Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

Najvažniji američki indeksi u petak su dostigli nove rekordne nivoe, jer su najnoviji makroekonomski pokazatelji, nešto slabiji od očekivanja, smanjili izglede za daljim povećanjem kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Dow Jones indeks porastao je u petak za 84,65 bodova ili 0,39 %, na 21.637 bodova, dok je S&P ojačao 11,44 boda ili 0,47 %, na 2.459 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,61 %, na 6.312 boda.

Najnovije makroekonomske objave pokazale su da su potrošačke cene u SAD-u u junu ostale nepromenjene, dok je promet u maloprodaji smanjen već drugi mesec zaredom.

“Ti podaci ukazuju da će se nastaviti prilično popustljiva monetarna politika, koja očito već godinama dobro služi tržištu”, smatra Lee Feridge, čelnik makro strategije za Severnu Ameriku u investicionom društvu State Street Global Markets.

Šanse da u decembru Fed još jednom podigne kamatne stope smanjene su nakon objave najnovijih pokazatelja na 48 %, sa 55 % koliko su iznosile u četvrtak.

Ranije ove nedelje tržište je poraslo nakon što je predsednica Feda Janet Yellen kazala da bi ubuduće podizanje kamatnih stopa moglo biti postupno zbog tvrdokorno niske inflacije.

U fokusu investitora su finansijska izveštaja kompanija. Analitičari procenjuju da će zarade kompanija čije su akcije sadržane u indeksu S&P 500 za drugo tromesečje biti 8,1 % veće nego godinu ranije.

Otprilike 5,3 milijarde akcija promenilo je u petak na američki berzama vlasnika. Poređenja radi, u proseku je dnevno u poslednjih 20 trgovinskih dana vlasnike promenilo 6,7 milijardi akcija.

Na evropskim berzama u petak, u opreznoj trgovini, najvažniji indeksi su oslabili, jer su investitore zabrinuli slabiji od očekivanja poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima i i američkih banaka JPMorgana i Citigroupa. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 %, na 7.378 bodova, frankfurtski DAX 0,08 % na 12.631 bod, a pariski CAC 0,09 %, na 5.235 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u
Next Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

You might also like

Dinar stagnira prema evru, u utorak 122,65 dinara za evro

Zvanični srednji kurs sutra će biti 122,6468, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na ponedeljak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza 0 Comments

Dinar ojačao, u utorak 122,83 dinara za evro

Vrednost nacionalne valute porasla je prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 122,8273 dinara za jedan evro.

Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Američki dolar je ojačao u korpi svetskih valuta nakon što su dobri podaci o zapošljavanju u privatnom sektoru učvrstili veru investitora da će Fed na narednom sastanku povećati kamatne stope.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply