Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Poslednjih nedelja bitcoin je doživio pravu eroziju vrednosti. Njemu je vrednost pala preko 25 % posle spora oko toga kako izvesti veliko unapređenje softvera.

I pored velikog pada, bitcoin vredi preko tri puta više nego pre godinu dana. Sada je na oko 2.300 dolara, dok je sredinom juna bio iznad 3.000 dolara.

Najpoznatija virtuelna valuta doživela je veliki pad koji bi mogao eskalirati u pravi krah, ali je moguće i da se ništa ne promeni.

Budućnost bitcoina zavisi od toga mogu li se oni koji ga održavaju do kraja meseca dogovoriti o sprovođenju velikog uanpređenja softvera kako bi se povećali kapaciteti prenapregnute mreže.

Nisu, međutim, svi suglasni. Neki među bitcoin “rudarima”, odnosno ljudi koje dobijaju nagrade u virtuelnoj valuti za to što se njihovi kompjuteri koriste za složene matematičke operacije za potvrdu transakcija, ne podržavaju te promene. Podela između “rudara” i onih koji koriste bitcoine, među kojima je dosta start-upova i nekoliko velikih kompanija, mogla bi dovesti do panike na tržištu bitcoina koje vredi oko 39 milijardi dolara.

Pristalice promene su dale rok do 31. jula i zapretili da neće priznavati transakcije koje potvrđuju “rudari” koji nisu prihvatili uanpređenje softvera. To bi moglo da stvori veliku neizvesnost u bitcoin zajednici, jer niko neće pouzdano znati da li su bitcoini koje je dao ili primio prošli kroz sistem na valjan način. Neki iz zajednice “rudara”, poput kineskog diva za opremu za rudarenje Bitmain, nisu naznačili podršku novom sistemu.

Podele bi čak mogle dovesti do dve ili čak i više nekompatibilnih verzija bitcoina, što bi moglo dovesti do haosa, pa možda i nestanka bitcoina koje je neko kupio.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a
Next Škotska prodaje ostrvo za 5,56 miliona dolara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Skočile bankarske akcije

Finansijskom sektoru idu u prilog očekivanja da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Jagma za dvogodišnje državne obveznice Srbije

Dvogodišnje državne obveznice ukupne vrednosti 6,4 milijarde dinara prodate su u ponedeljak na ponovljenoj aukciji, objavila je Uprava za javni dug.

Berza

Beogradska berza: Tehnogas predvodio dobitnike, Energoprojekt i dalje u fokusu

Ukupan promet na Beogradskoj berzi u sredu je, zahvaljujući državnim obveznicama, bio solidnih 214,7 miliona RSD (1,7 miliona EUR), dok je Belex15 oslabio 0,2% na 745,9 poena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply