Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

Najvažniji američki indeksi u petak su dostigli nove rekordne nivoe, jer su najnoviji makroekonomski pokazatelji, nešto slabiji od očekivanja, smanjili izglede za daljim povećanjem kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Dow Jones indeks porastao je u petak za 84,65 bodova ili 0,39 %, na 21.637 bodova, dok je S&P ojačao 11,44 boda ili 0,47 %, na 2.459 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,61 %, na 6.312 boda.

Najnovije makroekonomske objave pokazale su da su potrošačke cene u SAD-u u junu ostale nepromenjene, dok je promet u maloprodaji smanjen već drugi mesec zaredom.

“Ti podaci ukazuju da će se nastaviti prilično popustljiva monetarna politika, koja očito već godinama dobro služi tržištu”, smatra Lee Feridge, čelnik makro strategije za Severnu Ameriku u investicionom društvu State Street Global Markets.

Šanse da u decembru Fed još jednom podigne kamatne stope smanjene su nakon objave najnovijih pokazatelja na 48 %, sa 55 % koliko su iznosile u četvrtak.

Ranije ove nedelje tržište je poraslo nakon što je predsednica Feda Janet Yellen kazala da bi ubuduće podizanje kamatnih stopa moglo biti postupno zbog tvrdokorno niske inflacije.

U fokusu investitora su finansijska izveštaja kompanija. Analitičari procenjuju da će zarade kompanija čije su akcije sadržane u indeksu S&P 500 za drugo tromesečje biti 8,1 % veće nego godinu ranije.

Otprilike 5,3 milijarde akcija promenilo je u petak na američki berzama vlasnika. Poređenja radi, u proseku je dnevno u poslednjih 20 trgovinskih dana vlasnike promenilo 6,7 milijardi akcija.

Na evropskim berzama u petak, u opreznoj trgovini, najvažniji indeksi su oslabili, jer su investitore zabrinuli slabiji od očekivanja poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima i i američkih banaka JPMorgana i Citigroupa. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 %, na 7.378 bodova, frankfurtski DAX 0,08 % na 12.631 bod, a pariski CAC 0,09 %, na 5.235 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u
Next Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

You might also like

Berza 0 Comments

Dinar ojačao 0,1 odsto, kurs 123,30 dinara za evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,3048 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

ECB prestaje štampati novčanicu od 500 evra, u opticaju više banknota od 100 i 200 evra

Zbog zabrinutosti da novčanica od 500 evra olakšava ilegalne aktivnosti, poput pranja novca pa čak i finansiranja terorističkih aktivnosti, Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da prestane štampati svoju najveću

Evro stagnira u odnosu na dinar

Dinar će i danas ostati na približno istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs će iznositi 120,2585 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply