Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Poslednjih nedelja bitcoin je doživio pravu eroziju vrednosti. Njemu je vrednost pala preko 25 % posle spora oko toga kako izvesti veliko unapređenje softvera.

I pored velikog pada, bitcoin vredi preko tri puta više nego pre godinu dana. Sada je na oko 2.300 dolara, dok je sredinom juna bio iznad 3.000 dolara.

Najpoznatija virtuelna valuta doživela je veliki pad koji bi mogao eskalirati u pravi krah, ali je moguće i da se ništa ne promeni.

Budućnost bitcoina zavisi od toga mogu li se oni koji ga održavaju do kraja meseca dogovoriti o sprovođenju velikog uanpređenja softvera kako bi se povećali kapaciteti prenapregnute mreže.

Nisu, međutim, svi suglasni. Neki među bitcoin “rudarima”, odnosno ljudi koje dobijaju nagrade u virtuelnoj valuti za to što se njihovi kompjuteri koriste za složene matematičke operacije za potvrdu transakcija, ne podržavaju te promene. Podela između “rudara” i onih koji koriste bitcoine, među kojima je dosta start-upova i nekoliko velikih kompanija, mogla bi dovesti do panike na tržištu bitcoina koje vredi oko 39 milijardi dolara.

Pristalice promene su dale rok do 31. jula i zapretili da neće priznavati transakcije koje potvrđuju “rudari” koji nisu prihvatili uanpređenje softvera. To bi moglo da stvori veliku neizvesnost u bitcoin zajednici, jer niko neće pouzdano znati da li su bitcoini koje je dao ili primio prošli kroz sistem na valjan način. Neki iz zajednice “rudara”, poput kineskog diva za opremu za rudarenje Bitmain, nisu naznačili podršku novom sistemu.

Podele bi čak mogle dovesti do dve ili čak i više nekompatibilnih verzija bitcoina, što bi moglo dovesti do haosa, pa možda i nestanka bitcoina koje je neko kupio.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a
Next Škotska prodaje ostrvo za 5,56 miliona dolara

You might also like

Dinar u ponedeljak skuplji nego u petak

Vrednost dinara prema evru u ponedeljak će biti viša za 0,1% nego u petak, saopštila je Narodna banka Srbije

Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon što su pet dana neprestano rasle zahvaljujući nadi ulagača da će centralne banke uvesti nove podsticajne mere kako bi se

Dinar u ponedeljak bez promene prema evru, slabiji u odnosu na dolar

Vrednost nacionalne valute je skoro nepromenjena prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak, iznosi 122,6930 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply