Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Poslednjih nedelja bitcoin je doživio pravu eroziju vrednosti. Njemu je vrednost pala preko 25 % posle spora oko toga kako izvesti veliko unapređenje softvera.

I pored velikog pada, bitcoin vredi preko tri puta više nego pre godinu dana. Sada je na oko 2.300 dolara, dok je sredinom juna bio iznad 3.000 dolara.

Najpoznatija virtuelna valuta doživela je veliki pad koji bi mogao eskalirati u pravi krah, ali je moguće i da se ništa ne promeni.

Budućnost bitcoina zavisi od toga mogu li se oni koji ga održavaju do kraja meseca dogovoriti o sprovođenju velikog uanpređenja softvera kako bi se povećali kapaciteti prenapregnute mreže.

Nisu, međutim, svi suglasni. Neki među bitcoin “rudarima”, odnosno ljudi koje dobijaju nagrade u virtuelnoj valuti za to što se njihovi kompjuteri koriste za složene matematičke operacije za potvrdu transakcija, ne podržavaju te promene. Podela između “rudara” i onih koji koriste bitcoine, među kojima je dosta start-upova i nekoliko velikih kompanija, mogla bi dovesti do panike na tržištu bitcoina koje vredi oko 39 milijardi dolara.

Pristalice promene su dale rok do 31. jula i zapretili da neće priznavati transakcije koje potvrđuju “rudari” koji nisu prihvatili uanpređenje softvera. To bi moglo da stvori veliku neizvesnost u bitcoin zajednici, jer niko neće pouzdano znati da li su bitcoini koje je dao ili primio prošli kroz sistem na valjan način. Neki iz zajednice “rudara”, poput kineskog diva za opremu za rudarenje Bitmain, nisu naznačili podršku novom sistemu.

Podele bi čak mogle dovesti do dve ili čak i više nekompatibilnih verzija bitcoina, što bi moglo dovesti do haosa, pa možda i nestanka bitcoina koje je neko kupio.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a
Next Škotska prodaje ostrvo za 5,56 miliona dolara

You might also like

Wall Street: Slabiji podaci o zaposlenosti podigli indekse

Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli zahvaljujući slabijim izveštajima o zaposlenosti u SAD-u, što je po procenama investitora smanjilo šanse da bi Fed već u septembru mogao podići kamatne

Svetske berze: Oprezna trgovina, investitori se pitaju koja će Trampova predizborna obećanja proći u Kongresu

Cene akcija na svetskim berzama rasle su i protekle nedelje, međutim investitori su bili oprezni dok je obim trgovanja, zbog božičnih praznika bio za skoro trećinu manji.

Skupština Bambija odobrila prinudni otkup akcija

Vanredna skupština akcionara požarevačkog Bambija, održana 9. septembra, odobrila je sve predložene odluke, uključujući i prinudni otkup akcija od strane većinskog vlasnika, investicionog fonda Mid Europa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply