osam meseci, FIAT dvaput povećao plate u novembru 2016. i martu 2017. godine.

“Štrajkački odbor FIAT-a je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku, u skladu sa Ustavom i Zakonom”, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede Srbije su bili i ostaće na raspolaganju i Štrajkačkom odboru i radnicima FIAT-a 24 časa svakoga dana u sedmici kako bi se kroz razgovore došlo do rešenja situacije, poručuje saopštenju.

“FIAT nije važan samo za radnike koji u ovoj fabrici u Srbiji rade i njihove porodice, već i za celu Srbiju”, ocenjuje Ministarstvo i apeluje na predstavnike radnika i radnike da budu svesni posledica koje može da ima sve ovo što se u protekle dve sedmice dešava.

Ministarstvo smtra i da se štrajkom šalje “neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima” i podseća da su u toku razgovori sa 53 projekta ukupne vrednosti veće od milijardu evra.

Štrajkački odbor FCA Srbija saopštio jeu subotu da čeka na odgovor Ministarstva privrede Srbije kojem je u petak dostavio svoju verziju protokola za pregovore sa poslodavcem uz posredovanje Vlade.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je rekao Beti da je Štrajkačkom odboru u petak  po podne Ministarstvo privrede Srbije ponudilo protokol za prekid štrajka, umesto protokola za pregovore, zbog čega je Štrajkački odbor sačinio svoj predlog i uputio ga Ministarstvu privrede.

“Ako prođe ovakav protokol sa garancijama koje tražimo za štrajkače, znači da su ispunjeni uslovi za prekid štrajka i početak pregovora Štrajkačkog odbora i FCA”, rekao je Marković.

Štrajk u FCA je počeo 27. juna, a štrajkači traže povećanje zarada, reorganizaciju, isplatu bonusa za efikasnost i dodatnih troškova prevoza.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Qatar Airways uvodi svakodnevne letove iz Beograda od 1. avgusta
Next Vladimir Krulj: Fiat 500L bi mogao u Poljsku

You might also like

Kompanije 2 Comments

NIS povećao zaradu u prvom kvartalu uprkos očekivanjima

Naftna industrija Srbije u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Nefta, povećala je profit u prvom kvartalu zbog povećanog obima prerade nafte i smanjenja troškova koji su neutralisali sniženje cena sirove nafte

Tema dana 0 Comments

Blockchain će promeniti mnoge industrije

U 2018, proglašenoj godinom blokchaina, gotovo sve značajnije banke uložiće oko 30 milijardi dolara u uvođenje ove revolucionarne tehnologije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Pokemon poslao akcije Nintenda “u nebo”

Cene akcija japanske kompanije Nintendo porasle su više od 70 odsto od kada je lansirana igrica Pokemon.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply